2011. nov 08.

Ross Brawn szerint az új Concorde egyezmény miatt különösen fontos a FOTA szerepének tisztázása

írta: FormaNet
Ross Brawn szerint az új Concorde egyezmény miatt különösen fontos a FOTA szerepének tisztázása

A Formula-1-es csapatok szövetsége, a FOTA válságos időszakot él át, miután a költségkorlátozási egyezmény (RRA) kapcsán felütötte fejét a csapatok közötti bizalmatlanság. Ennek ellenére az alakulatok vezetői továbbra is úgy vélik, hogy a FOTA nagyon fontos szerepet tölt be a sportban, ezért Abu Dzabiban tárgyalóasztalhoz ülnek annak érdekében, hogy elkerüljék a szétesést.
 
A Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali még a múlt hónapban arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az erőforrások korlátozásával kapcsolatban nem születik egyezség a FOTA-n belül, akkor az egész szervezet szükségessége, és ezáltal a jövője megkérdőjeleződik, hiszen ha annak tagjai nem bíznak meg egymásban, akkor alapjaiban rendül meg a FOTA létjogosultsága.
 
Az aggodalmak ellenére az élcsapatok vezetői továbbra is bíznak abban, hogy Abu Dzabiban valamiféle egyezség születik, sőt ennek előjeleként egy olyan lehetőség is felmerült, hogy a költségkorlátozás betartásának felügyelete kikerülne a FOTA hatásköréből.
 
Lehetséges opciók között szerepel, hogy az RRA betartását vagy az FIA, vagy egy független könyvvizsgáló szervezet ellenőrizné, így a csapatok érdekvédelmi szövetségén belül máris megszűnne a konfliktus forrása, legalábbis ezen a területen.
 
A Mercedes GP csapatfőnöke, Ross Brawn például teljes mértékben egyetért azzal, hogy az RRA kérdése nem a FOTA ügye kellene hogy legyen.
 
"Nem szabad elfelejtünk, hogy miért jött létre a FOTA. Ilyen körülmények között szükségünk van arra, hogy a FOTA szerepét tisztázzuk, hiszen hamarosan újra terítékre kerül az új Concorde egyezmény. Talán legjobb lenne ha a FOTA csak olyan területekre fókuszálna, amikben a legjobb, nem pedig azokkal a kérdésekkel foglalkozna amik a versenyképességre is hatással vannak. Az olyan kényes területeket, mint például az erőforrások, az alkalmazottak, a pénz és a többi hasonló dolgot jobb lenne kihagyni. Nem tetszik, hogy a FOTA szenvedi meg az RRA-val kapcsolatos vitákat. Meg kell próbálnunk külön kezelni ezeket a dolgokat” - nyilatkozta az Autosportnak Ross Brawn, aki optimista abban a tekintetben, hogy Abu Dzabiban megoldás születik a problémára, mert véleménye szerint van néhány elképzelés, melyek közül valamelyik biztosan elnyeri majd a többség jóváhagyását.
 
A Red Bull Racing csapatfőnöke, Christian Horner a közelmúltban szintén megkérdőjelezte FOTA jövőjét, ugyanakkor egy interjúban azt is kijelentette, hogy ezidáig nem foglalkoztak túl sokat a problémával. Horner szerint a megegyezés nem lesz egyszerű, de egyetért azzal, hogy közös nevezőre kell jutni.
 
"Ha a célok világosak és egyértelműek, és arra törekszünk, hogy egy közös cél érdekében megszülessen a konszenzus, akkor igen, szükség van rá. De biztos vagyok benne, hogy az elkövetkező hetekben még sok vita lesz. Azt hiszem fontos, hogy a csapatok megtalálják a konszenzust. Talán kicsit elvesztünk a részletekben, és fontos lenne egy működőképes megoldást találnunk, ami átlátható, tisztességes és előre mutat. Zárt ajtók mögött meg kell vitatnunk a FOTA jövőjét, és tisztázni kell a célokat” - vélekedett a Red Bull csapatfőnöke.

 
Vannak azonban olyan vélemények is, melyek szerint az RRA teljesen megfelel úgy ahogy van, és nincs más feladat vele, mint az, hogy mindenkinek be kell tartania. A Renault csapatfőnöke, Eric Boullier legalábbis így látja, hiszen anno mindenki elfogadta ezt a korlátozást.
 
"Az az érzésem, hogy a már meglévő RRA-t kell alkalmaznunk, hiszen a csapatok aláírásával ez már egy létező megállapodás. Ha egy külső céget, vagy az FIA-t kellene megbízni ezzel a feladattal, az csak megnehezítené a FOTA életét. Lehet, hogy ennek alkalmazásában valóban segítene egy külső irányító testület, de szerintem meg kell próbálnunk magunk között megoldani.”
 

 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 formula 1 fota rra ross brawn christian horner csapatok érdekvédelmi szövetsége költségkorlátozás