2011. okt 19.

Barrichello továbbra is reménykedik, hogy maradhat a Williamsnél, és részt vehet a fejlesztésekben

írta: FormaNet
Barrichello továbbra is reménykedik, hogy maradhat a Williamsnél, és részt vehet a fejlesztésekben

A Williamsnek a szezon végére sem sikerült fejlődési pályára állnia, és eddigi történetének legrosszabb szezonkezdése után, hasonlóan eredménytelen a folytatás is. Az alakulat, amely jelenleg még a Formula-1 második legeredményesebb csapata, idén mindössze öt pontot szerzett, amivel a konstruktőrök között mindössze a tavaly csatlakozott istállókat előzi meg. A 2012-es szezonra jelentős változásokkal készül a csapat, melynek egy része már jó ideje köztudott, de például a pilótafelállás még nem tisztázott, hiszen Rubens Barrichello helye továbbra is bizonytalan. A brazil veterán szerint nagyon összetett problémát kell a tél folyamán megoldani, és bízik benne, hogy ennek a munkának ő is részese lesz.

A Grove-i székhelyű gárda idén partnerségre lépett a Renault-val, így jövőre ismét a rajtrácson láthatjuk a legendás Williams Renault-t, mindemellett némi személyi frissítés is történt, de továbbra is nagy kérdés, hogy a személyi és technikai háttér jelentős változása visszafordíthatja-e Frank Williams csapatát a meglehetősen méltatlan helyzetből. Különösen annak tükrében, hogy az elmúl évek, és főképpen az idei év eredménytelensége mellett, az alakulat komoly anyagi nehézségekkel is küzd.
 
A csapat idei pilótapárosa az elmaradt eredmények ellenére is bízik a változások jótékony hatásában, ám amíg a venezuelai Pastor Maldonadónak szinte egészen biztos a helye - köszönhetően tekintélyes szponzorának is -, addig Rubens Barrichello csak reménykedhet abban, hogy jövőre is a Williams színeiben versenyezhet.
 
A veterán brazil pilóta helyzete akkor vált igazán bizonytalanná, amikor az alakulatnál látogatást tett Kimi Räikkönnen. Bár a látogatás céljáról mindkét fél semmitmondó nyilatkozatot adott ki, Barrichello azóta már tárgyalásokat kezdett más csapatokkal, többek között a Renault-val is, ahol Kubica gyógyulása miatt nincs még döntés a 2012-es pilótafelállásról.
 
A veterán pilóta a Williams jövő évi javulásával kapcsolatban úgy gondolja, mielőtt komolyan neki kezdenek az autó tervezésének, a legfontosabb az idei autó működését megérteni, hogy elkerülhető legyen a hibák megismétlése. Rubens fontosnak tarja, hogy ne az idei autó javítása legyen a cél, hanem a hibák feltárása után egy merőben más koncepció mentén kell haladni, mert az előző télen elrontott modell a javítgatásokkal sem fordítható vissza a megfelelő irányba.
 
"Az autó már születése óta eleve rossz volt, így nincs mód visszafordítani. Lehetne rajta gyúrni, de nem az a legfontosabb, hogy ezt az autót javítsuk, hanem az, hogy megértsük mi volt a baj annak érdekében, hogy a következő jobb legyen. Ellenkező esetben a következővel is ugyan így járunk. Ezzel a dologgal foglalkozni kell. Két-három olyan probléma van, amit még nem ismerünk. Az eltérő motor (Cosworth helyett Renault – szerk.) és a másik tervező srác miatt egyébként is más lesz az új autó. De ha sikerül megérteni az idei problémákat, nagyobb az esélye, hogy jövőre jobb autó épül.”
 
Az FW33 egész évben a megfelelő leszorítóerő hiányával küzdött, ám a brazil szerint nem csak ez a probléma.
 
"Ez annál azért több. Egy ideje már az alkatrészek minőségével is problémáink vannak, mert ha egy nap rendben van az egyik autó, a másik autó ugyanazzal a szárnnyal, ugyanazon az úton nem képes arra a teljesítményre. Ezzel mindenképpen foglalkozni kell.”
 
Barrichello számára mindenképpen bíztató, hogy az új műveleti mérnök, Mark Gillan is segíti a munkálatokat, és úgy gondolja, hogy a fejlesztéseket jelentősen elősegíti a munkában résztvevők közötti megfelelő kommunikáció.
 
"Mark legfontosabb feladata, hogy tökéletes legyen a kommunikáció a gyárral. Az F1 nehéz üzlet. Ha jó autót akarunk, de én Japánban vagyok, míg az autó Angliában, ezt nehéz lenne megbeszélni röviden, vagy akár hosszan is. Így sohasem lehet pontos a megfogalmazás. Ezt a dolgot nagyon nehéz kezelni. Szóval Marknak, mint a csapat új szakemberének tulajdonképpen az a feladata, hogy helyesen (szakszerűen – szerk.) továbbítsa a problémákat Jason (Somerville) és Mike (Coughlan) felé a gyárba, és ez egy nagyon jó dolog."
 
 
Barrichello tehát még nem adta fel teljesen, hogy 2012-ben is a Williamsnél versenyezzen, sőt az elgondolásai alapján, továbbra is szeretne aktívan részt venni az új autó fejlesztésében. Hogy erre lesz-e lehetősége, rövidesen kiderül, hiszen a jelenlegi bizonytalan helyzet sem a Williams, sem pedig a pilóták számára nem kedvező, és a jövő évi autó fejlesztésénél, és annak eredményességénél kiemelkedő jelentősége lehet a végleges pilótapáros együttműködésének.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória  

 

 

 

Szólj hozzá

f1 forma1 rubens barrichello williams f1 team