2011. nov 09.

A Ferrari egy módosított első szárnyat visz Abu Dzabiba

írta: FormaNet
A Ferrari egy módosított első szárnyat visz Abu Dzabiba

Felipe Massa Ferrarijának csapkodó első szárnya az Indiai Nagydíj hétvégéjén igen mókás pillanatokat szerzett a nézőknek, és kellemetlen perceket a maranellói istállónak. Jelezte a törekvést, hogy a maranellóiak is próbálják azt a bizonyos flexibilitást alkalmazni, amit a Red Bullnál sokan megkérdőjeleznek, ám a kivitelezés nem sikerült tökéletesen. Most az Abu Dzabi Nagydíj előtt a csapat bejelentette, hogy egy módosított első szárnnyal érkeznek az arab államba.

Az alakulat műszaki igazgatója, Pat Fry elmondta, a nagysebességnél bizarr, csapkodó mozgást végző alkatrész nem a tervezési koncepció miatt viselkedett különösen, hanem a gyártás során jelentkező, nem várt minőségi problémák okozták a bajt, ezét Abu Dzabiban már egy módosított alkatrész kerül a pilóták autóira.
 
A Ferrari nem tagadta, hogy a Red Bull ötletét vették alapul az új első szárny kialakításánál, és jelenleg is ennek tökéletesítésére koncentrálnak.
Pat Fry az új fejlesztéssel kapcsolatban kijelentette: „Azt gondolom, a legnagyobb lépés amit a teljesítmény érdekében tettünk az utóbbi versenyeken, az az új első szárny, melyet már Koreában kipróbáltunk, és Indiában is mindkét autónk azzal indult. Ez egy nagyon érdekes fejlesztés a számunkra, mivel nem változtatja meg az autó tulajdonságait, és annak megértése, hogy hogyan tudjuk a legtöbbet kihozni belőle, érdekes kihívást jelent, hiszen már rövidtávon is növeli a teljesítményünket. Az egyik szárnynál Indiában volt néhány minőségi probléma, de ez a megoldás lesz Abu Dzabiban is, mert az utolsó versenyen történt különös viselkedés után sok munkával módosítottunk rajta, így a héten mindkét pilóta újra kipróbálhatja majd.”
 
A maranellói gárda úgy tér vissza Abu Dzabiba, hogy még nem felejtette el a 2010-es drámai végjátékot. A Ferrari versenyzője, Fernando Alonso a világbajnoki cím legnagyobb esélyeseként érkezett, de végül a Red Bull pilótája ünnepelt.
A versenypálya tulajdonságai közé tartozik, hogy nem igazán bünteti a hibákat, és nagyon nehéz rajta előzni, és ez okozta a spanyol pilóta "vesztét".
 
 
Fry úgy véli, idén a DRS-nek köszönhetően nem lehet a tavalyihoz hasonló helyzet, és több előzés várható a versenyen.
 
„Tavaly mi fizettük meg annak az árát, hogy a pályán nagyon nehéz előzni. Ugyanakkor az is látható, hogy az idei szabályváltozások, többek között a DRS, és egyéb más tényezők ezért történtek. Egyes esetekben kiderült, hogy a DRS zóna nem volt elég hosszú, és nem kétséges, hogy ezen jövőre változtatni kell, míg más helyeken viszonylag könnyű előzni. Biztos vagyok benne, hogy a két DRS zóna miatt a hétvégén könnyebb lesz az előzés mint 2010-ben, de addig amíg a pályán ezt nem próbáljuk ki, nehéz megjósolni, hogy pontosan mennyivel lesz könnyebb.
Keményen fogjuk nyomni, amennyire csak tudjuk. Abban a tekintetben, hogy mire számíthatunk ezen a hétvégén, úgy gondolom, hasonló lesz mint az elmúlt néhány verseny, ami azt jelenti, ha mindent tökéletesen sikerül összeraknunk, akkor Fernandónak reális esélye lesz a dobogóra.”
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
  
Szólj hozzá

ferrari f1 forma1 pat fry első szárny abu dzabi nagydíj verdeső szárny