2011. sze 01.

Barrichello helyzete bizonytalanná vált a Williamsnél?

írta: FormaNet
Barrichello helyzete bizonytalanná vált a Williamsnél?

Rubens Barrichello, a Williams veterán versenyzője úgy gondolja, csapata hibát követ el, ha úgy dönt, hogy 2012-től egy fiatal fizetős versenyzőt szerződtet a helyére.
 
A brazil pilóta reméli, hogy a következő szezonban is Sir Frank Williams csapatát erősítheti, de ha figyelembe vesszük a grove-i alakulat pénzügyi helyzetét, illetve azokat a spekulációkat mi szerint az istálló a következő évi szerződéssel kapcsolatban bizonyos üzleti megfontolásokat is mérlegel, akkor fennáll annak a lehetősége, hogy Barrichello távozni kényszerül.
 
A Williams csapat évek óta anyagi problémákkal küzd, ami részben az elmúlt évek eredménytelenségének is betudható, miután a szponzorok jelentős része kivonult az alakulat mögül. Ráadásul a Williams idei részvénykibocsátása sem egy siker sztori, mivel a Patrick Head tulajdonát képező részvények árfolyama a kibocsátási névértékhez képest több mint harminc százalékkal csökkent.
 
Az anyagi nehézségek is erősíthetik azt a spekulációt, mely szerint az istálló 2012-es pilóta listáján olyan versenyzők nevei szerepelnek, akik támogatókat, szponzorokat tudnak maguk mögött. Olyan nevek röppentek fel a csapat háza táján, mint Adrian Sutil, Bruno Senna, és a holland Giedo van der Garde, aki jelenleg a GP2-ben szerepel.
 
Barrichello elmondta, hogy egyelőre nincsenek új fejlemények jövőjével kapcsolatban, de ha a Williams nem őt választja, akkor sem tervezi a visszavonulást, hanem kénytelen lesz más lehetőségek után nézni az F1-ben.
 
"Úgy érzem, hogy még van dolgom az F1-ben, és beszéltem már néhány emberrel. Az az érzésem, hogy ha a Williamsnek nem lennének pénzügyi problémái, akkor jól döntenének. Egy nagyon tapasztal és nagyon motivált versenyző egy fiatal pilótával párosítva a fejlődést jelentené számukra. Ha viszont két kölyökkel vágnak neki a következő évnek, az hibás gondolat lenne. Egyelőre én most csak várok, mást nem igen tehetek."
 
 
 
A brazil versenyző jelenlegi csapattársának, Pastor Maldonadónak szinte biztos helye van a Williamsnél, köszönhetően venezuelai támogatójának, a PDVSA olajtársaságnak.
 
Az Autosport értesülése szerint a cég a következő évben az eredményektől függően 21 és 29 millió font közötti összeggel fogja támogatni az istállót. Annak ellenére, hogy egy ilyen komoly támogató van mögöttük, figyelembe véve a Formula-1-es csapat költségvetését, tovább kell erősíteni a pénzügyi helyzetüket. A 2010-es konstruktőri bajnokságban a Williams a hatodik helyen végzett, jelenleg azonban csak a kilencedik helyen áll, és ha nem sikerül előrébb lépnie, a televíziós közvetítések, és a Formula-1- egyéb jogdíjaiból az év végi osztozkodáskor jóval kevesebb jut a kasszába.
 
Barrichello úgy gondolja, hogy bőven lehet még ajánlata más csapatoktól, de egyelőre nem keresgél.
"Itt vagyok azért mert élvezem, és ez az amit szeretek. Érzem, hogy versenyképes vagyok, és ezt a tempóm is bizonyítja. Ha kapok még egy esélyt, akkor egy versenyképes kocsival tudom, hogy képes vagyok a győzelemre. Ha nem így gondolnám, akkor 20 év után már inkább otthon csücsülnék. Volt már részem sok politikában, de nekem még mindig az a célom, hogy a leggyorsabb autót vezessem."
 
A fentiekből sejteni lehet, hogy Barrichello helyzete némileg bizonytalanná vált a Williamsnél. Nagy kérdés az, hogy a legendás alakulat a veterán pilóta jövőjével kapcsolatban szakmai, avagy pénzügyi döntésre kényszerül.

  

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 szerződés williams formula 1 rubens barrichello