2011. aug 07.

Jean Todt önkritikájában is részben a csapatokat okolja az elmúlt időszak fiaskóiért

írta: FormaNet
Jean Todt önkritikájában is részben a csapatokat okolja az elmúlt időszak fiaskóiért

Az idei szezonban megtapasztalhattuk, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség nem mindig áll a helyzet magaslatán, elsősorban azokkal a vitatható döntésekkel, melyek jelentősen megosztották a Formula-1 társadalmát mind a csapatok, mind a versenyzők, mind pedig a szurkolók körében.
 
Az FIA gyakran saját magának is ellentmondva kezelte a felmerülő, igen nagy horderejű problémákat. Ilyen volt többek között a hónapokig húzódó Bahrein című „szappanopera”, a diffúzorra vonatkozó év közbeni szabályozás, és az FIA által szorgalmazott új motorformula bevezetése is.
A szövetség gyakran kényszerült szembesülni a csapatok ellenállásával, ami mögött logikus érvek húzódtak, és ezek az ellentétek minden bizonnyal elkerülhetőek lettek volna, ha az egyébként nagy tekintélyű szervezet kellő megfontolás, és az érintettekkel történő egyeztetés után hozta volna döntéseit.
 
A jelek szerint az irányító testület most önkritikát gyakorol, miután Jean Todt, az FIA elnöke elismerte, hogy a későbbiekben sokkal többet kell tenni annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a többféleképpen értelmezhető szabályalkotás.
 
Jean Todt úgy gondolja, hogy a szabályok megalkotásánál törekedni kell a lehető legpontosabb megfogalmazásra annak érdekében, hogy a csapatok számára egyértelmű legyen a determináció, ezzel elkerülve az elképzelésekkel ellentétes szabályértelmezést.
 
"A csapatok olykor rendkívül bizarr módon értelmezik a szabályokat, és ezzel át is hágják azokat. Pontosabban kell fogalmaznunk, hogy mindenki egyféleképpen értelmezze, és alkalmazza őket."
 
Mikor arról kérdezték az elnököt, hogy hogyan vélekedik az elmaradt Bahreini Nagydíjról, Todt mindössze ennyit mondott: "Az elhalasztás politikai problémák miatt történt, ezért döntöttünk úgy, hogy nem kerül vissza a 2011-es versenynaptárba, de a 2012-es bajnokságban már ismét szerepelnek."
 
Az FIA elnöke ugyan részben belátta, hogy a szabályalkotáskor nem fogalmaznak kellően pontosan, ám a jelek szerint az enyhe önkritika ellenére is a csapatokat okolja az elmúlt időszak fiaskóiért. Bahreinnel kapcsolatos nyilatkozata jó példa arra, hogy politizálódik el egy világszövetség, hiszen kijelentése olyan szinten egyszerűsítette le az FIA halogató, önmagának is többször ellentmondó döntésfolyamát az ügyben, mint az a filozófiai megfogalmazás miszerint „szűkebb értelemben százas szög, tágabb értelemben épület”.
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória 
 
  

 

 

 

Egy klikk a szöveg alatti bannerre, amivel a FormaNet Magazin technikai fejlesztéseit támogatod, és Neked nem kerül semmibe

Szólj hozzá

f1 szabályok formula 1 fia jean todt