2011. aug 29.

Alonso szerint a biztonsági autó Vettelnek segített

írta: FormaNet
Alonso szerint a biztonsági autó Vettelnek segített

Fernando Alonso, a Ferrari spanyol pilótája meg van győződve arról, hogy Vettel tegnapi győzelmét jelentős részben a biztonsági autónak köszönheti, melyet Hamilton és Kobajasi ütközése miatt küldtek a pályára. Alonso négy kört töltött a biztonsági autó mögött, miközben sok pilóta kihasználva, hogy a mezőny lelassult, kimentek a boxba kereket cserélni.

Vettel a biztonsági autós periódusban letudta második kerékcseréjét, a spanyol viszont nem élt ezzel a lehetőséggel, de véleményes szerint csapata jól döntött amikor nem hívta ki kerékcserére, annak ellenére, hogy végül visszaesett a negyedik helyre.
 
„A biztonsági autó akkor jött be, amikor én még csak négy kört tettem meg a gumikon. A gumik nagyon jó állapotban voltak, ezért döntöttünk úgy, hogy kint maradok. Azt gondolom, hogy helyesen döntöttünk. Ez lehetőséget adott, hogy akár a versenyt is megnyerjem. Sajnos Vettel csak egy helyet veszített (a kiállással), Webber sem sokat, és talán Rosberg is egy keveset. Az újraindítást követően már az első kanyarban megelőzte Webbert, így elkerülte a nagy forgalmat. Szóval úgy gondolom, helyes volt a döntésünk, de a biztonsági autó utáni helyzet végül Sebastiannak segített sokat."
 
A spanyol úgy gondolja, nagy szerencséje volt, hogy még egyáltalán versenyben volt, amikor beküldték a 13. körben a biztonsági autót, hiszen a Senna féle manőverben az ő kocsija is megsérülhetett volna úgy, hogy fel kelljen adnia a versenyt. Senna a La Source kanyarba a Toro Rossót neki lökte a Ferrari hátsó kerekének, és amíg a Toro Rosso első felfüggesztése eltört, addig Alonso autója sértetlenül úszta meg az ütközést, így be tudta fejezni a versenyt.
 
 
 
 
 
 
„A külső íven fékeztem, amikor éreztem, hogy valaki nekiment a hátsó kerekemnek. Ekkor azt hittem, megsérült az autó, de gond nélkül tovább tudtam menni. Sikerült a dolgot kézben tartani, és a boxból is azt mondták, hogy nincs probléma, mehetek tovább. Szóval ez egy szerencsés szituáció volt a számomra, gond nélkül folytathattam a versenyt. Mindez egy furcsa időmérő után, ahol a beállítások is nedves körülmények alapján történtek, ezért a rajt is igen nehéz volt. Ezért fontos, hogy minden időmérőn az első három négyben legyünk, mert akkor elkerülhető az ilyen incidens” – nyilatkozta Fernando Alonso a Belga Nagydíjat követően.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
Szólj hozzá

ferrari f1 forma1 vettel fernando alonso belga nagydíj biztonsági autó