2011. okt 10.

A Pirelli azt javasolja, hogy aki a Q3-ban nem fut mért kört, az a Q2-ben használt gumival induljon

írta: FormaNet
A Pirelli azt javasolja, hogy aki a Q3-ban nem fut mért kört, az a Q2-ben használt gumival induljon

A Formula-1 gumiszállítója a Pirelli azt tervezi, hogy a Koreai Nagydíj hétvégéjén asztalhoz ül a csapatok érdekvédelmi szövetségének, a FOTA-nak képviselőivel, hogy megvitassák az időmérők harmadik etapjában egyre gyakrabban tapasztalható spórolást, ami annyit tesz, hogy egyes pilóták nem mennek ki a pályára, így mért kör nélkül, a Q2-ben megfutott idő alapján kapják a futamra a rajtrács-pozíciójukat.

Az olasz gumigyártó nem örül az ilyem jellegű takarékoskodásnak, és az üggyel kapcsolatban már a Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali is nemtetszésének adott hangot. Domenicali azután fogalmazta meg véleményét, hogy Japánban négy Q3-ba bejutott autónak nem volt mért köre, így a másnapi versenyen új gumikkal indulhattak, ám a nézőket kissé "megrövidítették" ezáltal.
 
"Ahogy az már idén többször is előfordult, a Q3-ban ismét láthattunk néhány autót - nem kevesebb, mint négyet -,  amint megszakítja mért körét. Távol álljon tőlem, hogy bíráljam azokat, akik így döntöttek, hiszen technikai szempontból tiszteletre méltó teljesítményt nyújtanak, de ez az eset rámutat arra, hogy valami nagyon nincs rendben az időmérő rendszerével. A jövőre nézve ezen mindenképp el kell gondolkodni, mert nem hinném, hogy ez jó a lelátókon ülő közönség számára, akiknek szenvedélyük a Forma-1, mint ahogy a televízió előtt ülő nézőknek is"-fakadt ki a ferraris szakember a szuzukai kvalifikáció után.
           
Paul Hembery, a Pirelli motorsport igazgatója fontosnak tartja a probléma mielőbbi megtárgyalását, éppen ezért levélben fordult a csapatfőnökökhöz és a FOTA-hoz, és a héten szeretné tárgyalóasztalhoz ültetni az érintetteket
 
"Valaminek történnie kell. Ezen a hétvégén Koreában asztalhoz ülök a FOTA sport munkacsoporttal és  Oliverrel (Oliver Weingarten a FOTA főtitkára), és Indiában pedig tartunk egy hivatalos megbeszélést, ahol az egész dolgot végigtárgyaljuk. Kénytelenek vagyunk felvetni néhány javaslatot. Van néhány ötletünk, és megpróbáljuk megtalálni a közös nevezőt hogy megoldódjon a dolog."
 
Az olasz gumigyártó már javaslatot tett arra vonatkozóan, hogy vezessenek be egy, csak az időmérőn használatos gumiabroncsot, de az ötletet a csapatok egyelőre elutasították. Most Hembery azt gondolja a legkényesebb kérdés a sportszabályzat betartása, és ezt figyelembe véve nem előnyös, hogy a Q3-ba bejutott autók egy része nem fut mért kört. A Pirelli egyik javaslata az ilyen esetekre az lenne, hogy azok a pilóták, akik nem rendelkeznek mért idővel a harmadik etapban, azokkal a gumikkal induljanak a másnapi versenyen, amivel a Q2-ben a továbbjutáshoz szükséges időt megfutották.
 
 
"Olyan javaslatot teszünk, hogy meg tudjuk oldani szabályváltoztatás, plusz költségek, vagy egyéb más szükséges dolgok nélkül is a problémát. Tudjuk mit kellene tennünk jövőre, és 2013-ra olyan előretekintő változásokat is szeretnénk, ami valami újat is ad a sportnak. Semmi rossz nincs az időmérőben. A három etapos rendszer nagyon jó, csak a gumispórolás az, ami nonszensz. És ez azért nonszensz, mert ha Vettel és a top hat pilóta képes versenyeket nyerni úgy, hogy végig mennek mind a három szakaszon, akkor ez azt jelenti, hogy minden ki meg tudja csinálni. Nem kell a gumikkal spórolni, mert minden versenyre van belőlük elegendő. Mi örülünk annak, hogy véghez tudunk vinni dolgokat, és képesek leszünk ezt is megoldani” – nyilatkozta optimistán a Pirelli motorsport igazgatója.   

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 pirelli forma1 gumiszabály gumispórolás