2011. aug 04.

Fizetős közvetítések - Adam Parr érvei egy olyan dolog mellett, amivel ő maga sem ért egyet

írta: FormaNet
Fizetős közvetítések - Adam Parr érvei egy olyan dolog mellett, amivel ő maga sem ért egyet

Az elmúlt hét egyik nagy horderejű bejelentése a Formula-1-ben, az a megállapodás, amelyet a BBC kötött a Sky Sports csatornával. A szerződés leglényegesebb, a brit szurkolókat, és a száguldó cirkusz egészét érintő pontja az, hogy 2012-től a BBC csak a futamok felét közvetíti, míg a futamok másik része a BSkyB adásán lesz nézhető, ami fizetős csatorna. Ez a brit szurkolók körében már most hatalmas felháborodást váltott ki, mi magyar rajongók azonban mondhatnánk, ez minket úgy sem érint. De valóban így van ez?

Emlékezzünk csak vissza arra, a szezon elején kipattant botrányra, amikor is a News Corporation médiaóriás (háttérben a világ leggazdagabb emberével, Carlos Slimmel, és a cég nagyhatalmú médiagurujával, Rupert Murdoch-kal) az olasz Exor ingatlan befektetővel összefogva, a sajtón keresztül jelezte szándékát az F1 felvásárlásával kapcsolatban. (erről itt olvashattok)
 
Akkor Bernie Ecclestone egyértelműen azt a választ adta, hogy a cirkusz nem eladó. Sok más mellett a legfőbb érv az volt, hogy a News Corp a közvetítéseket a saját fizetős csatornáira tenné át, és ez sem a csapatok számára, sem a szurkolóknak, és legfőképp a szponzorok számára nem lenne megfelelő, hiszen jelentősen szűrné, és csökkentené a nézők számát, így a szponzorok reklámjai nem érnék el a várt hatást. Az ilyen változtatás ráadásul ütközne a Concorde egyezmény erre vonatkozó megállapodásaival is.
 
A mostani megállapodás azonban úgy tűnik, mindenben megfelel az előírásoknak, miután nem az összes futam kerül fizetős csatornára, és az indok leegyszerűsítve az, hogy a sport és a BBC üzleti érdekei is ezt kívánják.
 
Az ügyben elsők között szólalt meg a Williams elnöke, Adam Parr, aki ugyan nem feltétlenül támogatja a fizetős csatorna gondolatát, de megértést kér a rajongóktól, és azt reméli, a szurkolók is megértik, hogy a sportnak plusz bevételekre van szüksége ahhoz, hogy fenn tudják tartani a magas színvonalat, és nem utolsó sorban a fejlődést.
 
Paar mellesleg úgy gondolja, szégyen, hogy a BBC nem tudja vállalni az eddigiekhez hasonlóan a teljes szezon közvetítését, de azt ígéri, törekszenek a lehető legjobb megoldás kialakítására.
 
A BBC döntését többek között azzal indokolta, hogy a közvetítések gyakran ütköznek olyan futballmérkőzésekkel, vagy éppen a wimbledoni teniszrangadóval, ami számukra magasabb nézettséget, és ezáltal nagyobb reklámbevételt biztosít. Azt is hozzá tették, hogy a brit pubok jelentős része egyébként is előfizetője a BSkyB csatornának, így a szurkolóknak nem feltétlenül kell pénzt áldozniuk (az éves előfizetési díj 470 font) ha a többi futamot is szeretnék élő közvetítésben nézni. Csakhogy a száguldó cirkusz jelenleg még nem az a klasszikus kocsmai sport.
 
A Williams elnöke további érveket is felhozott egy olyan ügy mellett, amivel lényegében ő maga sem ért egyet. Kiemelte a költségcsökkentés, a csapatonként több mint 100 millió euro előteremtésének nehézségeit, és hangsúlyozta, hogy az F1 egy olyan minőségi sport, ahol nem elég két teniszütő, egy pálya, és néhány labda a közönség szórakoztatására.
 
Érdekes hasonlattal is megpróbálta a felháborodott szurkolókat megnyugtatni, és talán meggyőzni is, hiszen most az istállóknak is alapvető érdekük, hogy minél több előfizetője legyen a Sky csatornának.
 
"Ha elmegyünk a Cirque de Soleil-ba, ott a legjobb előadókat láthatjuk, egy csodálatos helyszínen, ahol folyamatosan új műsorok kerülnek bemutatásra. Egy jegy ára ide 100 font. Vagy mehetünk a helyi cirkuszba is, ahol mindössze pár koszos elefánt, és néhány szomorú bohóc szórakoztatja a közönséget, igaz, akkor csak 10 fontot kell fizetni. Az emberek képesek a minőséget megkülönböztetni."
 
Parr a bevételek növelésének további lehetőségét abban látja, hogy több futamot is lehetne rendezni a szezonban, ami ellent mond a csapatok nagy részének szándékával, hiszen a jelenlegi megállapodás 20 futamban maximálja az egy szezonban megrendezhető versenyek számát.
 
"Úgy gondolom, néhány futammal növelhetnénk az éves versenynaptárat. Áttekinthetnénk a hétvégéket, és beszoríthatnánk még pár versenyt. Ez is egy lehetőség lenne a bevételek növelésére" - vélekedett a Williams elnöke.
 
Az ügy minden bizonnyal nem maradhat szó nélkül a többi istálló részéről sem, és biztos, hogy a csapatok érdekvédelmi szövetsége is kialakít egységes álláspontot, hiszen az új felállás érzékenyen érintheti szponzori támogatás rendszerét.
 
Angliában tehát a  2012-es szezon közvetítései a jelen megállapodás szerint szinte biztos, hogy megosztva kerülnek szabadon fogható, és fizetős csatornákra, és ez a jogi háttér figyelembevételével úgy tűnik, nem ütközik a jelenleg érvényben lévő Concorde megállapodásba. Az egyezmény azonban 2012 év végén lejár, és ez a helyzet újabb akadály lehet, a már egyébként is igen komoly buktatókkal szegélyezett új megállapodás megkötése előtt.
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szólj hozzá

bbc f1 williams forma1 bskyb concorde egyezmény adam parr fizetős f1 es közvetítések