2011. sze 10.

Kérdezz-felelek Kubica menedzserével

írta: FormaNet
Kérdezz-felelek Kubica menedzserével

A szezon vége előtt két-három hónappal egyre több találgatás folyik arról, kinek lesz helye a következő szezonban, és kik lesznek azok a pilóták, akik elhagyni kényszerülnek a száguldó cirkuszt. Vannak olyan alakulatok, ahol már egyértelművé vált a 2012-es pilótapáros, bár azt is nagyon jól tudja minden F1 rajongó, hogy a király-kategóriában egy-egy szerződés felbontása legtöbbször csak pénz kérdése. Így volt ez Nick Heidfelddel is, akinek helyére Bruno Senna érkezett, ám a Renault-nál még koránt sem biztos a jövő évi versenyzőpáros, hiszen ahogy ezt már többször is nyilatkozták, a prioritás Robert Kubica. A kiváló lengyel pilóta menedzsere, Daniele Morelli az Olasz Nagydíj hétvégéjén újságírókkal beszélgetett.
 
 
Mi a legfrissebb hír Robertről?
 
Daniele Morelli: Először is azért vagyok itt, hogy mindenkinek átadjam Robert üdvözletét, amiért támogatják őt ebben a helyzetben. Örömmel mondhatom el, hogy két hete volt az utolsó műtétje, ami egy kis veszélyt tartogatott számunkra. Volt néhány kérdés az egész eredményének kimenetelével kapcsolatosan, de szerencsére sikeres volt, és a műtétet követő napon Robert már mozgatni tudta a könyökét, sőt azt kel mondjam, már akkor majdnem teljesen normálisan mozgott. Az alapvető funkciók teljesen helyre álltak a jobb karjában.
Ez egy nagyon fontos előrelépés volt, mert így Robert hozzákezdhetett a rehabilitáció utolsó szakaszához, hiszen mostantól aktívan tudja mozgatni a jobb karját, minden olyan izommal, melyek hónapokig nem működtek, így sokat vesztettek erejükből. A rehabilitáció középpontjában jelenleg az áll, hogy Robert napról napra növelje az erejét a jobb karjában, a csuklójában és az ujjaiban. Ez a szakasz négy hétig tart, és októberre azt tervezzük, hogy Robert sisakot vesz a fejére, hogy megmutassa mire képes. Nem azonnal a Formula-1-re gondolunk, most az a fontos, hogy Robert ismét elkezdjen vezetni. Lehet az egy szimulátor, vagy egy utcai autó a pályán, nem ez a lényeg. A legfontosabb, hogy bizonyos tekintetben a felépülésének ez lesz a végső lépése. A végeredmény tekintetében már nincs ok aggodalomra. Robert valóban nagyon keményen dolgozik. Az orvosok és a gyógytornászok gyakran rászólnak, hogy lassítson, mert néha túl sokat csinál. De ez még mindig jobb, mintha nógatni kellene. Ezért vagyok itt, hogy elmondjam ezt a jó hírt.
 
Hogy van jelenleg mentálisan?
 
DM: Mentálisan Robert rendben van, nem depressziós. Néha kissé ideges, de ha valakinek fizikai korlátai vannak, akkor azt hiszem ez normális, de ez azért pozitívan nyilvánul meg nála. Ha dolgozik, és látja az eredményeket, olyankor boldog.
 
Mennyi időt vesz igénybe egy-egy gyógytorna?
 
DM: Öt-hat óra, szombaton és vasárnap is. Nincs pihenőnap.
 
Októberben mikorra tervezik a tesztet?
 
DM: Ez most nem igazán lényeges. Mondhatnék most egy konkrét dátumot, de az még úgyis változhat. A lényeg, hogy a célunk október.
 
A felkészüléssel kapcsolatban jelenleg mik az elképzelések?
 
DM: Robert egy Formula-1-es pilóta, így ha ő képes egy Formula Renault-t vezetni, akkor képes lesz egy F1-es autót is vezetni. Manapság egy F1-es autót nem akkora fizikai igénybevétel vezetni, szóval azt mondom, egy GP2-es autót bonyolultabb vezetni, mint egy F1-est. Tehát az a lényeg, hogy meg tudja tartani a kormányt, és forgatni jobbra és balra.
 
Tehát meg van arról győződve, hogy lesz elég ereje irányítani?
 
DM: Persze, szüksége van megfelelő erőnlétre a normál mozgáshoz is, de ez nem támaszt nagy igénybevételt. Robert nem teniszjátékos. Amikor megfelelő állapotba kerül, és ezt Robert majd maga dönti el mikor lesz, akkor az a terv, hogy autót fog vezetni.
 
Robert biztos abban, hogy visszatér?
 
DM: Az agyában soha sem veszett el a visszatérés szándéka. És ez jó, hiszen ezt az érzést továbbítja az emberek felé, és ezért dolgozik. Nincs rosszabb egy beteg embernél, aki nem segít az orvosainak, Robertnél természetesen teljesen más a helyzet.
 
Mekkora támogatást kapott a Renault-tól?
 
DM: Eddig azt kell mondanom, mindenben támogatták. Egy Formula-1-es csapat egy sérült vezető gyógyulásában nem tud segíteni. A lényeg, hogy folyamatosan kapcsolatban vannak Roberttel - különösen a mérnökök -, minden információt megosztanak vele a frissítésekről, a futamokról, és az azokat követő értékelésekről is, így Rober nem érezheti elhagyatottnak magát.
 
Tehát az Ön számára nem kétséges, hogy az idegek is teljesen helyreállnak, és teljesen normális lesz a működése?
 
DM: Igen, mondhatjuk így. Az idegek gyógyulása egy bizonyos pontot elér, akkor már nem kétséges - ahogy az orvos mondta - a teljes felépülés. Akkor van probléma, ha csak egyetlen ideg nem úgy gyógyul, mint a többi. De nem lesz gond, higgyük el, amit az idegsebész mond.
 
Azt mondta, hogy az utolsó műtét kapcsán még voltak kérdőjelek. Ez az volt, hogy 100 százalékos lesz-e a karja?
 
DM: Pontosan. Az idegek gyógyulása már világos volt, az utolsó kérdőjel a könyöke volt.
 
Meddig vár a csapat a döntésre Roberttel kapcsolatban, mert el jön az a pillanat, amikor el kell dönteniük a jövő évi pilótapárost.
 
DM: Igen, természetesen. Tartjuk a kapcsolatot Eric Boullierrel, aki személyesen is nyomon követi Robert gyógyulását. Még mindig van egy kis időnk, mert körülbelül két-három hónap a határideje ennek a dolognak. Jelenleg lépésről lépésre tesszük a dolgunkat, és arra koncentrálunk, hogy a gyógyulás utolsó szakasza is sikeres legyen.

 
Boullier nem szabott meg egy határidőt?
 
DM: Nem. Tudjuk mi nagyon jól a határidőt a nélkül is.
 
Van arra biztosíték, hogy ha Robert visszatér teljesen gyógyultan, akkor lesz pilótaülése?
 
DM: Igen
 
Van már szerződése a következő évre?
 
DM: Nincs
 
Tehát akkor erről még tárgyalni kell?
 
DM: Igen. De ez valójában nem egy igazi probléma... A Renault megnyugtatott bennünket, hogy Robert számára biztosan fenntartanak egy helyet.
 
Ha minden a tervek szerint halad, van arra esély, hogy Robert még a februári tesztek előtt F-1-es autót vezessen?
 
DM: Igen, természetesen. Vannak olyan szabályok, melyek lehetővé teszik, hogy két évnél régebbi autót vezethessen. A Renault már jelezte, hogy ebben segítenek, és amikor lehetőség lesz rá, akkor megszervezik. Robertnek bármilyen egyéni teszt jól jön.
 
Az a kérdés, hogy nem lenne-e túl késő, februárig várni?
 
DM: Robert számára az elmúlt hét hónap is túl hosszú volt. Februárig is van még öt hónap, az is nagyon sok idő.
 
Bruno Senna kedvező fogadtatása nem ébreszt kétségeket Robertben?
 
DM: Robert csak annyit lát, hogy a kocsit most egy másik pilóta vezeti. Mindegy, hogy Nick, vagy Bruno, nem tesz különbséget. Ha a csapat úgy határozott, hogy Nicket lecseréli Brunóra, nekik ehhez teljes mértékben joguk van, és meg van rá az okuk. Ez Robertet nem zavarja.
 
Beszélt már más csapatokkal is a jövővel kapcsolatban?

DM: Nem. Nem hiszem, hogy itt lenne az ideje tárgyalásokat kezdeni, jelenleg szerződésünk van a Lotus Renault-val, nem gondolkodunk most ezen.
 
Jelenleg mennyire ügyes, tud már sms-ezni a jobb kezével?
 
DM: Nos Robert nem egy zongorista, valóban sokáig nem tudta használni a kezét. Bizonyos tárgyakat tud használni, de amihez túl sok erő kell, azt természetesen nem, és az izmai még most is nagyon gyengék. Ezeket még feltétlenül szükséges erősíteni, de ez a folyamat már meglehetősen gyors.
 
Játszott videó játékon is?
 
DM: Igen természetesen, rengeteg videó játékon játszott, és számtalan rekordot állított már fel, mert sok ideje van.
 
Visszatérhet még a paddockba a szezon vége előtt?
 
DM: Robert akkor fog visszatérni a paddockba, ha már képes lesz overált és bukósisakot viselni, addig azonban nem.
 
A Formula-1 orvosi klinikája rendelkezik számítógépes játékokkal és tesztekkel, ezeket megkapta?
 
DM: Igen, ez az amit már említettem, hogy már beállította az összes rekordot.
 
Szokta nézni a versenyeket?
 
DM: Igen, minden futamot megnéz, az egyetlen amit kihagyott, az a belgiumi futam volt, mert éppen akkor műtötték, de szombaton az időmérőt még együtt néztük.
 
A csapat megerősítette, hogy Bruno Senna vezeti a kocsit Brazíliában is, akkor ez azt jelenti, hogy Robert már biztosan nem ül vissza idén az autóba?
 
DM: A csapat nem azért erősítette meg Bruno Senna versenyét, mert nagyon jól tudják, hogy Robert nem épül fel a brazil versenyig. Nem véletlen, hogy Bruno Brazíliában versenyezni fog, hiszen ez egy nagyon fontos helyszín számára, és a csapat számára is. Persze ez a mi álláspontunk.
 
Szóval ez nem csak egy álom, hogy Robert már Brazíliában már versenyezhet?
 
DM: Nem erről van szó. Az nem úgy megy, hogy csak úgy megérkezik Brazíliába, és mintha semmi sem történt volna, bepattan a kocsiba. Robert számára fontos a felkészülés, és ezt a rendelkezésre álló idő azért némileg behatárolja. Nem lehet az egyik napról a másikra eldönteni, hogy részt vesz egy teszten, majd elrepül Brazíliába. Vannak logisztikai problémák is, amiket figyelembe kell vennünk. De a személyes véleményem az, hogy örülnék, ha Robert nem versenyezne Brazíliában, még akkor is, ha tudom, hogy képes lenne rá.

  

Formanet, Varga Viktória

 

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 robert kubica felépülés daniele morelli