2011. okt 26.

A McLaren már a jövő évi első szárnyakkal erősít Indiában

írta: FormaNet
A McLaren már a jövő évi első szárnyakkal erősít Indiában

Az alakulatok a nyári szünet után nem sokkal leálltak az idei autók fejlesztésével, és a 2012-es modellre koncentrálnak, ám ez nem jelenti azt, hogy jelenleg versenyről versenyre változtatás nélkül sorakoztatják fel autóikat a rajtrácsra, hiszen elkezdődött a következő évi fejlesztések tesztelése.

 
 
A jövő évi szabályváltozások az orr magasságát a ráfutásos balesetek miatt ugyan megváltoztatják, ám az első szárnyakra vonatkozóan lényegében nincs változás, így ez az egyik olyan terület, ahol az istállók tesztelhetik a jövő évre szánt újításaikat.
 
A McLaren továbbra is azon dolgozik, hogy beérje, vagy akár le is hagyja az immár kétszeres világbajnok Red Bullt, és ehhez az Indiai Nagydíjon egy új első szárnyat is hadrendbe állítanak.
 
A csapat technikai igazgatója, Paddy Lowe az új elemről a következőket mondta: "Hoztunk néhány új aerodinamikai elemet a versenyre. A legfontosabb az új első szárnyunk, amitől további előrelépést várunk a szezon hátralévő futamain. Az első szárnyat a következő évben is alkalmazni tudjuk, mert az arra vonatkozó szabályok pontosan ugyanazok, mint idén."
 
A Japán Nagydíj pénteki szabadedzésén az alakulatok, közöttük a McLaren szakemberei is, felfigyeltek a Mercedes új, innovatív, az egykori F-csatornához hasonló szárnykialakítására. (Erről itt olvashattok)
Akkor Martin Whitmarsh csapatfőnök úgy fogalmazott, hogy ha most kezdenék el a hasonló rendszer építését, már az is késő lenne. Lowe is megerősítette, hogy elemezték a rendszert, de az azért nem olyan dolog, hogy azonnal hozzá kellene kezdeni a gyártásához.
 
"Tisztába vagyunk a dolog létezésével. Ettől még azért nem estünk kétségbe, és nem izgulunk, majd meglátjuk. Van jó néhány dolog, amit szem előtt tartunk, folyamatosan megvizsgáljuk ezeket, hogy mi az ami hozzájárulhat a felemelkedéshez. Ez ennek a sportnak a természete. Ki kell dolgozni a saját elképzeléseinket, de nem szabad a fejünket a homokba dugni azzal kapcsolatban, hogy a többiek mit csinálnak.”
 
 
Lowe úgy gondolja, az új indiai pálya a koreaihoz hasonló kihívás elé állítja a csapatokat, és egy újabb erős versenyben bízik.
 
"Nagyon izgalmas pályának tűnik, és sok a hasonlóság Koreához, mármint olyan értelemben, hogy az első szakasz hosszú egyenesekből és lassú kanyarokból áll, a pálya második részében pedig sok nagy sebességű szakasz dominál. Hogy hogyan fogunk teljesíteni a versenyen? Szerintem hasonlóan, mint Koreában. Nyilvánvalóan ott nagyon jó volt - Lewis pole pozíciót szerzett, az elsőt ebben az évben, ami fantasztikus volt. Szóval azt gondolom, nagyon bizakodóak lehetünk, hogy hasonló teljesítményt tudunk most szombaton is nyújtani. A versenyen már kiegyenlítettebbek voltak az erőviszonyok az első három csapat között, úgyhogy majd meglátjuk most mit sikerül kihozni belőle. Mindenesetre magabiztosak vagyunk."
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória       

 

 

Szólj hozzá

f1 mclaren forma1 paddy lowe első szárny indiai nagydíj f1 fejlesztések