2011. okt 25.

Sutil türelme elfogyott csapata hazai versenye előtt

írta: FormaNet
Sutil türelme elfogyott csapata hazai versenye előtt

A Formula-1 középmezőnyében továbbra sem dőlt még el semmi, a harc a pontokért az utolsó pillanatig folytatódik, hiszen minden egyes pont akár milliókat érhet a szezon utáni végelszámolásnál. A Force India a bajnokság közepétől egyenletes fejlődést mutatott, és nagyon bíztatóak voltak az eredmények, ám ez a tendencia a Szingapúri Nagydíj után megtorpant.

Az indiai alakulat sem Japánban, sem pedig Koreában nem tudott pontot gyűjteni, szerencséjükre azonban a legfőbb riválisok, a Renault és a Sauber sem szerepelt jól. Így a pontversenyben (ahol a Renault 23 ponttal vezet Vijay Mallya alakulata előtt) a Force India a hatodik helyen áll, míg a Sauber 9 pontos hátrányban a hetedik. Tehát még semmi sem dőlt el, a hátralévő három futamon bármi megtörténhet.
 
A csapat a hétvégén második hazai versenyére készül (az alakulat bázisa Silverstone), és úgy vélik, a pálya vonalvezetése kedvező az autóik számára. A pontszerzésnek kiemelt jelentősége van az indiai közönség előtt. Erről a helyettes csapatfőnök, Robert Fernley így vélekedett:
 
"Meg kell próbálnunk pontokat szerezni, egy jó és stabil versenyzéssel. Az indiai pályához reményeink szerint megfelelő lesz a leszorítóerő. Hasonlóakat várunk Abu Dzabiban is. Nem lesz jelentős az eltérés Koreához képest, ahol az időmérőnk jó volt, (Di Resta 9. Sutil 10.), és a verseny sem volt rossz, csak más autók akadályoztak bennünket. De úgy vélem, más csapatokhoz képest következetesebb versenyzéssel remélhetjük, hogy sikerül pontokat szereznünk.”
 
Az istálló német pilótája, Adrian Sutil szerint az indiai versenyhétvégén sokkal elfoglaltabbak lesznek (tekintve, hogy a csapat otthon több PR eseményen vesz részt), de ettől függetlenül különleges versenyre számít.
 
"Mindannyian várjuk ezt a különleges eseményt. Ez a csapat hazai versenye, és ez az első Indiai Nagydíj. Különleges lesz, és nagyon elfoglaltak leszünk a sok PR felhajtás miatt, úgyhogy egész héten ott leszünk. Célunk ismét ugyanaz, megpróbáljuk a lehető legjobbat kihozni magunkból, amit csak lehet. Úgy vélem, rengeteg rajongó lesz. Azt remélem, ezen a versenyen több rajongónk lesz, mint a Ferrarinak. Majd meglátjuk, remélem a pályára sok ember jön, és zsúfolásig tele lesz.”
 
Sutil öröme azonban nem teljesen felhőtlen, ugyanis a német versenyzőnek fogytán a türelme, a jövő évi szerződését illetően. Különösen azok után, hogy felröppentek olyan találgatások, miszerint Nico Hülkenberg válthatja 2012-től.
 
A csapatfőnök Vijay Mallya még a nyár végén kijelentette, hogy csak decemberben születik döntés a pilóták szerződéséről, mondván, addig csak a versenyre koncentráljanak. Azonban a Sutil számára kedvezőtlen pletykák miatt, a kezdetek óta a csapatnál versenyző német pilóta türelme fogytán.
 
"Nem tudok várni decemberig. Minél hamarabb beszélek vele, hogy mi az elképzelése. Nem szeretnék sokáig várni az ülésre. Tudom, hogy mik a lehetőségeim, ezért nem érzem magam veszélyben.”
 
Sutilt arról is kérdezték, hogy miben változott meg Vijay Mallya szerepe a csapatnál, amióta a Sahara Group is tulajdonosa az alakulatnak:
"Vijay még mindig ugyanaz az ember, aki a Force India mögött áll. A dolgok kissé megváltoztak, de ugyanolyan fontos a csapat számára. Még jó néhány verseny során biztosítja a hátteret. Ez nagyon fontos a Formula-1-ben."

 
Amennyiben tehát a Force India kitart eredeti elképzelése mellet, és csak decemberben nevezi meg a 2012-es pilótapárosát, az Adrian Sutil számára igen kedvezőtlen lélektani problémákat, frusztráltságot eredményezhet, ami rányomhatja bélyegét a hátralévő futamokra is. Egyes értesülések azonban azt sem zárják ki, hogy a német pilóta és szponzorai tárgyalásokba kezdtek a Williamsszel, aminek érdekessége az, hogy a grove-i alakulatnál Pastor Maldonado helye a venezuelai támogatónak köszönhetően szinte biztos, és igen komoly az esély arra, hogy amennyiben Sir Frank Williamsnek sikerül megegyezésre jutni a legnagyobb katari bankkal, úgy Kimi Räikkönnen jövőre a Williams Renault csapatával térhet vissza a király-kategóriába.
 
Szöveg: Formanet, Varga Viktória
 
Szólj hozzá

f1 williams forma1 force india adrian sutil indiai nagydíj nico hülkemberg pilóta páros