2011. sze 06.

Alonso: Nem értem miért kritizálják Vettelt

írta: FormaNet
Alonso: Nem értem miért kritizálják Vettelt

Utoljára Fernando Alonso volt az a Formula-1-es versenyző, akinek két egymást követő szezonban is sikerült elhódítania a világbajnoki címet, de a jelek szerint ezt a titulust hamarosan át kell adnia Sebastian Vettelnek. A spanyol ugyan egyik trófeáját sem ekkora fölénnyel szerezte meg, ennek ellenére igazságtalannak tartja azokat a kritikákat, amik csak a Red Bull erejét emelik ki, a versenyző (ez esetben Vettel) képességeit pedig lebecsülik. 
 
Sebastian Vettel idén már kilenc pole-t, és hét futamgyőzelmet szerzett, mindössze egyetlen egy alkalommal hiányzott a dobogóról, így már 92 pont előnnyel vezeti a bajnoki tabellát csapattársa, Mark Webber előtt.
Ilyen dominanciát utoljára a Schumi-Ferrari érában tapasztalhattunk, és azokat a sikereket anno (és még manapság is) sokan a „jó autónak” tudták be, mondván abban a Ferrariban bárki világbajnok lett volna.
 
Jelenleg ugyanez a helyzet a Red Bull-Vettel hatalmas menetelésénél is, hiszen a németnek idén még nem sok párharcban volt része, mivel legtöbbször már a verseny elején az élre állt, és általában kimaradt az izgalmas és látványos csatákból. Ezek hiányában szinte elkerülhetetlenek az olyan kritikák, mi szerint Vettel a jó kocsinak köszönheti majd második világbajnoki címét.
 
A hozzáértők természetesen azért nem fogalmaznak meg ilyen éles kritikákat, de a minap például a Ferrari csapatfőnöke szúrt oda kicsit a széria legifjabb bajnokának azzal a kijelentésével, hogy a mezőnyben mindössze két vezéregyéniség van, ez pedig Michael Schumacher és Fernando Alonso.
 
"Vettel még nem igazi vezéregyéniség. Jó úton halad, de még nem ért el arra a szintre. Michael és Fernando oroszlánként küzdenek azért, hogy csapatukat a mezőny elején tudják, és olyan részletekbe menő javaslatokat tesznek a mérnököknek, amit más észre sem venne. A szakemberek pedig hallgatnak rájuk, mert rengetek tapasztalattal rendelkeznek. Sebastian is közel áll ahhoz, hogy ilyen pilóta váljon belőle, de jelenleg csak két igazi vezéregyéniséget látok a mezőnyben"- jelentette ki Domenicali.
 
A Ferrari csapatvezetőjének véleménye után, most a maranellóiak sztárpilótája, Fernando Alonso is beszélt az 1-es számú Red Bullt vezető versenytársáról, és a spanyol kicsit meglepő módon éppenséggel védelmébe vette jelenlegi legnagyobb riválisát.
 
"Nem értem azokat a kritikákat, amik szerint ő (Vettel) nem igazi versenyző. Ő egy kiváló bajnok ahhoz, hogy a második vb címét is megnyerje. A képességei és a sebessége is igencsak figyelemreméltó. Igen, övé a legjobb autó, ami elég ahhoz, hogy jó helyet foglaljon el a rajtrácson, de szükség van arra is, hogy a versenyeken ebből a lehető legtöbbet ki tudja hozni, és ezt Sebastian nagyon jól csinálja. Akkor is képes a győzelemért harcolni ha nehéz helyzetbe kerül, vagy éppen hibázik, és ez mindent elárul a képességeiről" – dicsérte red bullos vetélytársát a Ferrari spanyolja, mindemellett persze azt is elismerte, hogy a Red Bull ereje leginkább a főtervezőben, Adrian Newey-ben rejlik.
 
 
"Idén nagyon erős autóval sikerült előállniuk, és nyilvánvalóan ebben Adrian Newey-nak van a legnagyobb szerepe. A Ferrari nagyon vonzó mind a versenyzők, mind a mérnökök számára, így ha netán hozzánk akarna csatlakozni, örömmel vezetnénk az általa tervezett autót" - csalogatta a szakembert a kétszeres bajnok, és nincs ebben semmi meglepő, hiszen miután tavaly lecsúszott a harmadik világbajnoki címéről, kijelentette, hogy addig nem tervezi a visszavonulást, amíg a Ferrarival nem nyer világbajnoki trófeát.
 
"Ez nagyon fontos lenne számomra, és addig nem vonulok vissza, amíg nem leszek a Ferrarival bajnok. Ha ez 2016-ig sem sikerült, akkor még maradok a Formula-1-ben akár 2021-ig is, és akkor nekem is meglesz a 20 évem, mint Michael Schumachernek."
 
 
FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

ferrari f1 formula 1 red bull fernando alonso sebastian vettel