2011. júl 23.

Alonso a nagyobb kockázatvállalásban, és a Ferrari mellett egy erős McLarenben látja az esélyt

írta: FormaNet
Alonso a nagyobb kockázatvállalásban, és a Ferrari mellett egy erős McLarenben látja az esélyt

Fernando Alonso idei első győzelme után nagyon elemébe van. A mezőny kétszeres világbajnoka úgy véli, hogy innentől kezdve nagyobb kockázatot kell vállalniuk minden tekintetben, mert csak így lehet  esély arra, hogy a szezon további részében harcban legyenek a Red Bullal, és elsősorban Sebastian Vettellel a világbajnoki címért.

Alonso a Silverstone-i futam után, és a nürburgringi pénteki szabadedzéseket követően úgy véli, sikerült a felzárkózás az élmenőkhöz, és a jelenlegi kiváló forma okot adhat a bizakodásra. A spanyol a sikerek lehetőségét azonban leginkább abban látja, hogy a hátralévő futamokon félre kell dobni az óvatoskodást.
 
"Ezt úgy értem, agresszív stratégiát kell alkalmaznunk, és a taktika kialakításánál ne a biztonságon legyen a fő hangsúly, mint a legtöbb alakulatnál. Meg kell néznünk az új gumik használatát a Q1-ben és a Q2-ben. Tartalékolni kell az új szett gumikat a Q3-ra, hogy harcban lehessünk a pole pozícióért. Ez azt jelenti, hogy meg kell próbálnunk a kemény gumival túljutni a Q1-en, de ezt a kockázatot vállalnunk kell. Lehet, hogy egyszer majd ezért kieshetünk, és a 18. helyről indulunk mi is, megvan ennek is a kockázata. Nem okozhat gondot ha sokat kockáztatunk, mert jelenleg nincs veszíteni valónk. Ha sikerül jól rajtolnunk, az első kanyarig igyekszünk mindenkit megelőzni, ez a mi hozzáállásunk most a dolgokhoz."
 
A Ferrari nagyobb kockázatvállalása mellett Alonso hangsúlyozta, hogy a McLaren továbblépésének is fontos szerepe lehet, mert értékes pontokat rabolhatnának el Vetteltől. Azt azonban fontosnak tartja, hogy a wokingi alakulat eközben a Ferrari mögött maradjon.
 
"A következő versenyeken biztosítanunk kell, hogy gyorsabbak legyünk a McLareneknél. Silverstone-ban gyorsabbak voltunk, de hogy itt mi lesz, azt nem tudhatjuk előre. Az edzésen eltérő dolgokat teszteltünk, az időmérőn dől el, mennyire gyorsak. Ahhoz, hogy Vettel le tudjuk győzni a bajnokságban, a dolgok kombinációja szükséges, így nem csak a Ferrarinak és nekem kell legyőznöm Vettelt. Szükségünk van egy nagyon erős McLarenre is, akik pontokat rabolhatnak tőle. Arra van szükség, hogy többen is szorongassák Vettelt, ami bevallom nem lesz könnyű."
 
Alonso a Német Nagydíjon száraz időjárásban reménykedik, mert úgy gondolja, a Ferrari előnye száraz gumikon nagyobb, mint az esőgumikon.
 
"Azt gondolom, számunkra kicsit nehezebb a gumik felmelegítése, és talán kicsit jobban is koptatjuk, mint versenytársaink. Ami mellettünk szól az az, hogy kopott gumikon hosszabb etapokra vagyunk képesek. Az etapok közepén és végén sokkal gyorsabbak vagyunk, de az első 5-6 körben mindenképpen lassabbak. Nedves körülmények között a hőmérséklet is alacsonyabb, és a kopás is kisebb mértékű. Láttuk, hogy ez felmelegedési problémákat okozhat, ezt a Silverstone-i versenyen is megtapasztaltuk. Ha nedves volt a pálya, a Red Bull egyértelműen gyorsabb volt, ha viszont száraz volt, akkor mi bizonyultunk gyorsabbaknak, nem csak tőlük, de a McLarentől is."
 
Alonso a jelek szerint több csapaton átívelő stratégiában gondolkodva, és jóval többet kockáztatva továbbra is esélyt lát a végső győzelemre. Talán sokakat meglep önlelkesítő optimizmusa, de azt legalább mindenképpen jelzi, a spanyol pilótán nem fog múlni, hogy továbbra is izgalmas versenyeket láthassunk.
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
Szólj hozzá

ferrari f1 mclaren forma1 fernando alonso német nagydíj f1 taktika