2011. okt 10.

Alonso: Mostantól azt nézhetjük majd, ki lesz a legfiatalabb háromszoros bajnok

írta: FormaNet
Alonso: Mostantól azt nézhetjük majd, ki lesz a legfiatalabb háromszoros bajnok

Sebastian Vettel címvédése nem csupán azt jelenti, hogy a kétszeres világbajnok belépett abba az elit klubba, melybe azok a pilóták kerülhetnek,akik egymást követő évben szereztek világbajnoki címet, de elvette Fernando Alonsótól a legfiatalabb kétszeres világbajnok titulust is.

A Ferrari spanyol pilótája 2005-ben és 2006-ban a Renaut-val szerzett világbajnoki címet, és lett az F1 történelmének legfiatalabb címvédő, kétszeres bajnoka. Alonso akkor 25 éves volt. Ez a rekord tegnap óta a Red Bull versenyzőjének, Sebastian Vettelnek a neve mellett díszeleg.
 
Mikor Fernandót arról kérdezték, milyen érzés egyszerre két rekordot is elveszíteni a következőt válaszolta: "Valójában semmi különös. Azt hiszem, mostantól azt nézhetjük majd, ki lesz a legfiatalabb háromszoros bajnok."
 
A száguldó cirkusz történelmében eddig mindössze nyolc pilóta van, aki háromszor, vagy annál többször nyert világbajnokságot, közülük az 1994-ben tragikus balesetben elhunyt Ayrton Senna volt a legfiatalabb, aki 1991-ben, 31 évesen a McLaren versenyzőjeként szintén Szuzukában szerezte meg harmadik trófeáját.
 
Alonsónak tavaly Abu Dzabiban majdnem sikerült Senna rekordját megdönteni, ám a csapat taktikai hibája végül Vettelt segítette első világbajnoki címének megszerzéséhez. A spanyolnak a rekorddöntésre már csak a jövő év maradt, miután 2012. július 29-én tölti be a 31. életévét.
 
Alonso a tegnapi futam után őszintén gratulált Vettelnek, és az újabb kihívásról is beszélt:
 
"Gratulálok Sebastiannak! Két világbajnoki címet nyert a kora ellenére, egy olyan szezonban, ahol mindent meg tett, mind az időmérőkön, mind a versenyeket, és minden egyéb alkalmakkor tökéletes és bámulatos volt, és nagyon megérdemelte. A magunk részéről nem tehetünk mást, mint megtenni minden tőlünk telhetőt, hogy megpróbáljuk őt legyőzni a következő évben."
 
A Ferrari egy gyenge szezonkezdés után az évad első felében sokat szenvedett, konzervatívra sikerült autójával, Alonsónak mindössze egyszer, a Brit Nagydíjon sikerült a dobogó legfelső fokára felállni. A csapat már egy ideje bejelentette, hogy teljesen leáll az idei autó fejlesztésével, és jelenleg már gőzerővel folyik a 2012-es modell építése, sőt egyes alkatrészeket már az elkövetkező futamokon tesztelnek, mivel jövőre nem lesznek jelentős szabályváltozások.
 
Stefano Domenicali, a Ferrari csapatfőnöke Alonso Japán Nagydíjon elért második helyét sikerként könyvelte el, és versenyzője teljesítményét méltatta:
 
"A pilótánk mindig támad, és most nagyon közel volt a győzelem, ami hihetetlen teljesítmény a két héttel ezelőtti Szingapúri Nagydíjhoz képest."
 
 
A maranellói gárda ígéri, hogy 2012-ben vége lesz az eredménytelenség korszakának, aminek egyik legfőbb letéteményese az új, agresszív és kellően innovatív autó lesz. Az idei évre is maradt azért elég feladat, mert Fernando Alonso még harcban van Jenson Buttonnal a második helyért, hiszen a jelenlegi nyolc pontos lemaradás a hátralévő négy versenyen könnyedén behozható.
A konstruktőrök versenyében a Ferrarinak már matematikai esélye sem maradt a trófeára, és annak is minimális az esélye, hogy a második helyen álló McLarennel szemben meglévő 96 pontos hátrányukat ledolgozzák.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

 

  

Szólj hozzá

f1 forma1 fernando alonso senna sebastian vettel címvédés kétszeres világbajnok háromszoros világbajnok