2011. aug 24.

Austinban régi iskola pálya épül - újabb ellentmondásos hírek az építkezés körül

írta: FormaNet
Austinban régi iskola pálya épül - újabb ellentmondásos hírek az építkezés körül

Kissé ellentmondásos hírek érkeznek mostanában az Egyesült Államokból, az Austin mellett épülő, és jövőre debütáló pálya építése kapcsán. Az elmúlt egy évben a létesítmény finanszírozása többször is témát szolgáltatott, és most ismét akadt olyan „jólértesült”, aki azt állítja pénzhiány miatt átmenetileg leállt az építkezés.

Erre alapot szolgáltathat az a bejelentés, mely szerint a 2012-es USA GP a tervezett júniusi időpont helyett valószínűleg novemberben kerül megrendezésre, ezért az állami támogatás 25 millió dolláros összege is csak novemberben hívható le, miután a törvényi szabályozás a célzott támogatást a rendezvény időpontjához képest csak egy éven belül engedi kifizetni. A bejelentéskor a beruházók és a szervezők azonnal jelezték, hogy a kifizetés elcsúszása semmiféle gondot nem jelent az építkezés ütemében.
 
A mostani, a leállást világgá kürtölő hírre is azonnal reagáltak az érdekeltek, és elmondták, szó nincs semmiféle leállásról, a pálya vonalának földmunkái továbbra is a megfelelő ütemben haladnak. A helyzet megítélése kívülállóként igen nehéz, és arra is nehéz lenne magyarázatot találni, milyen érdekek mozgatják kisebb nagyobb megszakításokkal, az amerikai aszfalt építése körüli pénzügyi gondok valós vagy mesterséges forgószelét. A politika minden bizonnyal a háttérből irányít, és legtöbbször az adófizetők pénzének megóvása az a "nemes" eszme, melyet előhúznak a kalapból az építkezés ellenzői, miközben arra nagyon vigyáznak, hogy egy ilyen rendezvény  nemzetgazdasági szintű hatásait elhallgassák a választók előtt.
A támogatók érvei természetesen pontosan azok, a versenyhez kapcsolódó plusz bevételek, melyek állami szinten gazdaságossá tesznek egy ilyen versenyt.
Hogy a politikai csatározásokon túl is vannak-e egyéb okok, melyek szinte folyamatosan a pénzügyi bizonytalanságot sugallják, nem tudható, ám egyelőre el kell fogadnunk a szervezők azon álláspontját, hogy nincsenek gondok a beruházás körül, legalábbis akkorák semmiképpen, amelyek a leállást jelentenék.
 
A hétvégén David Coulthard a Red Bullal bemutatót tartott Austinban, ahol igen elismerően nyilatkozott a pálya vonalvezetéséről, úgy, hogy aszfalt még nincs is a területen: "Ezt a pályát biztos, hogy élvezni fogják a pilóták. Rengeteg a magassági szintváltozás."
 
A főszervező, Hellmund Tavo kapcsolódva Coulthard véleményéhez elmondta, hogy a régi pályák vonalvezetését és kihívásait szeretnék az új aszfalton megvalósítani.
 
"A legfőbb törekvésünk, hogy sikerüljön az építkezés során megvalósítani, egy hagyományos, "öreg iskola" versenypályát, amilyenek az ötvenes-hatvanas években voltak, nagy tengerszint feletti magasság változásokkal, gyors, és technikás kanyarokkal. Sajnos a biztonság tekintetében sok FIA követelménynek kell megfelelnünk, de ennek ellenére azt hiszem, az ide érkező pilóták mind azt gondolják majd, hogy egy régi típusú, hagyományos pályán versenyeznek" – nyilatkozta az Amerikai Nagydíj promótere, Tavo Hellmund. 

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Csatlakozz hozzánk a Facebookon

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

f1 forma1 austin david coulthard usa nagydíj tavo hellmund