2011. júl 22.

Nem kizárt, hogy Ecclestone nagy bajban van - nem zörög a haraszt

írta: FormaNet
Nem kizárt, hogy Ecclestone nagy bajban van - nem zörög a haraszt

A Formula-1 teljhatalmú ura, Bernie Ecclestone első alkalommal ismerte el azt, hogy valóban fizetett a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő bankárnak, Gerhard Gribkowskynak.

Mint arról már többször is írtunk, a bankárt a német ügyészség azzal gyanúsítja, hogy a Formula-1 eladásakor csúszópénz fejében alulértékelte egykori bankja a Bayerische Landesbank felé a száguldó cirkusz, így az Ecclestone érdekeltségébe tartozó CVC jóval ár alatt juthatott az F1 jogainak és egyéb üzleti lehetőségeinek birtokába.
 
A bankár számláit átvizsgálva a hatóságok ráakadtak egy 44 millió dolláros átutalásra, amely pénz a FOM vezérhez vezetett. Ecclestone az ügy kirobbanásakor tagadta, hogy bármiféle, a bankár irányába történő pénzkifizetéshez köze lenne, majd később úgy emlékezett, hogy tanácsadói díjként fizettek jelentős összeget, a bankárnak. Késő tavasszal a porondmester önként kereste fel a német hatóságokat az ügy tisztázása érdekében, de úgy tűnik, ez nem teljesen sikerült.
 
A vizsgálatok Gribkowsky szerepét illetően lezárultak, és a héten a gyanúsításból már vádemelés lett, vesztegetés és hűtlen kezelés a vád, ráadásul nagy értékre elkövetve.
A német ügyészség számára Ecclestone magyarázata is kevésnek bizonyult, mert tovább vizsgálódnak, hogy milyen szerepe volt a fehér lovagnak a vesztegetési ügyben.
 
Ecclestone most újabb verzióval állt elő, mely szerint a bankár megfenyegette, és megzsarolta, ezért volt kénytelen nagyobb összeget fizetni az ügy elsőszámú gyanúsítottjának. A FOM vezér a Daily Telegraph-nak elmondta, Gribkowsky azzal fenyegetőzött, hogy az Inland Revenue (Brit adóhivatal egyik főcsoportja) felé olyan információkat küld, amelyek kellemetlen helyzetbe hozhatják őt.
 
A 80 éves üzletember elmondta, hogy bár nincs semmi takargatnivalója az adóhivatal elől, és félnivalója sincs, de egy átfogó vizsgálat egy esetleges rosszindulatú feljelentés kapcsán rengeteg pénzbe kerülne, és több éves bírósági huzavonával járna, így ügyvédei azt tanácsolták, jobb, ha fizet. A FOM vezér azt is hozzá tette, hogy soha senkinek nem adott kenőpénzt, és az ő jövedelme a tranzakcióból, mindössze öt százalék volt. A bank és az illetékes bizottság pedig jóváhagyta az ügyletet.
 
Az ügy folyatása, és annak kimenetele jelenleg még sokesélyes, az azonban mindenképpen figyelemre méltó, ahogy a vizsgálatok előrehaladtával változott Bernie Ecclestone álláspontja saját szerepét illetően. Érdekes lehet az is, hogy pont akkor, amikor az F1 előző eladásával kapcsolatban kitört a botrány, egy újabb vevő is megjelenik, és minden előzmény nélkül világgá kürtöli, hogy szeretné megvenni a száguldó cirkuszt. Akkor Ecclestone mereven elzárkózott még a gondolattól is, és kijelentette, hogy nem folytak háttértárgyalások, ami talán igaz lehet, bár az előző eladáshoz kapcsolódó botrány fejleményei azt igazolják, hogy (legalább is abban az ügyben) nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja.
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
Szólj hozzá

f1 forma1 bernie ecclestone cvc f1 botrány f1 eladás gribkowsky