2011. aug 27.

Kiss Pál Tamás az eltaktikázott időmérő miatt az első futamon a 17. helyet szerezte meg

írta: FormaNet
Kiss Pál Tamás az eltaktikázott időmérő miatt az első futamon a 17. helyet szerezte meg

Meglehetősen szeszélyes időben zajlott ma Belgiumban a GP3 versenysorozat reggeli időmérő edzése, és a délutáni első futam is. A Right Guard Racing motorsport program magyar versenyzője az idõmérőn a csapat hibás taktikája miatt a 28. helyre esett vissza, a délutáni elsõ futamon két büntetés miatt a 26. helyről rajtolt, és a nehéz időjárási körülmények között is bravúros versenyzéssel 9 helyet ugrott előre. A holnapi futamon tehát a 17. helyről rajtol. 
 
A reggeli időmérő edzés vizes aszfalton indult, természetesen ennek megfelelően esőgumikkal. Tomi már 3-4 kör után a 10-11. helyen autózott, és sokáig tartotta is ezt a pozíciót. Az aszfalt lassan elkezdet t száradni, és annak rendje és módja szerint a versenyzők sorra mentek ki gumicserére. Tomit azonban túl későn hívták ki, amikor visszagurult az aszfaltra mindössze egy kört tudott menni, mely során a slick gumikat melegítette, az ezt követő gyors körét pedig már nem tudta befejezni, mert leintették az edzést. Így a 28. helyre esett vissza. Az edzés után volt két büntetés a mezőnyben, így Tomi a délutáni első futamon végül a 26. helyről rajtolt. 
 
A verseny is zuhogó esőben indult, Tomitól a sorozat egyik legjobb rajtját láthattunk. Rögtön javított 3-4 pozíciót, az első kör végén pedig már a 20. volt. Ezután izgalmas és egyáltalán nem veszélytelen csatázás indult. Tomi gyakorlatilag összefüggő vízfüggönyben, nagyon rossz látási viszonyok között, 230-240 km/h sebességgel száguldott. Ilyen körülmények között sikerül t további 4 helyet javítania. Végig érezte azonban, hogy nem volt megfelelő a tapadás, és nem igazán jók az autó beállításai, az élbolyhoz képest még mindig 3-4 mp hátránya volt. Egy kanyarban aztán rövidebb féktávot szeretett volna venni, rácsúszott a fehér vonalra, amitől az autó hirtelen két teljes fordulatot tett, majd sikerült egyenesbe visszatennie, de egy helyet visszaesett, így 17. helyen autózott el a kockás zászló alatt.

Kiss Pál Tamás: "Nagyon sajnálom, hogy időben ennyire messzire vagyunk az elejétől. Nem gondoltam volna, hogy esőben eljöhet az a pillanat, hogy a maximumot nyújtom, és még mindig másodpercekre vagyok az élétől. Szó szerint félelmetes volt olyan vízfüggönyben autózni, ahol nem látok semmit, voltak bizony veszélyes szituációk. Gyorsabb voltam átlagban, mint a csapattársam, tényleg úgy érzem, hogy a maximumot hoztam, még néha többet is, emiatt volt a megcsúszás is. Igazából az lenne az optimális, ha versenyről versenyre az első 10-ben harcolhatnék a lehető legjobb helyért, mert ez az eredmény nem azt mutatja, amire valójában képesek vagyunk."

A magyar közönség az EUROSPORT2 csatornán az alábbi időpontokban tekintheti meg a futamokat.

augusztus 28. 08:57 első futam - ismétlés

augusztus 28. 09:28 második futam - élő 

Faster Management

Első futam eredménye

Szólj hozzá

belgium futam gp3 kiss pál tamás