2011. aug 24.

Minardi kötelezné a csapatokat, hogy péntekenként egy újonc pilóta is teszteljen

írta: FormaNet
Minardi kötelezné a csapatokat, hogy péntekenként egy újonc pilóta is teszteljen

A Minardi istálló egykori tulajdonos-csapatfőnöke Gian Carlo Minardi nemrégiben komoly kritikát fogalmazott meg a Nemzetközi Automobil Szövetséggel szemben. Az egykori csapatfőnök szűk látókörűséggel vádolja az FIA-t, mondván a jelenlegi szabályozás nem kényszeríti rá a csapatokat arra, hogy fiatal versenyzőket foglalkoztassanak, ezzel biztosítva az F1 folyamatos utánpótlás nevelését.

A jelenlegi tesztszabályozást, illetve korlátozást a költségek csökkentésével indokolják, és részben azzal, hogy így kissé kiszámíthatatlanabbak lehetnek a versenyhétvégék, ám ez nem csak a csapatokat, a pilótákat, és a fejlesztéseket korlátozza, de jelentős akadályokat gördít az újonnan érkező fiatal tehetségek útjába is.
 
Néhány tartalékpilóta ugyan kap péntekenként lehetőséget a tesztelésre, ezt azonban csak kevés csapatnál engedik, és a legtöbb várakozónak meg kell elégednie a szimulátorokban eltöltött idővel, valós futás nem adatik meg számukra, amivel valóban fel tudnák magukra hívni a figyelmet.
 
Minardi csapata Formula-1-es pályafutása alatt számtalan fiatal tehetségnek adott lehetőséget, hogy belekóstoljon a száguldó cirkuszba, ilyen pilóták voltak a mai mezőnyből többek között Fernando Alonso, aki azóta kétszeres világbajnok, valamint az ausztrál Mark Webber is. Az olasz szakember szerint kötelezni kellene az alakulatokat, hogy a péntek reggeli edzéseken lehetőséget adjanak az új generációnak is a tesztelésre.
 
"Az utánpótlás nevelő bajnokságoknak köszönhetően a fiúk ugrásra készen várhatják már egészen fiatalon, hogy alkalmazkodhassanak az F1-hez. Nekünk viszont alkalmat kell számukra biztosítani, hogy versengjenek, és meg kell teremtenünk közöttük az egészséges rivalizálás feltételeit, hiszen ők lehetnek majd a jövő F1-es pilótái. Vettel, Kubica, Di Resta, Alguersuari eredményeit mindenki nyomon követte, és az FIA-nak ezt kellene továbbfolytatni. A recept pedig nagyon egyszerű: kötelezni kellene minden csapatot, hogy péntek reggelenként egy fiatal srácot ültessen az egyik pilótaülésbe” – vélekedett az olasz szakember
 
Minardi szerint mostanában néhány csapat csak szükségből engedi át a pénteki első edzést fiatal tartalék pilótáinak (gyakran a szponzorok kérésére), pedig milyen hasznos lenne csapatonként egy újoncot a pályán látni, és ez a módszer semmivel sem növelné a költségeket.
 
A pilóták ilyen jellegű foglalkoztatása folyamatosan frissítené az F1 mezőnyét, és a szerződésekért is sokkal nagyobb harc lehetne, ami jelentős teljesítményjavulást is eredményezhet egyes versenyzőknél, a nagy konkurencia miatt. A csapatok félnek „befektetni” a fiatalokba, mert versenyeztetésük a tapasztalat hiánya miatt komoly kockázatot jelent, éppen ezért nem véletlen, hogy a jelenlegi mezőny átlagéletkora 29 év körül van. A péntek reggeli edzések komoly lehetőséget adnának a valódi tehetségek kibontakozásának, ami nem lehet elhanyagolható szempont az F1 jövőjét illetően, és nem kerülne vagyonokba.
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
Csatlakozz hozzánk a Facebookon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Szólj hozzá

f1 webber alonso forma1 gian carlo minardi f1 utánpótlás f1 pénteki:szabadedzések