2011. aug 16.

A Toro Rossónál csapaton belűl is nagy harc várható az ősszel

írta: FormaNet
A Toro Rossónál csapaton belűl is nagy harc várható az ősszel

A Toro Rosso pilótái tavasszal még úgy kezdtek neki a szezonnak, hogy az év végén akár Mark Webber megüresedő helyére is pályázhatnak a Red Bullnál. Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy a nagy testvér pilótapárosa jövőre még nem változik, és Webber újabb év lehetőséget kap a brit-osztrák alakulatnál. A házon belül csata azonban tovább folytatódik, hiszen egyelőre egyikőjüknek sincs bebiztosítva a 2012-es idénye.

 
Jaime Alguersuari számára az év eleji remények hamar szertefoszlottak, függetlenül Webber helyzetétől, hiszen az első hat futamon még a pontszerzés sem sikerült, sőt a Spanyol Nagydíj előtt már arról lehetett hallani, hogy a csapat ilyen eredmények láttán megválik pilótájától.
 
Meglepetésre azonban Alguersuari Kanadára igencsak összeszedte magát, és az időmérőn nyújtott gyenge teljesítménye ellenére a 18. helyről indulva, a nyolcadik helyen intette le a kockás zászló. A spanyol idei teljesítményében érdekes momentum, hogy ezután Valenciában, valamint az Európa Nagydíjon pontosan ezt az eredményt ismételte meg, a 18. helyről ugyanúgy 10 helyezést javított. Alguersuarinak már égetően szüksége volt ezekre az eredményekre ahhoz, hogy a csapaton belül megnyugodjanak a kedélyek, és részben elcsendesedjenek a kritikák.
 
Sebastien Buemi legutóbbi versenyen, a Magyar Nagydíjon nyújtott teljesítménye a lehetőségeihez képest kiválóra értékelhető, hiszen a 18. rajtkockát szerezte meg a kvalifikáción, ami öt rajthelyes büntetéssel párosult, így a 23. helyről vágott neki a versenynek, és végül a nyolcadik helyen ért célba.
 
Az olasz istálló jelenleg a nyolcadik a konstruktőrök között 22 ponttal, és a szezon második felében nagy harcra számítanak a Force Indiával, és akár a Sauberrel is. A pilóták versenyében a svájci van előrébb, de mindössze két pont az előnye márkatársával szemben. Buemi 12 ponttal a 13. míg Alguersuari 10 ponttal a 14. helyen áll.
 
A csapatfőnök, Franz Tost nemrégiben elégedetten beszélt a teljesítményekről, és kiemelte a fejlődést, ami az év elejéhez képest teljesen nyilvánvaló. Tost a mostani eredmények ellenére sem kötelezné el a jövő évre vonatkozóan egyik versenyzőjét sem, és elárulta, hogy bár jogilag egy teljesen független csapatról van szó, a Red Bullal fognak egyeztetni a 2012-es  szezon pilótapárosát illetően.
 
"Jól haladnak, ez világosan látható volt az elmúlt néhány versenyen, sőt az utolsó futamon mindketten pontszerző helyen végeztek. Majd meglátjuk, hogyan dolgoznak a szezon második felében. Az év végén fogunk majd a Red Bullal leülni, hogy megvitassuk, ki üljön az autónkban 2012-ben"- jelentette ki Tost, aki kiemelten is foglalkozott a gyenge kezdés után magára találó Alguersuarival.
 
"A szezon elején Jamie-nek nem sikerült az abroncsokat megfelelően kezelni, számára nem volt könnyű a Bridgestone gumikról a Pirellire történő átállás. Még most is jelentős a különbség az időmérőn és a versenyen nyújtott teljesítménye között, ami egyébként is különböző kihívást támasz a pilótákkal szemben, és a minősítőkön még elég lassú. Mostanra viszont sikerült megértenie a gumik működését, és keményen hajt, hogy ledolgozzon a hátrányából, és ezt láthattuk is tőle az utóbbi időben."
 
A dicséret minden bizonnyal jó hír a 21 éves spanyol számára, akinek az év végén jár le hároméves szerződése az alakulatnál. Szintén harmadik teljes szezonját tölti az istállónál Buemi is, és neki sem lehet hátradőlnie, mert az év vége számára is tartogat izgalmakat, már ami a folytatást illeti. Vagyis Toro Rossón belül is kiélezett a helyzet, hiszen egyiküknek sem biztos még a jövője az olasz istállónál. Maguk mellett érvelni leginkább a pályán tudnak majd, és ebből a nézők csak profitálhatnak.
 
A csapatfőnök nem csak a saját versenyzőivel foglalkozott, de kitért a top pilótákra is, olyan vonatkozásban, hogy kit szerződtetne legszívesebben az alakulathoz. Tost szerint jelenleg a mezőny legtehetségesebb pilótái Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Fernando Alonso, és Nico Rosberg. Ha szabadon választhatna, ebben a sorrendben szerződtetné csapatához a versenyzőket. Úgy véli, ezeknek a pilótáknak a tehetségéhez semmi kétség nem fér, számára ezt már többször bizonyították. Vettelről leegyszerűsítve mindössze annyit mondott: benne minden meg van, ahhoz, hogy bajnok legyen.
Hamilton kapcsán pedig egyáltalán nem gondolja negatívumként az olykor kétséges, agresszív előzéseit, sőt inkább erényként emelte ki.
 
"Hamiltont nagyon szeretem. Ez lenne a helyes út, ahogy a pilótáknak versenyezniük kellene az F1-ben- Az agresszivitása néha tönkre teszik a versenyét, de benne megvan az, amitől igazán látványos lesz egy futam."
 
Alonsóról úgy vélekedik, hogy okos versenyző, a csapatában és az autóban egyaránt, míg Rosbergről azt gondolja, egy jó autóban akár a bajnokságot is képes lenne megnyerni.
 
 
 
 
 
 
A szakember elismerte, hogy a top pilóták számára nem valószínű, hogy kihívás lenne a Toro Rossónál versenyezni, de megnevezett három olyan versenyzőt, akiket szintén szívesen látna alakulatánál.
 
"Elég valószínűtlen, hogy nálunk kötnének ki, de ha meg kellene neveznem három olyan pilótát, akiket reálisan is alkalmasnak találnék a Toro Rosso autóiba, akkor Paul di Resta, Nico Hülkenberg, és Romain Grosjean lenne az a három ember."
 
A Red Bull kistestvérénél tehát kemény "második félidő" vár a pilótákra, amikor nem csak a rivális csapatok versenyzői ellen kell közdeniük, de a jelek szerint egymás között is nagy harcot vívnak majd. A házon belüli csatában nyilvánvaló cél győzni, és meggyőzni, mert a következetesen jó teljesítmény jutalma egy újabb szerződés, amire a csapatvezető szerint is csak a szezon végén kerülhet sor. Egy ilyen motivációnak nem mellesleg a konstruktőri versenyben is komoly hozadéka lehet a Force Indiával, és a Sauberel folytatott versengésben.
 

 

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 forma1 formula1 sebastian buemi franz tost toro rosso. jamie alguersuari