2011. aug 28.

Vettel a belga pályát is kipipálhatja győzelmi listáján

írta: FormaNet
Vettel a belga pályát is kipipálhatja győzelmi listáján

A Red Bull három nyeretlen verseny után kettős győzelemmel tért vissza a nyári szünetről, Sebastian Vettel idei hetedik futamgyőzelmét ünnepelhette Belgiumban, és ezzel 92 pontra növelte előnyét a bajnokságban csapattársa Mark Webber előtt, aki Spában a második lett, míg a dobogó legalsó fokára a 13. helyről rajtoló Jenson Button küzdötte fel magát szenzációs versenyzéssel.
 
Száraz időben, és teljes létszámmal kezdődött meg az 56. Belga Nagydíj, miután az FIA engedélyezte a 107 százalékos szabályon kívül rekedt versenyzőknek is, hogy felsorakozzanak a rajtrácsra.
A pole-ból induló Vettel jó ütemben jött el, ám a rajtceremónia fénypontja leginkább Nico Rosberg volt, aki az ötödik helyről előbb a második, majd Vettelt megelőzve az élre ugrott.
Ezután Rosberg királysága csak a harmadik körig tartott, közben csapattársa, a sor legvégéről induló Michael Schumacher az első kör után már a 14. helyen autózott.
 
Mark Webber csúnyán beragadt a rajtnál, sőt az első kanyar tumultusában bele is keveredett egy kis lökdösődésbe, Jenson Buttonhoz hasonlóan, ami után mindkettőjük egy korai bokszlátogatásra kényszerült. A kisebb galibát Bruno Senna okozta, aki meglökte Jaime Alguersuarit. Az F1-es karrierjének legjobb rajthelyét megszerző spanyol versenyének vége is lett, Senna pedig bokszutca-áthajtásos büntetést kapott figyelmetlenségéért. Alguersuari csapattársa, Sebastian Buemi sem sokáig maradt versenyben, a svájci a kilencedik körben búcsúzott, miután Sergio Perez hátulról nekiment, így a Toro Rosso csomagolhatott is össze.
 
A nyolcadik helyről rajtoló Fernando Alonso megúszta a tülekedést, és már az első körben Hamilton mögé került, aki a negyedik helyen haladt, miután a rajtnál nem csak Rosberg, de Felipe Massa is lehagyta. A spanyol hamarosan áthámozta magát a McLarenen, majd a két Ferrari között bontakozott ki egy nagy csata. Massa nem tudta átugrani a lassabb Rosberget, így Alonso, sőt Hamilton is megérkezett a nyakára, és mindketten meg is előzték a brazilt.
Közben Vettel már 6. körben kiállt az élről új lágy gumikért, majd néhány kör után követték példáját a többiek is. A kerékcserék hulláma után Vettel, Alonso, Rosberg volt az első hármas sorrendje.
A belgiumi pálya állandó vendége, a  SafetyCar  a 13. körben került elő Hamilton balesete miatt. A mclarenes Kobajasi Kamuit előzte meg, Les Combes előtt, de a japán újra mellé került, amit Hamilton valószínűleg nem vett észre, és kissé kívülre húzódott, hogy az ideális íven vegye be a következő kanyart, de mivel a Sauber éppen ott volt, így a két kocsi összeakadt, a McLaren pedig nekicsapódott a szalagkorlátnak.

 
 
 
 
 
A biztonsági autós periódus alatt többen behajtottak a bokszba,  Daniel Ricciardo pedig leparkolta autóját a Blanchimont kanyarnál. A 16. körben az új rajtnál Alonso állt az élre mögötte a két Red Bull valamint Massa és Rosberg sorakozott. Schumacher ekkor már a kilencedik helyen állt, majd a SafetyCar kihajtása után átugrott Petrovot és Perezt, és ezután a hetedik helyen folytatta. Közben az élen Vettel megelőzte Webbert és  Alonsót, Rosberg pedig Massát, hátrébb pedig Jenson Button lendült akcióba, aki az új rajtnál szintén fogott két helyet, majd a következő néhány körben bravúros manőverekkel lépkedett egyre feljebb. Először Schumachert, majd Sutilt, Massát és Rosberget is maga mögé utasította, a 26. körben pedig már a dobogós helyeken haladó riválisairól érdeklődött a csapatrádión.
 
Az élbolyból elsőként Alonso hajtott ki a közepes keverékű Pirellikért, az utolsó kerékcserék után maradt a Vettel, Alonso Webber sorrend a dobogós helyeken, ám amíg a Red Bull ausztrálja másodjára is közepes keverékeket kapott, addig a McLaren a lágy gumikat adta Buttonnak, így a verseny utolsó szakaszára még volt esélye Webbert megfogni.
 
Legtöbbet Felipe Massa bukott az utolsó kerékcseréken, ugyanis a brazilnak egy defekt miatt két körön belül kétszer is be kellett hajtania a bokszba, így egészen a 11. helyig esett vissza.
 
A negyedik helyen autózó Buttont a két Mercedes követte Rosberg és Schumacher sorrendben, majd Sutil, Petrov, Maldonado és Di Resta haladt még pontszerző helyeken.
A Force India két versenyzője remek napot fogott ki, hiszen Di Resta az időmérőn már a Q1-ben kiesett, de Sutil is csak a 14. rajtkockából vághatott neki a 44 körös futamnak.
 
Az utolsó körök sem teltek unalmasan, a 37.körben Webber a DRS segítségével meg tudta előzni a második helyen álló Ferrarist, akire ezután még Jenson Button is felzárkózott.
Az ötödik-hatodik helyen a két Mercedes talált egymásra, közben a szerencsétlenül járt Felipe Massa pedig kiszorította Di Restát a pontszerző helyről,és Maldonadót is megelőzte.
 
A látványos Rosberg-Schumacher csata végül elmaradt, Rosbergnek ugyanis hirtelen spórolnia kellett az üzemanyaggal, így jubiláló kollégája könnyedén átvette tőle az ötödik helyet.
Közben az élen Jenson Button utolérte Fernando Alonsót, a DRS zónában pedig nem sokat kérdezett, és végül a brit tíz helyet javítva harmadikként szelte át a célvonalat.
 
Felipe Massa végül a nyolcadik helyre hozta be Ferrariját, előtte Adrian Sutilt intette le a kockás zászló, az utolsó két pontszerző hely pedig Petrové és az első F1-es pontját begyűjtő Maldonadóé lett.
 
A Belga Nagydíj eredménye:
A leggyorsabb kör - 1:49.883 -  Mark Webber 
 
 
FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
Szólj hozzá

f1 formula 1 red bull spa futam belga nagydíj