2011. sze 24.

A Red Bull bérelte ki az első sort Szingapúrban

írta: FormaNet
A Red Bull bérelte ki az első sort Szingapúrban

Újabb névvel bővült a szingapúri pole pozíciósok listája, és Massa, Hamilton valamint Alonso után most nem nagy meglepetésre Sebastian Vettel bérelte ki az utcai pálya első rajtkockáját. Mellőle csapattársa, Mark Webber indulhat, a Red Bullok után pedig a McLaren, a Ferrari, a Mercedes és a Force India pilóta-párosai sorakozhatnak fel a rajtrácsra a legjobb tízben.
 
 
Magyar idő szerint délután négy órakor kezdetét vette a negyedik Szingapúri Nagydíj időmérő edzése, a levegő hőmérséklete 30, az aszfalt hőmérséklete pedig 31 Celsius-fokos volt. A délelőtti szabadedzésen az első három versenyző (Webber, Button, Vettel) között mindössze 2.6 tizedmásodperc volt a különbség, így izgalmas kvalifikációra volt kilátás. Ez végül elmaradt, hiszen Sebastian Vettel közel négy tizedmásodperccel verte meg a második legjobb időt autózó csapattársát, Mark Webbert, a McLareneknek pedig majdnem fél másodpercet adott.
 
Q1
A két Williams hajtott ki elsőként a pályára, majd a top csapatok pilótái közül Sebastian Vettel kezdte meg leghamarabb az edzést, és ugrott rögtön az élre. A McLarenek néhány pillanatra átvették tőle a vezetést, ám a Red Bull német versenyzője második gyorskörével hat tizeddel túlszárnyalta Jenson Button 1:46.956-os körét. A két mclarenest Fernando Alonso és Mark Webber követte. A „nagyok” (illetve a Mercedesek) is a Q1 második részében már a bokszban pihentek, így például a már szuperlágy abroncsokon köröző pilóták közül Sergio Perez be tudott férkőzni Felipe Massa elé a hetedik helyre. A McLaren szerelőinek Hamilton autójának alvázán kellett kicsit dolgozniuk, mert a brit versenyző az egyik kerékvetőre túlságosan elszántan érkezett. Az utolsó pillanatokban a két Renault csatája bontakozott ki, amit végül Vitalij Petrov bukott el, mikor Bruno Senna összerakott egy 15. helyre elegendő gyorskört. A három kiscsapat versenyzői mellett, így a Renault orosz pilótája nem jutott tovább a kvalifikáció középső etapjába. Az utolsó helyen Vitantonio Liuzzi végzett, így az öt rajthelyes büntetése - amit még Monzából hozott magával - nem borítja fel túlzottan a rajtrácsot.
 
Q2
Az időmérő középső részében előkerült a piros zászló, miután Kobajasi Kamui rövid féktávot vett a hírhedt 10-es kanyarban, és a második kerékvetőn dobbantva a falban landolt.
Ekkor Vettel, Button és Webber bérelte ki a „dobogós” helyeket, és mivel a német már a piros csíkkal jelölt gumikon futotta meg 1:44-es idejét, így az újraindítás után már nem hajtott ki a pályára, mint ahogy Button és Webber sem.
Öt perc után folytatódott a 15 perces etap, amit Felipe Massa kezdett meg, de csak ötödik helyre tudta behozni Ferrariját, a brazilt pedig a két Mercedes követte Michael Schumacher és Nico Rosberg sorrendben. Lewis Hamilton még az utolsó percben az első két szektor alapján egy második-harmadik helyre elegendő időt autózott, de jobb hátsó defekt miatt már nem tudta befejezni gyorskörét, így maradt nyolcadik. Az utolsó két helyen a hétvége eddigi részében remekül teljesítő két Force India jutott tovább a hajrába.
Kiesők sorrendje: Sergio Perez, Rubens Barrichello, Pastor Maldonado, Sebastien Buemi, Bruno Senna, Jaime Alguersuari, Kobajasi Kamui.
 
Q3
A McLarenek sorakoztak fel elsőként a bokszutca kijáratához, és Jenson Button 1:44.928-cal adta meg az alaphangot, amit először Hamilton, majd Sebastian Vettel szárnyalt túl, és ez utóbbi nem kevesebb, mint hat tizeddel volt gyorsabb Buttonnál, és majd öt tizedet vert Hamiltonra is. Ausztrál csapattársa csak a McLarenek után foglalt helyet, Alonso pedig ötödik volt. Második félidőben gurult ki Felipe Massa és Nico Rosberg, a Force Indiák azonban inkább spóroltak és beérték a 9-10. rajtkockával. Schumacher ugyan kihajtott, de nem fejezte be gyorskörét. Webber és Button szintén kihajtott másodjára is,  Hamilton azonban a garázsban maradt. Végül Webber és Button előrébblépett, így Hamilton a negyedik helyre esett vissza.
A rajtrács nem nagyon keveredett meg, hiszen Red Bull, McLaren, Ferrari, Mercedes és Force India sorrendben a versenyzők párosával sorakozhatnak fel a vasárnapi verseny rajtrácsára.

 
 
Időmérő végeredménye:
 
FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 szingapúr formula 1 vettel red bull időmérő