2011. sze 23.

Hamilton zárt az élen a csonka szabadedzésen

írta: FormaNet
Hamilton zárt az élen a csonka szabadedzésen

Az egy órásra kurtított első szabadedzésen Lewis Hamilton futotta meg a leggyorsabb kört, mögötte négy tizeddel lemaradva Sebastian Vettel végzett, a harmadik legjobb időt autózó Mark Webber pedig már közel másfél másodperccel maradt el a McLarentől.
 
 
Nem kezdődött zökkenőmentesen a szingapúri hétvége, hiszen az eredetileg másfél órás szabadedzés 60 percre rövidült. Ennek oka, hogy a 3-as és a 14-es kanyarnál el kellett távolítani a rázóköveket, ami elvett fél órát a csapatoktól, az időt kitolni pedig nem lehetett, hiszen az első szabadedzés végétől a következő szabadedzés kezdetéig ( ami 15.30-tól lesz)  a szabályok szerint el kell telnie két órának.
 
A tesztpilóták közül most csak Narain Karthikeyan kapott lehetőséget, aki Vitantonio Liuzzi helyét vette át a HRT-nél.
A nem tervezett pályamunkálatok után mindenki hamar kihajtott a pályára, Timo Glock pedig rögtön egy piruettel nyitott, mint később kiderült a német versenyző fékhiba miatt pördült meg a hetes kanyarnál.
 
Bő 10 perc elteltével a két Mercedes és a két Renault iratkozott fel elsőként a köridő táblára, de csakhamar már Felipe Massa és a két Red Bull bérelte ki a top helyeket.
Timo Glock időközben újra munkához látott, de megint csak nem sokáig körözhetett Virginjével, ugyanis Mark Webber az utolsó kanyarban egy elkapkodott előzésnél hátulról eltrafálta. Glock egy deffekttel, a red bullos pedig egy sérült első szárnnyal nyargalhatott vissza szerelőihez.
Közben Heikki Kovalainenennek újabb tüzes szingapúri incidensben volt része: tavaly emlékezetes pillanatokat szerzett, mikor a futamon poroltót ragadott és saját kezűleg oltotta kigyulladt Lotuszát. Most a finn nem játszott önkéntes tűzoltót, és miután az első fékek lángra kaptak, sietve távozott autójából. Kovalainen nem is tudta már folytatni az edzést, így mindössze nyolc körrel a 20. helyen zárt.
 
A történtek miatt pár percre megszakadt az edzés, majd miután újra zöldre váltott a lámpa, a mezőnyből utolsóként a McLarenek is megérkeztek, és Jenson Button rögtön az élre állt egy 1:50.952-es idővel, de a brit pilóta csak pillanatokig élvezhette elsőségét. Természetesen Sebastian Vettel szárnyalta túl Jenson gyorskörét, majd szintén a német volt az, aki elsőként átlépte az 1:49-es határt.
 
Az utolsó 10 percre is előkerült a piros zászló, miután az egyik kanyarban a kerékvető egyik meglazult elemét kellett javítani. Az újabb röpke szünet előtti pillanatban még Lewis Hamilton 1:48-as körével átvette a vezetést, ami már a maradék pár percben nem változott.

 
Hamilton mögött a két Red Bull valamint Fernando Alonso, Jenson Button és Felipe Massa sorrend alakult ki az élmezőnyben, majd őket felváltva a két Force India és a két Mercedes követte. A Renault-k csak a 16. és a 18. helyre elegendő időt futottak, a sort pedig szokás szerint a két Hispania zárta.

  

Első szabadedzés eredménye:

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 szingapúr formula 1 első szabadedzés