2011. okt 29.

Sutil számára holnap nagy a tét - Mallya előbbre hozza döntését

írta: FormaNet
Sutil számára holnap nagy a tét - Mallya előbbre hozza döntését

Force India csapatfőnöke, Vijay Mallya nemrégiben azt nyilatkozta, hogy decemberben várható döntés a jövő évi pilótapárossal kapcsolatban, ám  Indiában már arról beszélt, hogy a döntés várhatóan még az Abu Dzabi Nagydíj hétvégéjén megszületik.
 
Mallya eredetileg az év végén szerette volna bejelenteni a 2012-es pilótafelállást, ám a napokban Adrian Sutill úgy nyilatkozott, hogy nem akar decemberig várni, és ennek érdekében mindenképp beszélni fog a csapatfőnökkel.
Sutil részéről érthető a türelmetlenség, hiszen amennyiben nem ő kapná meg 2012-re az indiai csapat egyik autóját, úgy a késői időpont miatt akár az is előfordulhat, hogy jövőre nem versenyezhet a szériában.
Jelenleg három versenyző esélyes a posztra: Adrian Sutil, Paul di Resta, és a jelenlegi tartalék pilóta Nico Hülkenberg. A pletykák szerint  a két utóbbi versenyzőnek van a legnagyobb esélye, Sutil valószínűleg ezért is szeretne minél hamarabb választ kapni.
 
Vilay Mallya az Autosportnak elmondta: "Teljesen világossá tettem, hogy decemberben fogok dönteni, de azóta azt kérték tőlem, hogy korábban hozzam meg a döntést. Én ezt tiszteletben tartom, és hamarabb meglesz, ez minden amit mondhatok.”
 
Mallya azt is elmondta, hogy azt kérték tőle, hogy a következő verseny előtt adjon választ, és annak ellenére, hogy sokan úgy vélik, a Force Indiai Hülkenberget szerződteti le Di Resta mellé, a csapatfőnök hangsúlyozta, hogy egyelőre még valóban semmi nem dőlt el.
 
"Három pilótánk van, mindhárman nagyon akarnak, és mindhárom első osztályú versenyző, ezért vagyok gondban. Csak kettő autó van, ezért nehéz döntés előtt állok. De tiszteletben tartom a kívánságaikat, és korábbra hozom a döntést.”
 
Paul di Resta helye vélhetően stabil, így Mallya nagy dillemája mindenbizonnyal az, hogy Sutil rutinját válassza, nem mellesleg néhány személyes szponzorral együtt, vagy éppen Hülkenberget, akivel hosszútávon tervezhet az indiai alakulat.
A csapatfőnöktől természetesen megkérdezték, hogy a választásánál minek lehet nagyobb súlya, a pénznek, vagy a tehetségnek? Az indiai üzletember válasza egyértelmű volt:
 
"Nincs szükségünk fizetős versenyzőkre, soha nem is volt, és nem is akarunk eladni egy ülést sem. Szóval a szponzori háttér nem befolyásol ebben. Teljesítmény akarunk, és ahogy már előzőleg bejelentettük, üzletet kötöttünk a Sahara Grouppal, akik 100 millió dollárt hoztak a csapathoz. Ők is elvárják, mint ahogyan én is, hogy megfontoltan használjuk fel ezt az összeget annak érdekében, hogy a csapat teljesítménye javuljon. A versenyzők is részesei ennek a teljesítményjavulásnak, és ez nagyon jó.”
 
Mallya dicsérte Hülkenberg tehetségét, amelyben megemlített első Formula-1-es pole- pozícióját, melyet 2010-ben a Interlagosban szerzett. Az üzletember szerint ez bizonyítja, hogy Hülkenberg kiváló pilóta.
 
"Ő egy nagyon jó versenyző. Az a tény, hogy tavaly a Williamsszel sikerült pole pozíciót szerezni, minden elárul. Vagy nem?”

 
A jelenlegi páros közül Indiában Adrian Sutil jutott be a kvalifikáció utolsó etapjába, és csapata hazai versenyén a nyolcadik helyről vághat neki a 60 körös futamnak. Az első Indiai Nagydíjon Sutil valamelyest erősítheti pozícióját.
 

"Egész héten arról beszéltünk, hogy milyen különleges verseny lesz számunkra, ezért nagyon boldog vagyok az időmérőn elért eredménnyel. Eltökélt szándékunk volt, hogy jól szerepeljünk, és ez a mai időmérő volt az első lépés. A 8. rajthely az egyik legjobb eredményem ebben az évben, és azt hiszem ennél többet nem is tudtunk kihozni a kvalifikációból. Az autó egyensúlya kitűnő volt, és a pályát is nagyon élvezem, illeszkedik a vezetési stílusomhoz. De a holnapi nap fontosabb lesz, így alaposan át kell gondolnunk a stratégiánkat. Nagyon kényelmesen érzem magam az autóban, így szerintem mindenképpen versenyképesebbek leszünk, mint legutóbb Koreában” – nyilatkozta optimistán Sutil, aki vasárnap biztos, hogy mindent belead majd, és nem csak az indiai helyszín, de jövő évi állása miatt is. 

 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 sutil formula 1 force india hülkenberg vijay mallya di resta 2012 es pilótapáros