2011. okt 16.

Vijay Mallya egyetlen részvényét sem adta el a Force India új résztulajdonosának

írta: FormaNet
Vijay Mallya egyetlen részvényét sem adta el a Force India új résztulajdonosának

A hét egyik vezető F1-es gazdasági híre volt, hogy a Force Indiának egy új tulajdonos belépésével megváltozott a tulajdonosi szerkezete. Az elmúlt hetekben a tranzakció előszeleként már felröppentek olyan híresztelések, hogy a tulajdonos csapatfőnök, Vijay Mallya anyagi gondok miatt el akarja adni alakulatát, hogy az így kapott pénzből tudja finanszírozni fapados repülőtársasága, a King Fisher veszteségeit.

Az eladással kapcsolatos spekulációkat az indiai üzletember azonnal cáfolta, így azok a hírforrások, akik ezt terjesztették, az új tulajdonos bejelentésekor felkiáltottak, hogy na ugye, mi megmondtuk, és még hazai szakkommentátoraink is azt fejtegették, hogy ez a pénz nem marad a csapatnál, és a „maharadzsa” minden bizonnyal majd az egyéb üzleti vállalkozásain kapott lékeket tömi be vele.
 
A valóság azonban egészen más.
Az új résztulajdonos úgy került a csapathoz, hogy az eredeti tulajdonosok egyetlen részvényt sem adtak el saját részvénycsomagjukból.
A dolog magyarázata nagyon egyszerű. A Force India egyszerűen új részvényeket bocsájtott ki, mely részvények teljes egészében a Sahara Group tulajdonába kerültek, amiért kb. 100 millió dollárt fizetett.
Egyszerű matematika: ha valakinek van 100 részvénye, amivel ő egy cég száz százalékos tulajdonos, és kibocsájt még száz részvényt, amit egy másik személy megvesz, akkor az eredeti tulajdonos úgy lesz már csak 50 százalékban tulajdonos, hogy egyetlen részvényt sem adott el, és ezáltal az új résztulajdonos is 50 százalékos részesedést szerez. Pontosan ez történt a Force India esetében is, csak más számokkal.
 
A dolognak az F1 egyik elismert üzleti szakértője, Christian Sylt járt utána, aki azon kívül, hogy rendkívül jól informált minden F1 pénzügyet érintő kérdésben, akár Bernie Ecclestone-nal kapcsolatban is az egyik leghitelesebb hírforrás. Sylt rendkívül felháborítónak tartja, hogy hatásvadász hírportálok, a gyorsaságot mindennek alárendelve, fél információkat alapul véve hoznak nyilvánosságra tényként olyan híreket, amelyeknek csak egy része igaz, nem törődve azzal, hogy rossz hírét keltik az érintetteknek. Az ilyen „dezinformációk” pedig villámgyorsan terjednek a világhálón, komoly károkat okozva az érintetteknek. (Hasonló eset, a Group Lotus felvásárlása a Genii Capital által, vagy éppen a Toro Rosso eladása)
 
 
A Force India kapcsán ezeknek a tényeknek a tükrében a legfontosabb, hogy az a körülbelül 100 millió dollár az alakulatnál marad, egyféle tőkeinjekcióként, ami a jövőre nézve igen komoly előrelépést jelenthet a kis csapat számára, és nem csupán az összeg erejéig, de egy ilyen tőkeerős befektető tulajdonosként is igen komoly folyamatos pénzügyi hátteret jelent az indiai istálló számára. A Force India – pénzügyileg mindenképpen – egy új szakaszába lépett Formula-1-es pályafutásának.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 forma1 vijay mallya f1 pénzügyek sahara:force india sahara group