2011. aug 26.

Ismét felemás időben, Webber volt a második edzés legjobbja

írta: FormaNet
Ismét felemás időben, Webber volt a második edzés legjobbja

A péntek délutáni szabadedzést sem úszták meg csapadék nélkül a versenyzők, de  a másfél óra alatt egy rövid időre a többség már kipróbálhatta a Pirelli lágy keverékeit is. A slick gumikon Mark Webber bizonyult a leggyorsabbnak, őt követte Fernando Alonso és a két McLaren, Jenson Button és Lewis Hamilton sorrendben. 
 
 
A délutáni másfél órás edzést vizes pályán, intermadiate gumikon kezdte meg a mezőny, és végül egy újabb zuhénak köszönhetően ezzel is fejezte be. 
Délelőtt a tesztpilóták közül csak Karun Chandhok kapott lehetőséget a Team Lotusnál, de a szabadedzések állandó szereplője, a force indiás Nico Hülkenberg sem maradt kocsi nélkül, csak szokatlan módon, most délután állította munkába csapata, Adrian Sutil helyett.
 
A délelőtti edzés két sérült autóját, a Paul di Resta által vezetett VJM04-et, valamint a Bruno Senna által kormányzott R31-et sikerült menetkészre összerakni, így mindkét pilóta folytni tudta pénteki napját.
Kobajasi Kamui nyitotta a sort egy 2:16-os körrel, negyed óra elteltével pedig már 18 versenyző neve mellett szerepelt mért idő. Ez idő tájt érkezett Sebastian Vettel is a pályára, és 2:06-os körével azonnal az élre állt.
 
A száradó pályán gyorsan javultak az idők, és körről-körre közelítettek a 2 perces határhoz. Fél óra elteltével Mark Webber, Nico Rosberg és Jenson Button volt az első hármas sorrendje, majd a slickekre váltó Fernando Alonso rögtön egy 1:56-os kört rakott össze. A spanyol mögé Michael Schumacher sorakozott be szintén a száraz pályára való közepes Pirellikkel, de ekkor már váltottak a többiek is, így az edzés második harmadában folyamatosan változott a sorrend, az élen pedig csakhamar 1:50-es időket jegyzett az első négy versenyző.
Közülük Mark Webber 1:50.321-es köre volt a legjobb, az ausztrált pedig Alonso, Button és Hamilton trió követte.
 
Az utolsó fél órára újra megérkezett az eső, és hosszú percekre teljesen kiürült a pálya, sőt gyakorlatilag itt véget is ért az edzés, hiszen ezután csak egy-egy versenyautó bóklászott a pályán, többek között Kobajasi Kamui és Timo Glock szórakoztatta a nagyérdeműt. Ez utóbbi egy piruettet is bemutatott a Pouhonnál, de a Virgin nem sérült. 
Az utolsó öt percben még a Toro Rossók valamint Webber, Alonso és Schumacher autója is feltűnt, de a többség inkább spórolt az esőgumikkal. 
 
A változatos másfél óra legszorgalmasabb versenyzője 26 körével Kobajasi volt, a legdolgosabb csapat pedig a Toro Rosso, ahol Sebastien Buemi és Jaime Alguersuari is 25-25 kört teljesített. A legkevesebb időt a McLaren pilótái töltötték a pályán, mindketten mindössze 9-9 kör erejéig koptatták a belgiumi aszfaltot.
 
Most kivételesen nem a Hispania versenyzői zárták a sort, hanem Vitalij Petrov, akinek 2:02-es idejéből sejteni lehet, hogy csak köztes gumikkal körözött.
 

 
FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  

Szólj hozzá

f1 formula 1 spa belga nagydíj mark webber második szabadedzés