2011. sze 03.

Grosjean, a GP2 idei bajnoka munkához látott a Renault-nál

írta: FormaNet
Grosjean, a GP2 idei bajnoka munkához látott a Renault-nál

Nick Heidfeld helye még ki sem hűlt a Renaultnál, ahonnan a tegnapi nap folyamán végül közös megegyezéssel távozott, máris megjelent, sőt munkához is látott az új versenyző aspiráns, a GP2 idei bajnoka, Romain Grosjean.

A francia pilóta egy futammal a szezonzáró monzai verseny előtt már bajnokként érkezett a Renault-hoz, és azonnal dolgozni kezdett, pénteken Doxfordban egyenes vonalú aerodinamikai tesztet hajtott végre. A fejlesztések kapcsán a csapat számára is igen hasznosak az ilyen jellegű adatgyűjtések ám a svájci-francia pilóta számára a beszokást jelenthetik a Renault R31-be.
 
A tegnapi egyenesfutású teszt a Renault-nál harmadik alkalom volt ebben az évben, az FIA csapatonként négy hasonló próbát engedélyez a szezonban. A csapatnál elmondták, hogy miután eddigi tartalék pilótájuk, Bruno Senna jelenleg a szezon végéig versenyzői megbízást kapott, így Grosjean hivatalosan is csatlakozott az alakulathoz harmadik számú pilótaként, és a teszteken keresztül ismerkedik az autóval, emellett a jelenlegi és a jövő évi fejlesztések számára fontos aerodinamikai adatokat is gyűjtöttek.
 
A GP2 idei bajnoka a szezon elejétől hivatalosan is tartalékpilóta jelölt volt, ám valódi tartalékpilóta státuszát csak azután erősítették meg, hogy Nick Heidfeld távozása után Bruno Senna kapott versenylehetőséget. Ez azt jelenti, hogy Grosjean a szezonzáró futama után csatlakozik a Renault-hoz, és egészen az év végéig együtt utazik, és dolgozik az alakulattal. A pilóta nemrégiben kijelentette, hogy idén semmiképpen sem szeretne versenyezni, mivel fontosabbnak tartja a hosszú távú karrierjét az F1-ben, mint sem év közben néhány futamon felállni a rajtrácsra.    
 
A tegnapi teszt volt az első alkalom a 2009-es Abu Dzabi Nagydíjat követő tesztelés óta, hogy Grosjean a csapatnál tesztelhetett, és minden bizonnyal a szakmai jelentőségén túl egyféle demonstratív szerepe is van a dolognak.
 
 
A Renault az elmúlt hónapokban többször is határozottan kijelentette, hogy Robert Kubica versenyeztetése a prioritás számukra, ám a jelek szerint nem szeretnének év végére kellemetlen helyzetbe kerülni, amennyiben a kiváló lengyel pilóta egészségi állapota nem a reményeknek megfelelően alakul.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória 
 
 
       

Szólj hozzá

f1 forma1 gp2 lotus renault romain grosjean tartalék pilóta