2011. sze 26.

A Renault-t a rossz szereplés után még meg is büntették Szingapúrban

írta: FormaNet
A Renault-t a rossz szereplés után még meg is büntették Szingapúrban

A Lotus Renault Szingapúrban az idei szezon legrosszabb versenyhétvégéjét hagyta maga mögött, és nem elég, hogy mindkét pilótája a mezőny végén ért célba, még pénzbüntetés is fizetniük kell, rossz kommunikáció miatt.

Bruno Senna nem tudta folytatni azt a sorozatot amit Spában és leginkább  Monzában elkezdett, mivel a Szingapúri Nagydíjon csupán a 15. helyen intette le a kockás zászló, bár így is csapattársa, Vitalij Petrov előtt végzett. Az istálló vezetőinek nyilatkozataiból már a versenyhétvége megkezdése előtt is sejteni lehetett, hogy nem számítanak átütő sikerre, sőt az új fejlesztéseket más az első szabadedzés után jobbnak látták későbbre halasztani.

 
Ennyire rossz eredményre azért még sem számítottak, hiszen a középmezőny csapatai közül ők leginkább a negyedik helyen lévő Mercedesel szeretnének csatázni, ám a Szingapúri Nagydíj után nem kizárt, hogy a Renault-t 22 pontra megközelítő Force India lehet a hátralévő futamokon a legfőbb rivális. Innentől kezdve minden egyes pont euro milliókat érhet, hiszen a végső elszámolásnál a konstruktőri helyezések között több millió euro a különbség, és az öt futamon a 22 pontos felzárkózás, egy folyamatosan fejlődő Force Indiának nem biztos, hogy lehetetlen feladat lesz.
 
Az alakulatot a verseny után 7500 eurós pénzbírsággal is sújtották, mivel helytelenül tájékoztatták Bruno Sennát, amikor Michael Schumacher ütközése után a pályára hajtott a biztonsági autó. A Renault a rádióban azt közölte a brazil pilótával, hogy a Sauber pilótával, Sergio Perezzel versenyben van, ám a mexikói versenyző körelőnyben volt Sennával szemben. Emiatt Senna megpróbálta megelőzni a Sauber pilótáját, aminek eredménye egy ütközés lett.
 
 
A büntetést az FIA rövid közleményben így indokolta: ”A csapat tévesen informálta pilótáját a helyes versenypozíciójáról, ami ütközéshez vezetett Sergio Perez autójával, ami elkerülhető lehetett volna.”
 
A büntetés természetesen nem rázza meg a Renault alakulatát, ám az ilyen, és ehhez hasonló amatőr hibák, és az egész hétvégi szereplésük arra figyelmeztetnek, hogy komolyan kell venniük az elkövetkező versenyeket, hiszen a konstruktőri csata akár az utolsó futam utolsó köréig is tarthat, ahol már nem ilyen összeg a tét.
 
A versenyirányítás egyébként a leintést követően további büntetéseket is kiosztott: A Team Lotus tízezer eurós pénzbírságot kapott amiért a kerékcsere után veszélyesen engedték ki Heikki Kovalainent, aki így így majdnem ütközött a versenyt vezető Sebastian Vettellel, illetve Michael Schumacher pedig megrovást kapott a Sergio Perezzel történt ütközés miatt.  
 
Szöveg. FormaNet, Varga Viktória
 

 

 

Szólj hozzá

f1 autó renault forma1 biztonsági formula1 szingapuri nagydíj 2011 senna perez f1 csapatrádió