2011. nov 11.

Abu Dzabiban továbbra is a McLaren az élen, ezúttal Lewis Hamiltonnal

írta: FormaNet
Abu Dzabiban továbbra is a McLaren az élen, ezúttal Lewis Hamiltonnal

A Második szabadedzésen is a McLaren Mercedes bizonyult a leggyorsabbnak, ezúttal Lewis Hamilton volt a mezőny legjobbja, míg csapattársa, Jenson Button két tizedmásodperces lemaradásban a második helyen végzett. A wokingiak párosát a Ferrari illetve a Red Bull duója követte, ez utóbbi két top csapat nem zárt hibátlan délutánt, ugyanis egy-egy pilótájuk, Sebastian Vettel valamint Fernando Alonso is látogatást tett az 1-es kanyar falában. 
 
 
 
Helyi idő szerint délután öt órakor, 27 Celsius-fokban kezdődött a pénteki nap utolsó szabadedzése, és amint zöld jelzést kaptak, a csapatok azonnal megkezdték a munkát. Az első mért körök minden versenyzőnél pillanatok alatt megszülettek, alig telt el tíz perc, máris hiánytalan volt a tabella.
Az élen a két Red Bull váltogatta egymást, előbb Mark Webber, majd Sebastian Vettel futotta meg a délelőtti 1:40-es köridőt, sőt a német már néhány kör után túlszárnyalta Jenson Button délelőtti legjobbját, ami a pályaviszonyok rohamos javulását is mutatja. Fernando Alonso már a lágy Pirelliken tovább javított, és 1.40.141-gyel vette át a vezetést.  Fél óra elteltével a trió mögött Lewis Hamilton, Michael Schumacher és az állásáért küzdő Adrian Sutil hármas sorakozott, de ekkor még a többség nem váltott opciós gumikra.
A Ferrari spanyolja ugyan elsőként szorította 1.40 alá a lécet, de amint a McLarenek is megkapták a lágy gumikat, Alonso kénytelen volt lemondani királyságáról. Button két tizedet-, majd Hamilton már négy tizedmásodpercet vert rá a maranellóiak sztárjára.
 
Délelőtt néhány látványos kicsúszáson. és egy bója-gyilkoláson (Pastor Maldonado) kívül nem történt nagyobb incidens a pályán, ezúttal viszont két top pilóta is idő előtt a falban parkolta le kocsiját. Mark Webber 18-as kanyarban bemutatott gyönyörű piruettje még csak a kezdet volt, ugyanis fél órával a leintés előtt (ugyanúgy, ahogy Massa az első edzésen) Vettel kicsúszott az 1-es kanyarnál, és világbajnok kocsiját csak a fal fogta meg, majd Alonso néhány perc után lemásolta a red bullos akcióját, sőt Ferrarijának hátsó kereke ki is tört.
A BBC sziporkázó kommentátorai máris elnevezték (a kanadai versenypálya célegyenesre rávezető, utolsó kanyarjának mintájára) Bajnokok Fala 2-nek az 1-es kanyarnál lévő falat.
 
Vettel autója nem nagyon sérült, így az utolsó percekben még visszatérhetett a pályára, Alonso pénteki napja azonban a tervezettnél korábban véget ért, de mivel az edzés vége felé szinte mindenki hosszabb etapokra fókuszált, így a spanyol megtartotta harmadik helyét a McLarenek mögött. Csapattársa, Felipe Massa a negyedik legjobb időt futotta, míg a két Red Bull az ötödik-hatodik helyen zárt Webber és Vettel sorrendben.
A tabella tetején álló Hamiltonhoz képest, a hetedik helyezett, Michael Schumacher tudott még egy másodpercen belüli időt autózni, majd az őt követő két Force India már majdnem másfél másodperccel maradt el a mclarenestől. A top 10-be még a sauberes Kobajasi Kamui férkőzött be. 

 
Második szabadedzés eredménye:
 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 formula 1 lewis hamilton második szabadedzés abu dzabi nagydí