2011. aug 29.

Vettel: Mielőtt felszeleteljük a süteményt, előtte meg is kell sütni

írta: FormaNet
Vettel: Mielőtt felszeleteljük a süteményt, előtte meg is kell sütni

Sebastian Vettel az egy hónapos nyári szünetben feltöltötte a duracell elemeket, és három nyeretlen versenyt követően ismét a dobogó tetején pezsgőzhetett, ráadásul egy olyan pályán, ami elvileg nem is annyira fekszik a Red Bull versenygépeinek. Ráadásul egy kisebb "gumibotrány" is megzavarta hétvégéjét, mindez azonban cseppet sem tudta megzavarni a német versenyzőt abban, hogy tovább meneteljen második bajnoki trófeája felé. Vettel a Formula-1 hivatalos weboldalának, a formula1.com-nak adott interjúban a hétvége nehézségeiről beszélt.

 
Milyen volt a pezsgő íze Spában?
 
Sebastian Vettel: Határozottan jól be volt hűtve. Nem kellett hűtőszekrénybe rakni (nevet)
 
Milyen érzés volt három verseny után újra nyerni?
 
SV: Természetesen nagyon boldog vagyok. Ez egy nagyon jó verseny volt, bár az eredményeket nézve talán sokkal könnyebbnek látszik, mint amilyen valójában volt- különösen a gumi problémák miatt. Ez egy elég nehezen kezelhető helyzet volt, és a futam eleje leginkább valami kutatás-fejlesztés programhoz hasonlított, mintsem versenyzésre. Sok kockázatot vállaltunk a korai kerékcserével, de jó megérzésnek bizonyult. Mikor a biztonsági autós periódus alatt újra kiálltunk, csak azért tettük, hogy egy pillantást vessünk a gumikra, mert akkor még nem ismertünk minden részletet pontosan. A sebesség egyszerűen túl nagy ahhoz, hogy közben minden kis elhasználódást figyelemmel kövessünk, és tisztában voltunk azzal, hogy onnantól már csak egy szett lágy keverékünk maradt. Hogy végül jól alakultak a dolgok, az nagy megkönnyebbülés volt, főleg azok után, hogy mennyit vitáztunk erről az időmérőt követően.
 
Úgy tűnt, hogy Christian Horner, és Adrian Newey nagyon megkönnyebbült amikor a dobogón látták versenyzőiket. Volt bennetek félelem, hogy esetleg baj történhet?
 
SV: Mint mondtam, nem volt egy könnyű verseny. Kicsit kizökkentett a megszokott ritmusból, mikor pontosan tudod mi a teendő amikor megérkezel vasárnap reggel a pályára. Ez a reggel most más volt, még mindig folytak azok a megbeszélések, amik általában az időmérők után lezajlanak. Ilyen körülmények között nem könnyű koncentrálni. Mielőtt elindult a verseny, az volt az utolsó dolog amit megbeszéltünk, hogy a legfontosabb az, hogy teljesítsük a versenytávot. Azon nem túl sokat gondolkodtunk, hogy milyen eredménnyel. Így az első két hely messze túlszárnyalta elvárásainkat, és szerintem ezek az érzelmek látszottak Christian és Adrian arcán, és mindannyian nagyon elégedetten térhettünk haza.
 
Tehát hogyan alakult a versenyed?
 
SV: Mint már említettem, az eleje olyan volt mint egy kutatómunka, hogy mit lehet kihozni az abroncsokból, de az autót fantasztikusnak éreztem. Szóval ha tudjuk, hogyan kell kezelni az abroncsokat, akkor azt is tudjuk, hogy mikor van arra szükség, hogy kissé belehúzzunk.

 
 
 
 
 
Mennyire lepett meg, hogy Nico Rosberg egyszer csak megjelent, és átvette a vezetést?
 
SV: Azt kell mondjam, kissé elrontottam a rajtomat, és szerintem Lewis (Hamilton) is, és mindenki aki Nico előtt indult. Megragadta a lehetőséget, és természetesen a szélárnyék is segítette. Egyértelműen meseszép első köre volt. Néhány kör után újra helyre álltak a dolgok.
 
Spa az egyik leggyorsabb pálya. Ha megnézzük az elmúlt évet, akkor láthatjuk, kissé szenvedtetek a gyors pályákon, most viszont nem úgy tűnt, hiszen az első és harmadik szektorban ti voltatok a leggyorsabbak. Még hátra van számos nagy sebességű versenypálya, mennyire vagy magabiztos?
 
SV: Igen, idén teljesen más a helyzet. Az első és a harmadik szektorban – ahol sok az egyenes szakasz, és nagy sebességre van szükség – igazán versenyképesek voltunk a hétvégén, és ez jó érzés. Valamennyit feláldoztunk ezért a második szektor kárára, de az egyensúly összességében megfelelő volt. Tavaly nagyon jól mentünk a második szektorban, de így az egyenesekben veszítettünk sokat, most pedig sokkal kiegyensúlyozottabb volt a teljesítményünk. Várom már Monzát, de nem ígérhetem, hogy ott is ugyanilyen versenyképesek leszünk, de biztos, hogy mindent elkövetünk ennek érdekében. Az autó annyira fantasztikus volt, és mesés volt az egyensúly is, úgyhogy szerintem kezelhető lesz a dolog.
 
Ha megnézzük mekkora előnyöd van már a bajnokságban, akkor elvileg akár Szingapúrban bajnok lehetsz…
 
SV: Van egy angol mondás, miszerint mielőtt felszeletelnéd a süteményt, előtte még meg kell sütni! (Nevet). Még 175 pont gyűjthető, ezért érdemes higgadtnak maradni. Ami jó volt ebben a hétvégében az az, hogy a maximális pontot gyűjtöttük, és ez ígéretes.

  

FormaNet, Varga Viktória

 

 

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 belga nagydíj sebastian vettel