2011. sze 20.

F1 fantázia Vitalij Petrovval

írta: FormaNet
F1 fantázia Vitalij Petrovval

A formula1.com idén indított fantázia sorozatának következő szereplője Vitalij Petrov, aki tavaly Oroszország első F1-es versenyzőjeként debütált a szériában, és idén a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon első dobogós helyezését is megszerezte. Eddig összességében 32 nagydíjon állt rajthoz és 61 pontot gyűjtött, vagyis ha már nem is újoncnak, de még fiatalnak számít a mezőnyben. A 27 esztendős pilóta gyerekkorában nem sok mindent tudott a Formula-1-ről, ezért nem is nosztalgiázik túl sokat, de például szívesen versenyezne Szentpétervár utcáin, csapatvezetőként pedig Lewis Hamilton tartaná nyerő választásnak.
 
 
Ha ki kellene választanod a világ bármely pontján egy várost egy új Formula-1-es utcai pályához, melyik várost választanád, és milyen szempontok alapján döntenél?
 
Vitalij Petrov: Természetesesen ez egy orosz várost választanék. Szentpétervár tökéletes hely lenne. Képzeld csak el végig a Neva folyó mentén száguldanánk. Fantasztikus látvány lenne.
 
Ha választhatnál egy korábbi világbajnokot csapattársadnak, ki lenne az és miért?
 
VP: Nem szeretnék nagyon visszamenni az időbe, inkább Lewis Hamiltont választanám, mert szerintem ő egy nagyszerű versenyző. Kedvelem a vezetési stílusát, és azt ahogyan teljesít. Tudja hogyan kell kihozni az autóból a maximumot - és ezzel együtt egy mókás személyiség.
 
A múlt Formula-1-es újításai között sorakozik az aktív felfüggesztés, a turbófeltöltéses motorok, a hat kerék és sorolhatnánk még… Ha valamelyik korábbi innovációt vissza lehetne hozni a múltból, melyik választanád, és miért?
 
VP: Ez egy nagyon nehéz kérdés számomra. Még a kipörgésgátlót sem tapasztaltam meg! (nevet) De az biztos, hogy a hang az fontos a Formula-1-ben, ezért hozzák vissza a bömbölő motorokat.
 
Milyen innovációkat szeretnél látni a jövőben? 
 
VP: Azt hiszem ragaszkodni kellene a következetes szabályváltoztatásokhoz sok sok évig, mert a drasztikus változás a csapatok dolgát is megnehezíti, és a rajongókat is irritálja.
 
Ha csak egy versenypályán vezethetnél életed végéig bárhol a világon, a jelenlegiekből vagy akár a múltból, akkor melyiket választanád?
 
VP: Talán Spa. Ha kicsit jobb az időjárás, akkor fantasztikus ez a pálya, és soha nem lehet megunni.
 
Maserati, Alfa Romeo, Tyrell, March - csak néhány csapat, akik már nem részesei a szériának. Melyik egykori csapatnál versenyeztél volna legszívesebben, és miért?
 
VP: Nem tudom. Talán az összes csapatnál.
 
Ha tervezhetnél egy F1-es pályát, melybe az összes kedvenc kanyarod bekerülhetne, akkor melyik lenne az a három, amit mindenképpen beraknál?
 
VP: Spából az Eau Rouge, Szuzukából az első szektor, és a sanghaji pályáról az első kanyar.
 
Ha visszamehetnél az időben, és 1950-1990-ig bármelyik évtizedben versenyezhetnél, melyik évtizedet választanád, és miért?
 
VP: Most. Mert én most itt vagyok. Lehet, hogy nincs elég fantáziám, de inkább a jelenben élek, és nem is sokat tudok a múltról. Ráadásul a biztonság is egy bónusz, amit nagyon nehéz figyelmen kívül hagyni.
 
A jelenlegi Formula-1-es szabályozásban mit változtatnál, és miért?
 
VP: Sokkal nagyvonalúbb abroncs elosztást szeretnék.
 
Ha a Formula-1 nagy versenyzői közül ki kellene választanod két egykori pilótát más-más korból, hogy megnézd, hogyan versengenek egymás ellen, kik lennének ők?
 
VP: Hármat mondanék - Ayrton Senna, Alain Prost és Michael Schumacher. 
 
Ha csapatfőnök lennél, a jelenlegi mezőnyből kit szerződtetnél le elsőként saját csapatodba? (Saját magad, és jelenlegi csapattársad kivételével)
 
VP: Ha csapatfőnökként szeretnék nyerni, akkor Lewis Hamiltont választanám.
 
A jelenlegi versenynaptár 19 futamból áll. Ha még egy helyszínt hozzáadhatnál, melyik lenne az, és miért?
 
VP: Nagyon elégedett vagyok a jelenlegi pályákkal. Ha valamelyik pálya kiesik, annak valószínűleg megvan az oka.

 
Egy vacsorapartit rendezel, ahová meghívhatsz négy embert a motorsportok világából, akár a múltból is. Kiket hívnál meg?
 
VP: Nem tudom megmondani. Inkább egy privát vacsorát szeretnék a barátaimmal.
 
Ha lehetőséged nyílna egy F1-es autót vezetni a múltból, melyikbe ülnél bele?
 
VP: Már megint miért kell visszamenni az időben? Most szerintem mindenki egy Ferrarit vagy egy Red Bullt vezetne leginkább. Ha vissza kell utaznom az időben, akkor valószínűleg Senna vagy Prost egyik győztes kocsiját választanám.
 
Tetőtéri medence, tekepálya, forgó sushi bár - csak néhány dolog, ami a legtöbb F1-es Motorhome-ban nem található meg. Ha hozzátehetnél egy dolgot ezekhez felszerelésekhez, berendezésekhez, akkor mi lenne az?
 
VP: Elégedett vagyok azzal, ami van, így nem kell további igényekről álmodoznom.
 
Képzeld el, hogy most nyerted meg  a világbajnoki címet. Hová mennél ünnepelni, és milyen ünnepi menüt választanál?
 
VP: Szülővárosomba, Viborgba mennék, és a barátaimmal ünnepelnék. Ez egy családi és baráti összejövetel lenne. Az étel nem lenne elsődleges szempont, és a körülményektől függ az italválasztás is.

Még több F1 fantázia:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 formula 1 vitalij petrov f1 fantázia