2011. aug 28.

Hatalmas csalódás a Force Indiánál

írta: FormaNet
Hatalmas csalódás a Force Indiánál

A Force India rendkívül csalódott a tegnapi időmérőn elért eredményt illetően, főleg úgy, hogy komoly ambíciókkal érkeztek Spába, és ezek a várakozások egyáltalán nem voltak alaptalanok. Az indiai csapat az elmúlt versenyeken folyamatos fejlődést mutatott, ami az eredményeken is meglátszott, ráadásul a belga pálya karakterisztikája fekszik az autóiknak.
 
 
Két vezetői hiba, és egy tévesen megítélt helyzet a csapat részéről, igen sokba került az alakulatnak, mivel így a Belga Nagydíj rajtrácsán értékes helyeket veszítettek.
Paul di Resta időmérője először saját hibájából ment el egy megpördülés miatt, majd mielőtt újabb körbe kezdett volna, csapata behívta a bokszba, mert az egyre inkább eleredő eső miatt úgy érezték, hogy már nem születnek jobb köridők, és skót versenyzőjük biztonságban van.
Hekki Kovalainen azonban nem így gondolta, és Di Restának már a bokszban kellett szembesülnie azzal, hogy egy Team Lotus kiszorította a Q2-ből.
 
Adrian Sutil egy baleset miatt volt kénytelen búcsúzni az időmérő középső szakaszának legelején, amikor az Eau Rouge-ban kissé kiszélesítette az ívet, ráhajtott a vizes – és ezáltal csúszós - rázóköre, aminek keringő lett a vége, és a palánknak csapódva az autó eleje, és a bal oldala alaposan megrongálódott.
 
 

 
Az indiai alakulat pilótái így (Maldonado büntetése után) csak a 14. (Sutil) és a 17. (Di Resta) helyről indulhatnak. A két legfőbb rivális, a Sauber és a Toro Rosso is előttük végzett, így mind a németnek, mind a skótnak nagyon kell kapaszkodnia, hogy a középmezőny konstruktőri küzdelmeiben továbbra is kiélezett legyen a harc.
 
Di Resta azzal vigasztalódik, hogy Spában legalább lehet előzni, Sutil pedig abban bízik, hogy a belgiumi helyszínre jellemző kiszámíthatatlan körülményekből profitálhat.
 
Paul di Resta: „Nem arra számítottam, hogy az első Belga Nagydíjamat a 18. helyről kezdhetem majd. Úgy határoztunk, hogy a Q1 elején megyünk ki, majd a középső részében kicsit pihenünk, hogy a legvégén a lehető legjobban ki tudjuk használni a pályaviszonyokat. Sajnos újra el kezdett esni az eső és a leggyorsabb körömben megpördültem az egyik sikánnál. A következő körben a csapat szólt nekem, hogy biztonságban vagyunk, mivel a pálya egyre vizesebb, és így behívtak a bokszba. Mikor visszatértem, akkor mondták, hogy Kovalainen megelőzött. Ez nagyon frusztráló, mert ennél sokkal előrébb is lehetnénk a rajtrácson. Szerencsére Spa egy olyan pálya, ahol lehet előzni, így holnap sok dolgunk lesz, hogy megpróbáljuk előrébb verekedni magunkat.”
 
Adrian Sutil: "Elég szégyenletes ami történt, már csak azért is, mert az edzések alatt nagyon jónak éreztem a kocsit. Az időmérő első szakasza teljesen simán alakult, de a másodikban az Eau Rouge kijáratánál hibáztam, túl szélesre vettem a kanyart, és ráfutottam a rázókőre. Ez után az autó hátulja meglódult, és a védőkorlátnak sodródtam. Az ütközés nem volt nagy, de megsérült az autóm eleje, és a bal oldala. Azt hiszem, hogy ez az incidens nem történik meg, akkor most nagyon jó helyzetből várhatnám a rajtot. Feltételezésünk szerint vasárnap száraz verseny lesz, és mint tudjuk Spában bármi megtörténhet. Ebből kifolyólag most megpróbálok nem elkeseredni, inkább arra összepontosítok, hogy holnap jó munkát végezzünk."
 
 
FormaNet, Varga Viktória
  

  

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 spa force india időmérő belga nagydíj adrian sutil di resta