2011. okt 30.

Vijay Mallya: A szegénység realitás, de India megérdemli az F1-et

írta: FormaNet
Vijay Mallya: A szegénység realitás, de India megérdemli az F1-et

Az Indiai Nagydíjjal kapcsolatban továbbra is igen vegyes vélemények hangzanak el, és amíg a pálya vonalvezetése szinte mindenkinél jelesre vizsgázott, addig az óriási szegénységet, és az ezzel járó állapotokat sokan döbbenten konstatálják. 

A kissé kaotikus szervezés mellett a csapatok és pilóták egyöntetűen dicsérik a pályát, és annak ellenére, hogy a por igencsak megnehezíti a vezetést (ez új pályáknál nem szokatlan), egyesek szerint ez Herman Tilke egyik legjobb munkája.
 
Indiával kapcsolatosan legtöbben az a rendkívül erős kontrasztot emelik ki, mely az F1 csillogó világa, és az országra általánosan jellemző mélyszegénység között húzódik. Ross Brawn a pénteki sajtótájékoztatón türelmet és toleranciát ígért, és úgy vélte, a kezdeti nehézségeken túl kell lépni, mert biztos abban, hogy egy év múlva már gond nélkül zajlanak majd az F1 eseményei Indiában.
 
 A sokak által megfogalmazott kritikákra a Force India csapatfőnöke, Vijay Mallya is reagált. Az indiai üzletember védelmébe vette a versenyt, a pályát, és kihangsúlyozta, hogy a szegénység valóban realitás az országban, mint ahogy a gazdasági fejlődés is az. A legtöbb kritika az ország gazdaságának torzulását, a rossz prioritásokat veszi célkeresztbe, szembe állítva az éhezést a világ legköltségesebb sportjával.
 
Mallya szerint a kontraszt nem jelentheti azt, hogy az országban ne lehessen több százmilliós beruházásokat végrehajtani, mint például a Buddh International Circuit építése, ami egy olyan rendezvény fogadására alkalmas, mint a száguldó cirkusz.
 
"Minden országban élnek hátrányos helyzetű, és kiváltságos helyzetben lévő emberek. Hazánkban is vannak sokan, akik hátrányos helyzetben élnek, ám ez nem jelentheti azt, hogy le kell ragadnunk, meg kell maradnunk ezen a szinten. India egy progresszív ország, gyorsan növekvő, nagy gazdasággal. A kormány minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy foglalkozzon a szegénységgel, a szegény és hátrányos helyzetű emberekkel, de ettől még Indiának előre kell lépnie. 2010-ben a Nemzetközösségi Játékokat rendezték meg Indiában, most pedig itt van a Formula-1. Biztos vagyok abban, hogy további globális esemény is lesz még hazánkban, mert ez az ország sok tekintetben már eléri a világszínvonalat.”
 
Az indiai üzletember fontosnak tartotta kiemelni, hogy a beruházás és a rendezvény semmiféle állami pénzügyi támogatást nem kapott, a teljes finanszírozás a Jaypee Group és a cégcsoport befektetői pénzéből történt, ellentétben a világ legtöbb pályájával, melyek állami támogatásból épültek, és működnek.
 
A Force India csapatfőnöke beszélt arról is, hogy a nagydíjjal egy régóta dédelgetett álma valósult meg.
 
"Ez az, amiről 30 éve álmodom, ezért ez a hétvége érzelmekkel teli számomra. 2008-óta van egy indiai F1-es csapatunk a rajtrácson, és most itt van a nagydíj. Ez hihetetlen és fantasztikus.”
 
A pénteki szabadedzésen a szervezők számára egy, a pályára betévedt kutya okozott kellemetlen pillanatokat, és még az edzést is meg kellett szakítani piros zászlóval. A Lotus indiai tartalék pilótája, Karun Chandhok nem gondolja, hogy ebből kellene megítélni az indiai szervezők munkáját.
 
"Törökországban és Brazíliában is voltak kutyák, ez nem újdonság. Ez csak egy dolog, ami bárhol megtörténhet. Ez az első napon egy jó show volt, ettől még a Jaypee (a verseny beruházója és promótere) büszke lehet arra, amit elért. A pilóták az eligazításon egészen el voltak ragadtatva a pályától. Senki sem mondott semmi rosszat.”
 
 
Narain Karthikeyan, szintén úgy véli, hogy a kezdeti problémák mind velejárói egy új pálya első versenyének.
 
"Természetesen ezek nem ideálisak, de ezek a problémák, az indiai pálya sajátságos gyermekbetegségei. Jövőre minden javulni fog.”
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
 
 

Szólj hozzá

f1 india szegénység forma1 force india indiai nagydíj indiai pálya vijajy mallya buddh international circuit