2011. aug 10.

Újabb bahreini szappanopera kezdődik?

írta: FormaNet
Újabb bahreini szappanopera kezdődik?

A Magyar Nagydíj hétvégéjén nagy port kavar Bernie Ecclestone azon nyilatkozata, mely szerint jelentősen át kell alakítani, az FIA által több mint egy hónapja kiadott ideiglenes 2012-es versenynaptárt.

 
A csapatok ezt logisztikai rémálomnak nevezték, mivel a szezon második felében tíz hétvége alatt kellene hét futamot teljesíteniük, és mindezt három kontinensen. A csapatok reakcióit akkor a FOM vezér viszonylag egyszerűen rázta le magáról, és nem tagadta, hogy az átszervezésről azért határozott, hogy kellő időt adjon Bahreinnek, a politikai feszültségek rendezésére.
 
Most kiderült, hogy nem teljesen önszántából határozott így a porondmester, hanem a bahreini pálya szervezői kérték tőle, hogy ne az arab államban legyen a szezonnyitó futam. A pálya szóvivője elmondta, hogy 18. futam lenne a legkedvezőbb a számukra, ám hivatalos indoklásban már nem szerepelt a politikai helyzet problémája.
 
"Nagyon örülünk, hogy nagydíjat rendezhetünk novemberben. A magas hőmérséklet miatt jobbnak látjuk a szezon vége felé rendezni a versenyt, talán a november hónap lenne a legalkalmasabb számunkra" – nyilatkozta a Bahrain International Circuit szóvivője.
 
A képmutató indok mögött azonban komoly gazdasági érdek húzódik meg. A rendezők, és Ecclestone által megkötött szerződés értelmében a pályának jogában áll bizonyos indoklás mellett a futam idejének módosítását kérni. Amennyiben a módosítást a FOM nem fogadja el, vagy nem tudja megoldani, úgy a pályának nem kell kifizetnie a (Bahrein esetében 40 millió dollár) jogdíjat, sőt még az a helyzet is előfordulhat, hogy a FOM-nak kell ködbért fizetni, ha nem tudja megfelelő indokokkal alátámasztani, miért nem tudta teljesíteni a rendezők kérését. A mostani helyzet az, hogy Bahrein időben szólt, így elég nehéz lenne megfelelő indokot találni arra, miért nem lehetett a jövő évi naptárat - ami ráadásul ideiglenes – módosítani.
 
A jelek szerint az arab állam rendezőit nem nagyon érdekli, hogy ez a kérés igen komoly kavarodást okoz az egész száguldó cirkusznak, és Ecclestone sem szeretné veszni látni a 40 millióját. A fehér lovag kijelentette, hogy az utolsó szó az övé ebben a kérdésben (is), így az is elképzelhető, hogy még az az érv sem fogja meggyőzni a naptár átgondolatlanságáról, hogy például az utolsó előtti verseny helyszínéről, Austinból, nincs közvetlen repülőjárat a szezonzáró futamnak otthont adó Sao Paulóba.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Egy klikk a szöveg alatti bannerre, amivel a FormaNet Magazin technikai fejlesztéseit támogatod, és Neked nem kerül semmibe
      
Szólj hozzá

f1 forma1 bernie ecclestone bahreini nagydíj f1 versenynaprár 2012