2011. sze 11.

Tony Fernandes Eddie Jordan kritikáiról, és a Team Lotus névváltoztatásról

írta: FormaNet
Tony Fernandes Eddie Jordan kritikáiról, és a Team Lotus névváltoztatásról

Eddie Jordan egykori csapatfőnök, jelenleg a BBC éles nyelvű tudósítója nem arról híres, hogy véka alá rejtené véleményét bármiről, ami a Formula-1 háza táján történik. Jóslataival gyakran lő bakot, ám számtalan esetben (legutóbb Heidfeld menesztése kapcsán) jól értesült, hiszen komoly kapcsolatai vannak a paddock szereplőivel. Az Olasz Nagydíjon a kis csapatokkal kapcsolatban fogalmazott meg nem túlzottan hízelgő kritikát, ami természetesen a Team Lotus csapatfőnöke, Tony Fernandes részéről nem maradt megválaszolatlanul.

Jordan a monzai időmérő első etapja után élő adásban bírálta a három alakulatot az eredménytelenségért. A BBC tudósítója némi szarkazmussal így fogalmazott: "Az egyetlen dolog, amiben abszolút biztosak lehetünk az, hogy ismét láthatjuk, a három új csapat teljesen lehorgonyoz a rajtrács legvégén, és ez számomra teljesen elfogadhatatlan. Nem látom, hogy ez a három csapat bárkinek is meg tudná mutatni, hogy képesek kitörni ebből a helyzetből, amiben jelenleg vannak."

 
A Lotus tulajdonos csapatfőnökét igencsak szíven ütötték Jordan szavai, hiszen az idei évben már elmaradtak a tavaly belépett alakulatok irányába megfogalmazott éles kritikák mind a csapatok részéről, mind a pilóták felől. Mellesleg Fernandes pozitívan áll a folytatáshoz, mert biztos abban, hogy fokozatosan fejlődnek. Jelenleg a tízedik helyen teljesen stabil a csapat helyzete, de a maláj üzletember úgy gondolja, hogy jövőre már az előttük álló csapatok számára is kihívást jelenthetnek. Jordan megjegyzésére igen udvarias, ám kissé cinikus választ adott:
 
"Észrevettem néhány megjegyzést, amit Eddie Jordan ma délután a BBC-ben mondott, és pozitívan veszem ezeket a kommenteket, mert nem ő az egyetlen, aki azt szeretné látni, hogy előrébb lépünk. De Róma sem egy nap alatt épült, és a terveinket hosszú távra dolgoztuk ki. Nem szeretnénk kapkodni, de azt mindig tudtuk, hogy a tízedik hely biztos számunkra az első két szezonban, és ez nekünk megfelelő platform a jövőnk továbbépítéséhez, céljaink eléréséhez. Az elkövetkező hetekben nyilvánosságra hozunk néhány elképzelésünket a következő szezonnal kapcsolatosan, sőt azon is túl mutató dolgokat. Az alapokat már lefektettük, és biztosan tudom, hogy a jövő évi és autónk fejlesztési terve segítségünkre lesz abban, hogy elérjük amit akarunk. Remélhetően jövőre még az olyan tapasztalt emberek is mint Eddie, büszkék lesznek arra amit elérünk, ezért számunkra az ő megjegyzései pozitív erőt adnak ahhoz, hogy továbbra is keményen dolgozzunk."
 
Hogy Fernandes mennyire komolyan veszi a jövő évi célokat, mi sem bizonyítja jobban, mint azon véleménye, hogy ha 2012-ben sem tudnak elmozdulni a 10. helyről, akkor el kell gondolkodni valamiféle drasztikus változtatáson.
 
"A következő év lesz az, amikor már hatékonyan kell szerepelnünk, és ha ez nem történik meg, akkor változtatni kell. Ha jövőre még mindig a 10. helyen toporgunk, az már azt jelenti, hogy valaki nagyon nem jól teszi a dolgát, és végeredményben én vagyok a csapat vezetője. Mike Gascoyne lenne az első, aki megmondaná, ha nem lenne képes egy középmezőnybe való autót összerakni, miután ehhez minden lehetséges eszköz a rendelkezésünkre áll... Őszintén hiszem, hogy eddig fantasztikus munkát végeztünk, hogy eljussunk idáig ahol most tartunk, de a következő év lesz az, amikor fejek hullhatnak."
 
A Team Lotusnál a jelek szerint elkezdődtek a változások, ám ezek egyelőre csak a külsőségeket érintik, miután minden valószínűség szerint az istálló nevet változtat, és a 2012-es szezonban már új névvel indulnak. Teszik ezt annak ellenére, hogy megnyerték azt a pert melyet a Renault főtámogatója, a Group Lotus indított ellenük a névhasználattal kapcsolatban. A nagy port kavaró jogi huzavona végén - melyről többször is beszámoltunk – a Londoni Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy a Team Lotus jogosan használja az elnevezést a Formula-1-ben.
 
Ennek ellenére most mégis átnevezik az alakulatot, a legvalószínűbb csapatnév, a Team Caterham lehet. A nagy múltú, és a Lotushoz köthető kis céget, a Caterhamet még év közben vásárolta fel Fernandes, hogy alakulata ilyen módon is kötődjön az autóiparhoz, illetve jó marketinget jelent a Formula-1-ben, és jelenleg a GP2-es csapata már Caterham Team Air Asia néven indul.
 
A névváltoztatásról a dúsgazdag üzletember így vélekedett: "Mindig is problémám volt azzal, hogy valóban mi vagyunk-e a Team Lotus? – mert az egy nagy kérdés a márkával kapcsolatban. Nem lehet olyan nevünk, ami mögött semmi nincs. Szóval várunk még, és majd meglátjuk. Nem hiszem, hogy egészséges az, hogy van egy Lotus Renault, és egy Team Lotus. Az ajtó nyitva áll (a névváltoztatásra) és ez előnyös lehet mindenki számára."
 
 
Fernandes arra is utalt, hogy a csapatot átköltöztetik a norfolki bázisról Silverstone-ba, ahol a Force India központja is található. Ezzel kapcsolatban Fernandes úgy vélekedett:"Tökéletes forgatókönyv lenne, ha a 2012-es szezon elkezdődik Ausztráliában, és néhány futam után új otthonunkba térnénk vissza. Azt hiszem ez az egyetlen járható út a számunkra."
 
A jelenleg még Team Lotus néven versenyző alakulat és csapatfőnöke, ismét tanújelét adta annak, hogy a jelenlegi eredményeik miatt felmerülő kritikák nem tántorítják el céljaik elérésétől az F1-ben, sőt egyre komolyabban építik az jövőt, ezzel is jó példát mutatva a másik két kiscsapat számára.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 

 

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 caterham tony fernandes team lotus