2011. sze 09.

Hamilton és Button volt a monzai első szabadedzés legjobbja

írta: FormaNet
Hamilton és Button volt a monzai első szabadedzés legjobbja

Az monzai versenyhétvége első szabadedzésén mindkét McLaren gyorsabbnak bizonyult a Red Bullnál, olyannyira, hogy Lewis Hamilton közel másfél másodpercet adott a harmadik helyen záró Sebastian Vettelnek, a Ferrarik pedig  már majdnem három másodperccel maradtak el a wokingiaktól.
 
Monzában az első, másfél órás szabadedzéssel kezdetét vette az idei versenynaptár utolsó európai versenyhétvégéje. A csapatok hagyományosan speciális csomaggal érkeztek a hosszú egyenesekkel rendelkező legendás ringre, így az egyedi csomag miatt a mai napon különösen fontos lesz a beállítások tökéletesítése.
A tesztpilóták közül a Force Indiánál Nico Hülkenberg vette át Paul di Resta helyét, míg a Team Lotusnál Karun Chandhok vezethette Jarno Trulli kocsiját.
 
Elsőként Jerome d’ Ambrosio 1:43.577-es idővel iratkozott fel a köridőket mérő táblára, de ez még nem nevezhető gyorskörnek, még a Virgintől sem, hiszen tavaly 1:22-es időket futottak az edzéseken.
Bő fél óra telt el mire beindult a forgalom, de innentől kezdve gyorsan bővült a lista, a köridők pedig folyamatosan javultak, és hamarosan már 1:25-ös idők sorakoztak az élmenők neve mellett. Közülük is Lewis Hamilton bérelte ki a top helyet, és ő volt az is, aki a leintés előtt fél órával elsőként 1:24-re szorította gyorskörét. Őt követte csapattársa, Jenson Button, majd a két Red Bull, míg Ferrarik az ötödik és kilencedik helyen álltak ekkor.
 
A Roggia sikán több versenyzőt is megtréfált, de egy-egy kanyarlevágáson, és megcsúszáson kívül nem történt nagyobb baj. Ascari bejáratánál Sebastian Buemi mutatott be egy piruettet, de a svájci versenyző is folytatni tudta a tréninget. Heikki Kovalainen volt az első búcsúzó, aki váltóprobléma miatt volt kénytelen leparkolni Lotusát. Nem volt mozgalmas napja Timo Glocknak, aki csak az edzés utolsó 20 percében tudott pálya gurulni, de a szerelők nem sokat pihenhettek, ugyanis alighogy Glock végre munkához látott, csapattársa, D'Ambrosio autója adta meg magát és a célegyenes végén füstölve parkolt le.

 
A másfél órás edzés alatt nem kerültek elő a lágyabb keverékek, Hamilton viszont tovább javította idején, sőt a legutolsó percben a mezőnyből egyedüliként 1:23-as kört sikerült összeraknia. Jenson Button visszavette második helyét az időközben felzárkózó Vetteltől, ám csapattársától majd egy másodperccel maradt el.
A két Red Bull maradt a harmadik-negyedik helyen, a két Ferrari elé pedig Adrian Sutil és Vitalij Petrov is beférkőzött. A hetedik helyen záró Fernando Alonso már majdnem három másodpercet kapott Hamiltontól. A két Mercedes egyelőre nem mutatta meg erejét, Michael Schumacher a 11., Nico Rosberg a 18. helyen végzett.

A lista végén most a folyamatos problémákkal küzdő Virgin végzett, Timo Glock és Jerom d’ Ambrosio sorrendben.  

Első szabadedzés eredménye:

FormaNet, Varga Viktória

 

 

Szólj hozzá

f1 mclaren hamilton formula 1 szabadedzés monza olasz nagydíj