2011. okt 12.

Jonathan Neale szerint a költségkorlátozásból adódó nézeteltérések nem veszélyeztetik a FOTA egységét

írta: FormaNet
Jonathan Neale szerint a költségkorlátozásból adódó nézeteltérések nem veszélyeztetik a FOTA egységét

A McLaren ügyvezető igazgatója, Jonathan Neale úgy véli, a  Formula-1-es csapatok szövetségének (FOTA) a sport érdekeit szem előtt tartva meg kell maradnia egy erőteljes egységnek, annak ellenére is, hogy a források és költségek korlátozását előíró egyezmény (RRA) kapcsán bizonyos alakulatokkal szemben kétségek támadtak, ami feszültségeket generál.

Idén olyan spekulációk láttak napvilágot, mi szerint a Red Bull annak is köszönheti sikereit, hogy túlköltekezett, vagyis megszegte az RRA (Resource Restriction Agreement) szabályait, ami a költségek és források korlátozását írja elő. Illetve a Mercedes „toborzása”, amivel olyan nagy nevek kerültek az alakulathoz, mint Bob Bell, Aldo Costa és Geoff Willis, a napokban hasonló aggályokat vetett fel egyes alakulatoknál.
Egyes hírforrások azt is tudni vélik, hogy a Red Bullnak és a Mercedesnek nem tetszik ez az önként vállalt korlátozás, és mindkét alakulat fontolóra vette, hogy kilép a csapatok érdekvédelmi szövetségéből.
 
Koreában várhatóan összeülnek a csapatok képviselői, hogy megvitassák a problémát, mielőtt az még komolyabbra fordulna. A McLaren ügyvezető igazgatója, Jonathan Neale azonban nem tulajdonít túl nagy jelentőséget ennek a dolognak, és véleménye szerint a találgatások és gyanúsítgatások mindig is részei voltak a sportnak.
 
"Mindig lesz egy bizonyos fokú feszültség az istállók között. Most van egy újabb spekuláció arról, hogy a Red Bull betartja-e avagy sem ezt az egyezményt. De igazából egyikőnk sem tudja, hiszen nem vagyunk ott, így nem is tudhatjuk, hogyan is működnek, és hogyan oszlanak meg a költségek. Érthető okokból sok csapat nem hoz mindent nyilvánosságra a beszámolóiban, így nem lehet tiszta képet kapni a folyamatokról. A Formula-1-ben évtizedek óta jelen van egy kis bizalmatlanság és pletyka a csapatok között - ’Mit csinálnak?’ ’Csalnak-e a pályán?’, ’Valami új csodaeszközt használnak?’. Azt hiszem ez mind hozzátartozik ehhez a sporthoz" - vélekedett a brit szakember, és meggyőződése, hogy a FOTA - amely már számos hasonló kihívásnak volt kitéve a múltban is - egységét nem veszélyeztetik majd önös érdekek.
 
"A FOTA nagyon jól kezelte a költségkorlátozást több területen is, és azt hiszem az FIA-val karöltve továbbra is izgalmas és kihívásokkal teli feladatok várnak rá a technológiai fejlesztések terén 2014-től és azon túl is. Némi nyomásgyakorlás szükségszerű a széthúzó alakulatokra, és a legközelebbi kereskedelmi tárgyalások minden bizonnyal ismét feszültségeket generálnak majd. Mindenki a legjobbat szeretné saját csapatának, de azt gondolom, hogy a profi csapatvezetők ezen generációja sokkal felkészültebb, és jobban átlátja a dolgokat annál, mintsem csakis saját csapatáért küzdjön."

  FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 mclaren formula 1 fota jonathan neale