2011. sze 21.

Safety car statisztikák Szingapúr előtt

írta: FormaNet
Safety car statisztikák Szingapúr előtt

A száguldó cirkusz az idei évre elhagyta Európát, és a csapatok ismét visszatérnek Ázsiába, ahol az első állomás Szingapúr, az az utcai pálya, ahol a Formula-1 egyetlen éjszakai versenyét rendezik. A versenystratégia kialakításánál eddig is minden körülményt figyelembe kellett venni a csapatoknak, itt azonban egy olyan dologgal is érdemes kalkulálniuk, ami általában nem tartozik bele a taktika tervezésébe. Ez pedig a biztonsági autó.

A pálya tulajdonságai, az időjárás szeszélye, és például a legutóbbi három futam tapasztalatai mind arra hívják fel az istállók figyelmét, hogy szükség lehet B vagy akár C tervre is.
 
A szingapúri utcai pálya rövid történelme 2008 óta íródik, és az eddig megrendezett három versenyen ötször kellett a biztonsági autónak a pályára hajtani. Ez azt jelenti, hogy majdnem bizonyos, hogy idén is lesz a versenynek biztonsági autós fázisa, éppen ezért célszerű az alakulatoknak már előre ezzel a tényezővel is számolniuk. Szingapúr ebben a tekintetben egyelőre rekorder, hiszen a safety car megjelenésének mutatója eddig 100 százalékos.
 
Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy Fernado Alonso 93, és Lewis Hamilton 57 élen töltött köre után a harmadik Bernd Mayländer, a Mercedes SLS AMG vezetője, aki 20 kört tett meg eddig Szingapúrban a mezőny előtt.
Az elmúlt tíz évet figyelembevéve a biztonsági autó behajtásának valószínűsége Szingapúr után Brazíliában és Monacóban a legvalószínűbb, kb. 70 százalék.
 
Safety car statisztikák
 
Az idei szezon eddigi 13 futamán összesen négy pályán kellett összesen kilencszer behívni Mayländert a pályára, Monacóban, Kanadában, Belgiumban és Olaszországban. Ezek közül ötször Kanadában. A 13  verseny összes köréből 5.5 százalékot autózott a mezőny az SLS AMG Mercedes mögött.
Összehasonlításként a 2010-es szezon első 13 versenyén, hét helyszínen összesen 12 biztonsági fázis volt, az összes kör 5.1 százaléka.
 
Meglepő, hogy az idei évben jelentősen csökkent a biztonsági autó jelenléte a pályán, annak ellenére is, hogy jóval gyakoribbak a kerék kerék elleni csaták. Idén az első öt versenyen egyáltalán nem volt szükség arra, hogy Mayländer aktív résztvevője legyen a futamoknak. Ilyen 2004 óta nem fordult elő, és az elmúlt tíz évben is csak a második alkalom. További érdekesség, hogy idén két alkalommal is volt változó körülmények között megrendezett verseny (a Brit- és a Magyar Nagydíj), ahol nem volt szükség biztonsági autóra.
 
Mayländer idén összesen 49 körön keresztül ment a mezőny előtt, ami 135.6 mérföld (218 km), ebből Kanadában 86.9 mérföldet (140 km) körözött. Ez utóbbi rekord távolság az elmúlt tíz évre visszatekintve, hiszen a teljes versenytáv 45.7 százaléka.
Ebben a vonatkozásban az idei Kanadai Nagydíj után második helyen a tavalyi kaotikus Koreai Nagydíj áll, ahol összesen 26 kört, 90.7 mérföldet (146 km) ment elől a biztonsági autó.
Harmadik a 2007-es Japán Nagydíj, szintén 26 körrel, 73.9 mérfölddel (119 km).
 
A 2001-es szezon kezdete óta a biztonsági autó összesen 1553 mérföldet (2500 km) futott a különféle versenyeken, ami kb. 8 futam teljes versenytávjának felel meg. 75 versenyen, 117 alkalommal küldték pályára, és 510 kört tett meg.
 
Az elmúlt 10 szezont figyelembe véve legtöbb dolga Mayländernek 2010-ben volt, amikor 12 versenyen 21 alkalommal kellett pályára hajtania. 87 körön keresztül ment a mezőny előtt, ami összesen 281 mérföld (452 km) és ez a 19 futam teljes versenytávjának a 7.8 százaléka.
 
 
A legtöbb esős futam 2001-ben és 2002-ben volt, ennek ellenére mindkét évben csak 5 alkalommal volt biztonsági autós verseny, 2001-ben az összes futam teljes távjának 2.6 százaléka, 2002-ben ez csökkent, és csupán 2.3 százalék volt.
 
2001 és 2010 között a biztonsági autó mögött megtett távolság, a teljes távnak 4.2 százaléka. A számok alapján megállapítható, hogy az idei szezon - az elmúlt évtized arányaihoz mérten - átlagon felüli, ám ha a Kanadai Nagydíjat nem számítanánk, akkor csupán két százalék lenne, ami viszont jóval elmarad, az elmúlt tíz év átlagától.
 
Szöveg: Formanet, Varga Viktória
 

 

    

Szólj hozzá

f1 forma1 safety car biztonsági autó szingapuri nagydíj bernd maylander