2011. aug 28.

A Toro Rossónál újabb konkurens pilóta a láthatáron

írta: FormaNet
A Toro Rossónál újabb konkurens pilóta a láthatáron

A Toro Rosso pilótái nem lehetnek biztosak a 2012-es szezon illetően, hiszen nemrégen a csapatfőnök Franz Tost egyértelművé tette, hogy a jövő évi felállásról csak az idény végén születik döntés. További izgalomra, ezzel együtt motiváltságra adhat okot Jaime Alguersuari és Sebastien Buemi számára az, hogy Mark Webberrel szerződést hosszabbított a Red Bull, így azok a halvány remények szertefoszlottak, hogy egyikük a nagytestvérnél köthet ki.
 
A két pilóta számára komoly konkurenciát jelent a Hispaniának kölcsön adott Daniel Ricciardo, aki a csapat tesztpilótájaként a Red Bull utánpótlás programjában is részt vett. Az ausztrál pilóta számára ráadásul kifejezetten jól jött a HRT-től kapott lehetőség, hiszen legalább tapasztalatokat szerez, ezzel pedig erősíti saját pozícióját.
 
De nem csak Ricciardo ambíciói, hanem egy új jövevény is borzolhatja Buemi és Alguersuari kedélyeit, hiszen a csapat a napokban bejelentette, hogy Jean-Eric Vergne hamarosan teszt lehetőséget kaphat egy Toro Rossóban. Formula Renault 3.5 szériából érkező 21 éves francia tehetségnek előbb be kell fejeznie az idei szezonját a sorozatában, és csak utána csatlakozhat az olasz istállóhoz. Jean-Eric Vergne 2007 óta versenyez egy üléses autókban, idén már több alkalommal pezsgőzhetett a dobogón, többek között a Hungaroringen, ahol mindkét versenyt megnyerte.
 
Vergne tavaly novemberben Abu Dzabiban, a fiatal pilóták tesztjén már kipróbálhatta a Toro Rosso egyik autóját, idei eredményei pedig továbbra is nagyon bíztatóak. Ez minden bizonnyal még inkább ösztönzi a jelenlegi toro rossós pilótákat, akik egyébként a szezon közepére egyre jobban teljesítenek, Jaime Alguersuari például a belgiumi időmérőn F1-es pályafutásának eddigi legelőkelőbb rajthelyét (6. hely) szerezte meg.
 
Franz Tost csapatfőnök jelenleg elégedett mindkét versenyzőjével, ugyanakkor nem tagadja, mindkettőnek voltak rossz periódusai.
 
"Jelenlegi pilótáink jó munkát végeznek. Bueminek jól indult a szezon, és az első versenyen sikerül néhány pontot is gyűjtenie, utána viszont volt egy szerencsétlenebb periódus, ahol nem sikerült a pontszerzés. Alguersuarinak a szezon elején gondjai voltak a gumikkal, nem tudta azokat megfelelően használni. Valenciában azonban sikerült megérteni a működésüket, egyre jobban és jobban, így szerencsére jelentősen nő a teljesítménye."
 
Ricciardóval kapcsolatban Tost elmondta: "Daniel Ricciardo egy magasan képzett pilóta. Kezdetben nálunk volt, péntek reggelenként a másfél órás edzéseken vezetett is, és elégedettek voltunk a teljesítményével. Nagyon jó műszaki visszajelzéseket adott a csapatnak, és igen jó volt a marketing munkája is. Jelenleg a HRT-t vezeti, ami nagyon fontos, mert lehetősége van versenyezni, és így tudja igazán megtanulni, hogyan növelheti a teljesítményét, és ezzel komoly tapasztalatokat szerezhet. Ahogy kívülről látom, eddig jó munkát végzett."

 
 
 
 
Hogy a három versenyző közül ki lesz az a kettő, aki pilótaülést kap 2012-re, a csapatvezető szerint majd csak a szezon végén derülhet ki.
"Még nagyon nehéz ezt most megmondani, meg kell várnunk a szezon végét, és akkor majd a Red Bull dönt erről. Összeülnek, megvitatják mindegyik versenyző teljesítményét, és ez alapján döntenek majd a következő évről" – mondta Tost, továbbá elárulta, hogy valóban tervezik Vergne foglalkoztatását is, természetesen csak a saját szezonja befejezése után, és még ez a döntés is sokban múlik azon, hogy a fiatal pilóta hogyan teljesíti majd utolsó két versenyét.
 
„Jean-Ericnek először is be kell fejeznie a renault-s szezont, ahol jelenleg versenyez. Aztán a szezon legvégén, az utolsó versenyen talán lehetőséget kap tőlünk, hogy péntek délelőtt kocsiba üljön, ahogy ezt az elején Ricciardóval is tettük. De erről még nem döntöttünk, majd meglátjuk, hogyan illeszkedik a programunkba.”
 
Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e, hogy Vergne harmadik számú pilóta státuszt kap a csapatnál, Tost még nem tudott egyértelmű választ adni.
"Nem kizárt, de előbb látnunk kell, hogy fejezi be a bajnokságot a WSR-ben. Azután majd meglátjuk mit tervez vele a Red Bull."

 
Szöveg: FormaNet Varga Viktória    
 
 
 
 
 

  

Szólj hozzá

f1 toro rosso jean eric vergne