2011. sze 06.

Gerhard Berger szerint a Mercedesnek nem magyarázkodni, inkább nyerni kellene

írta: FormaNet
Gerhard Berger szerint a Mercedesnek nem magyarázkodni, inkább nyerni kellene

Gerhard Berger úgy gondolja, éppen ideje, hogy a Mercedes GP beváltsa a 2010-es év elején tett ígéreteit, és a sok magyarázkodás helyett inkább a győzelemért harcoljon.
 
Nem Gerhard Berger az egyetlen, aki valamivel többet várt egy 2009-es világbajnok csapat felvásárlása után egy Ross Brawntól, egy Michael Schumachertől, és egy olyan nagy márkától, mint a Mercedes. Sőt a csapatvezetés is már számtalanszor elismerte, hogy ennél azért nagyobb célokkal tértek vissza 2010-ben. A sikernek persze számtalan összetevője van, a német alakulat pedig - ha nem is olyan meseszerűen, mint a Brawn GP - folyamatosan fejlődik, ugyanakkor az egykori F1-es pilóta szerint kissé már fárasztóak azok a magyarázatok, melyekkel a Mercedes az eddigi kudarcokat indokolja. Berger szerint a magyarázkodás helyett inkább győzelmekért kellene harcolniuk, vagy legalábbis felvenni a versenyt a top csapatokkal.
 
"Belgiumban frusztráló volt látni, hogy Nico egy pokolian erős kezdés, és néhány tökéletes kör után úgy veszíti el az elsőségét, akár egy kezdő versenyző. Számomra már nagyon fárasztóak a magyarázkodások a Mercedes részéről. Itt az idő, hogy egy prémium gyártó a versenyzőinek prémium F1-es autót biztosítson. A motorjaik már régóta a mezőny klasszisai között szerepelnek, ideje, hogy a többit is hozzá tegyék."
 
Bergernek nem csak a magyarázkodásból lett elege, de Michael Schumacher kritikusaiból is. Véleménye szerint a hétszeres bajnok már mindent elért a szériában amit csak akart, és ha még örömöt okoz neki a versenyzés, illetve van olyan csapat, amely ehhez az autót is biztosítja számára, addig nincs helye az ilyen „javaslatoknak”.
 
"Azt kell mondjam, már nagyon unom azokat a szakértő tanácsokat, hogy vissza kellene vonulnia. Neki még mindig hatalmas örömet okoz a versenyzés, és kiváló adottságaival együtt, miért is ne versenyezzen és érezze jól magát? Csak egyesíti professzionalizmusát azzal, ami örömöt okoz neki. Végtére is eddigi sikerei után ezt megérdemli. Az piacnak megvannak a maga szabályai. Amíg valaki biztosít neki egy autót, addig miért ne tehetné ezt meg."

 
Gerhard Berger F1-es pályafutásából három évet a McLaren csapatnál töltött, és ezalatt az idő alatt szoros barátságot kötött csapattársával, a vadóc, és vitatott manőverektől sem megrettenő zseniális Ayrton Sennával. Ennek tükrében talán nem meglepő, hogy Lewis Hamilton incidenseit sem tartja hatalmas katasztrófának, sőt véleménye szerint Lewis a mezőny legkiválóbb versenyzője.
 
"Biztos, hogy szeretném a csapatomba tudni elsőszámú pilótaként, ha lenne csapatom. Sebbel együtt… De talán mégsem, mert lehet, hogy ennek inkább civakodás lenne a vége. Véleményem szerint jelenleg Vettel, Alonso és Hamilton a három legjobb versenyző. Vettel tökéletes munkát végez, Alonso kisebb hibák miatt szenved, de ő nem is kapott olyan kocsit, mint Sebastian. Lewis a legjobb az előzésekben, de rengeteget kockáztat. Ezért rendszerint 50-50 százalék az esély arra, hogy sikerül neki, vagy pedig ütközik. Persze nem minden esetben Lewis okolható, de azért gyakran keveredik bajba. Az nem jól fest, ha mindig érintett vagy amikor valami történik."

  

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

mercedes f1 formula 1 gerhard berger