2011. sze 26.

A Force India fejlődése töretlen - Di Resta eddigi legjobb F1-es versenyén van túl

írta: FormaNet
A Force India fejlődése töretlen - Di Resta eddigi legjobb F1-es versenyén van túl

A középmezőny csapatai igen nehéz hajrára számíthatnak, mert bár ezek az alakulatok nincsenek rivaldafényben, ám a mezőny ezen régiója a jövőt építheti a következetes munkával és a minél jobb szerepléssel. A pontversenyben a Mercedes – amely csapat nem feltétlen örül annak, hogy a középmezőnyt vezetheti – 44 pontos előnnyel áll a Lotus Renault előtt, és nagy biztonsággal kijelenthető, hogy ha csak valami katasztrófa nem következik be, akkor ez a negyedik hely az év végére is megmarad, ám az ötödik helyért még ádáz küzdelem várható.

A konstruktőri tabella ötödik helyén álló Renault helyzete koránt sem annyira stabil mint a Mercedesé, hiszen mindössze 22 ponttal áll az üldöző Force India előtt, ami az indiai istálló számára egyáltalán nem behozhatatlan, különösen akkor, ha figyelembe vesszük azt az egyenletes fejlődést, amit Vijay Mallya alakulata produkál.
 
Szingapúrban a Force India 12 pontot gyűjtött, ami a szezon eddigi versenyein megszerzett pontjainak pontosan a 25 százaléka, így összességében 48 egységgel áll a konstruktőri tabella hatodik helyén, a 70 pontos (Szingapúrban nullázó) Lotus Renault mögött.
 
A Force India egész hétvégén remek formát mutatott, és tulajdonos csapatfőnök természetesen igen elégedett az eredménnyel, sőt reális esélyt lát arra, hogy az év végre egy helyet előrébb lépjenek a konstruktőrök versenyében
 
"Azt mondom, örülök az eredménynek. Tudtuk, hogy az autónknak jó a teljesítménye, és azt is, hogy mindkét pilótánk pontszerző helyen végezhet, de ezzel a 12 ponttal igazán elégedett vagyok. Ez megerősítette hatodik helyünket a bajnokságban, és közelebb vitt bennünket az ötödik helyhez. A verseny egyik legfontosabb része a biztonsági autós fázis volt, amikor mindkét autónkat egyszerre hívtuk ki a boxba. A személyzete tökéletes munkát végzett az egymást követő autóinkon, és ez is fontos szerepet játszott az eredményünkben. Paul és Adrian is remekül dolgozott egész hétvégén. Öt futam van hátra, és tovább kell építenünk az eddigi lendületet, hogy még erősebb helyzetben fejezhessük be a szezont” – nyilatkozta az indiai üzletember.
 
Paul di Resta élete legjobb F1-es versenyén van túl, és hatodik helyezése minden bizonnyal megerősíti pozícióját a csapatnál. A skót pilóta az eddigi 14 futamon ötször végzett pontszerző helyen, és jelenleg a 13. helyen áll a pilóták versenyében, nyolc ponttal lemaradva a 11. helyezett csapattárstól, Adrian Sutiltól, és hét pontra a közvetlenül előtte álló Kobajasi Kamuitól.
 
"Életem első Szingapúri Nagydíja nagyon szórakoztató volt, és nagyon boldog vagyok az eredmény miatt. Nem gondolom, hogy a biztonsági autó valójában sokat segített, mert a verseny közepén még igen jó állapotban voltak a szuperlágy gumik, bár nem ártott nekünk sem a csere. Ezek után kezelésbe vehettem Rosberget, aki a gumik miatt hamarosan kiállni kényszerült a boxba. A verseny utolsó részében szabad volt előttem a pálya, és ez sokat segített abban, hogy nagy tempót mehessek. A szezon legjobb versenyén vagyok túl, de az eredmény mögött nagyon kemény munka áll. Komoly frissítésekkel érkeztünk, és ezek komoly teljesítményjavulást jelentettek, valamint használatukkal nőtt az abroncsok élettartama is, és ennek előnyeit láthattuk is a futamon” – nyilatkozta a Force India skót pilótája a Szingapúri Nagydíj után.
 
 
Az indiai kiscsapatot eddig elkerülték a nagyobb botrányok, és hangos PR fogadkozással sem tömik tele az újságírók, és a szurkolók fülét, ám következetesen, kis lépésekkel, folyamatosan közelebb és közelebb kerülnek a közép mezőny elejéhez, ami mindenképpen ígéretes a jövőre nézve. Az istállóban még van potenciál, és a motorválasztás is igen eredményesnek bizonyult, így még az is előfordulhat, hogy az indiai alakulat pár év múlva már a középmezőny legelején próbál majd a top csapatok mögé felzárkózni.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
       

 

 

Szólj hozzá

f1 forma1 force india paul di resta szingapuri nagydíj vijajy mallya