2011. sze 13.

Schumacher látványos versenye nem hozott osztatlan sikert – Whitmarsh is kritizálta a németet

írta: FormaNet
Schumacher látványos versenye nem hozott osztatlan sikert – Whitmarsh is kritizálta a németet

Michael Schumacher kezd magára találni. A Belga Nagydíjon megszerzett ötödik helyezése után Monzában is sikerült ezt az eredményt megismételnie, ráadásul hozzá köthető a verseny egyik látványos színfoltja, amikor hosszú körökön át védte pozícióját Lewis Hamiltonnal szemben.
 
Sokan úgy vélik, hogy a német bajnok teljesítménye nem akkora dolog, hogy erre szót érdemes pazarolni, mert egy hétszeres világbajnoktól ez elvárható, ráadásul ez a dolga, ám ha figyelembe vesszük a Mercedes GP idei (és persze vessük össze a tavalyi teljesítményt is) teljesítményét, akkor azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy igenis történt némi előrelépés, éppen ezért van jelentősége az ilyen mozzanatoknak.
 
Az elmúlt hetekben többen is azzal vádolták a hétszeres világbajnokot, hogy nincs már benne a tűz, elfáradt, ezek a kritikák azonban az olasz futam tükrében most nem állják meg a helyüket. Sőt, most éppen az a probléma, hogy Schumacher – régi önmagát felidézve – túlzottan is agresszíven védte pozícióját, és bár a verseny közben még a csapatfőnök, Ross Brawn is rászólt csapatrádión, hogy legyen kissé óvatosabb a manővereket illetően, ám a versenybíróság nem találta annyira szabálytalannak manővereit, hogy büntetésben részesítsék.
 
A McLarent, és elsősorban Hamiltont igen csak frusztrálta, hogy nem tud elmenni a Mercedes mellett, sőt a heves védekezésnek köszönhetően a brit pilóta egyszer még a fűre is kényszerült, ezért úgy gondolják, nem volt teljesen szabályos Michael védekezése. A futam alatt egyértelműen látható volt, hogy amíg a Mercedes gumijai megfelelő tapadást biztosítottak, addig Hamilton McLarenje a nyitott hátsó szárny segítségével sem volt képes nagyobb sebességre, legalább is annyival nem tudott gyorsabban lenni, hogy könnyedén előzhessen. Ez minden bizonnyal Hamilton harmadik helyébe került, hiszen a futam végjátékában, amikor utolérte a harmadik helyen autózó Fernando Alonsót, bizony hiányoztak ezek az "elvesztegetett" körök.
 
A Formula-1-es futamok azonban nem az udvariasságról szólnak, ráadásul Michael Schumacher sem az a pilóta, aki csak úgy elenged bárkit, ha közben harcolhat a pozíciójáért.
 
Hamilton csapattársa, Jenson Button viszonylag egyszerűen fűzte át magát a hosszú körökön át kergetőző csapattársán és a németen, ám ő is úgy véli, hogy a Mercedes pilótája nem éppen szabályosan védte helyzetét. Button szerint Schumi egy-egy védekezésnél többször is irányt váltott, ami szabálytalan.
 
"Azt láttam, hogy elég sokat cikázik Lewis előtt. Én elég nagy lendülettel érkeztem mögé, így nem tudott elém bevágni. Lewis előtt azonban sokat cikázott jobbra, aztán balra, ami nem volt szép tőle. Mindig azt csinálta, hogy jobbra húzódott, majd balra, aztán ismét jobbra. Ezt nem mondanám szabályosnak. Egy irányváltás lehetséges! Talán emlékezetkiesése volt."
 
Button mellett a McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh is kritizálta Schumachert, és túl agresszívnek vélte a német védekezését.
 
"Meglehetősen durva. Bár én a legkevésbé sem vagyok pártatlan, de ez tény, és azt hiszem a stewardok kétszer is figyelmeztették az eset közben, feltehetően ők is azt láthatták, hogy kicsit kemény. Amikor Lewis a fűre került, az pokolian ijesztő volt."
 
Whitmarsh miközben kritizálta a németet, egyben Hamiltont is dicsérte, mivel úgy véli, versenyzője kiemelkedően kezelte a nem túl egyszerű helyzetet.
 
"Igen komoly kihívást, és csalódást jelentett számára a futam, főleg hogy a verseny egyik szakaszában sokáig kellett kergetőznie. Az első kanyarban kiszorult a második helyről, és akár a szárnyát is elveszíthette volna, de végig nyugodt maradt, ezért csak gratulálni tudok neki. Folyamatosan fejlődik, és felnő a feladathoz. Fog még néhány versenyt nyerni ebben az évben, és akkor majd mások lesznek az ő háta mögött” – vélekedett a McLaren csapatfőnöke az olaszországi esetről.
 
 
 
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória        

Szólj hozzá

f1 mclaren forma1 martin whitmarsh olasz nagydíj schumacher hamilton párharc