2011. nov 08.

Montezemolo felháborodott Coughlan visszatérésén, de Kiminek határozottan örülne

írta: FormaNet
Montezemolo felháborodott Coughlan visszatérésén, de Kiminek határozottan örülne

A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo nem arról híres, hogy véka alá rejtené véleményét, akár a Formula-1-ről, akár a sporthoz kapcsolódó személyekről van szó. A maranellóiak elnöke napokban több kijelentésével is magára vonta a nemzetközi sajtó figyelmét, legutóbb pedig azon véleményének adott hangot, hogy Kimi Raikkönen visszatérését üdvözölné, viszont az egykor kémbotrányba keveredett Mike Coughlant nem látja szívesen. 

Coughlan a McLaren vezető tervezőjeként kulcsfigurája volt a 2007-es, kémbotrányként elhíresült ügynek, amikor a Ferrari szakemberétől, Nigel Stepney-től titkos műszaki dokumentumokat vett át. Az ügynek súlyos következményei voltak, a McLarent kizárták a konstruktőri világbajnokságból, és 100 millió euróra büntették, míg Coughlant eltávolították a csapattól, és a Formula-1-ből is.
 
A szakember ezután az érdekes sorsú Stefan GP-nél, majd a Nascarban próbált szerencsét, míg az idei évben Sir Frank Williams látott fantáziát az egyébkén kiváló szakemberben, és leszerződtette a Williams alakulatához, Sam Michael megüresedett helyére.
Az ügy pikantériája, hogy a Williams egykori technikai igazgatója a Grove-i alakulattól történt elbocsájtása után nem sokkal Coughlan egykori istállójánál, a McLarennél folytatja pályafutását.
 
Egyes források szerint Coughlan visszatérése részben szerepet játszhat abban, hogy a Williams tárgyalásokat folytat Kimi Räikkönennel, hiszen anno a wokingiaknál együtt dolgoztak. Hogy ennek a kapcsolatnak valójában mennyi szerepe van a finn versenyző esetleges visszatérésében, az nyilván egy hivatalos bejelentést követően kerülhet majd terítékre kérdésként, az viszont biztos, hogy az Indiai Nagydíj után a Williams alelnöke, Adam Parr bejelentette, hogy az alakulat kinevezte Coughlant technikai igazgatónak.
 
Ez a bejelentés Luca di Montezemolo számára sokként hatott, és az olasz üzletember szerint Mike Coughlan visszatérése merénylet az F1 felé.
 
"Úgy tűnik, az F1-ben soha sem vész el annak lehetősége, hogy saját őrültjei legyenek” - nyilatkozta ironikusan Montezemolo.
 
A paddockban abban az időben arról lehetett hallani, hogy a kémbotrány csupán a Max Mosley és Ron Dennis között évek óta dúló háború kiteljesedése volt, mivel a műszaki információk cseréje szinte mindig is jelen volt a Formula-1-ben.
 
Coughlan a visszatérésével kapcsolatban fontosnak tartotta elmondani, hogy az elmúlt időszakban átértékelte tettét, és szeretné tiszta lappal kezdeni pályafutásának ezen szakaszát a Williamsnél.
 
"Távozásom a csapatból és a sportból arra döbbentett rá, hogy mennyire szeretem ezt, majd látva tetteim következményét mind a csapat mind a rajongók számára, borzasztó érzés volt. Minden amit tehetek az, hogy keményen dolgozom, és megpróbálom megtalálni a helyen a Formula-1-be történt visszatérésem után. Csak remélni tudom, hogy képes leszek visszaszerezni mindenki megbecsülését” – nyilatkozta az 52 éves szakember.
 
 
Az érintettek - többek között Montezemoló - megbecsüléséért valószínűleg keményen meg kell dolgoznia a szakembernek, ugyanakkor egy újabb lehetséges visszatérő, a 2007-ben ferraris színekben világbajnoki címet szerző, majd egy évre rá (szerződése lejárta előtt) a Santander és Fernando Alonso érkezése miatt a csapattól elbocsájtott Kimi Räikkönennek szinte mindenki örülne, többek között Montezemolo is. 
 
"A lehetséges visszatérése jó érzés. Kimi egy nagyon szimpatikus srác, bár én még soha sem tudtam megfelelően kommunikálni vele. Van néhány olyan pilóta, mint például ő is, aki pokoli gyors, és nagy tűz ég benne. Ilyen volt Jean Alesi is, aki jövőre indulni fog az Indy500-on."
 
A Ferrari elnöke röviden kitért arra a pletykára is, mely szerint Nico Rosberg a maranellói csapathoz igazolna a szezon végén. A dologról mindössze ennyit mondott: Pilótáink Fernando Alonso és Felipe Massa.”
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

ferrari f1 mclaren forma1 kimi raikkonen montezemolo mike coughlan f1 kémbotrány