2011. nov 11.

Jenson Button nyitott az élen Abu Dzabiban

írta: FormaNet
Jenson Button nyitott az élen Abu Dzabiban

Továbbra is a McLaren és a Red Bull tűnik a legerősebb csapatnak, legalábbis az első szabadedzés eredményeinek tükrében, melyen Jenson Button bizonyult a leggyorsabbnak, de Mark Webber és Lewis Hamilton is mindössze bő egy tizedmásodperccel maradt el. 
 
Abu Dzabiban jövőhéten bizonyíthatnak a fiatal pilóták, a a Formula Renault 3.5 idei bajnoka, Robert Wickens egyfajta jutalomként már a nagyok között is kipróbálhatta a Virgin autóját.
A kanadai versenyző Jerome D’Ambrosio helyett vezethetett az első tréningen.
A Toro Rossónál Wickens idei nagy riválisa, a WSR második helyezettje, Jean-Eric Vergne kapott lehetőséget, míg a Renault-nál Romain Grosjean foglalhatta el Bruno Senna kocsiját.
 
Ez utóbbi pilóta az installációs köröket követően azonnal munkához is látott, és 1:50.375-ös idővel nyitotta meg a másfél órás szabadedzést. A 25 esztendős francia egy jó darabig egyedül körözött a még igencsak poros aszfalton, és 30 perc elteltével is mindössze 10 versenyző iratkozott fel a köridő mérő tabellára. Közülük Lewis Hamilton vezette a sort 1:42-es köridővel.
 
A nyugis fél óra után indult be az élet a pályán, és csakhamar mindössze három versenyző neve mellett nem szerepelt mért idő: Kobajasi Kamui Sauberje váltóproblémák miatt vesztegelt a bokszban, Rubens Barrichello pedig még az edzés elején volt kénytelen lehúzódni a pálya szélére, miután egyszer csak leállt a motor. Rajtuk kívül még Timo Glock késlekedett, de Barrichello kivételével végül mindenki csatlakozott a mezőnyhöz.
A brazil veterán autójába motort kell cserélni, így csak a második tréningen kezdheti meg az érdemi munkát. Csapattársa, Pastro Maldonado délelőttje sem volt teljes, miután eltalált egy bóját és megrongálódott az első szárny, kisebb javításra szorult a Williams.  
A nagy bukóterek jótékony hatásainak köszönhetően ennél nagyobb amortizálás nem történt, persze a poros pályán versenyzők azért szorgalmasan tesztelték ezeket a bukótereket is.
Többek között Felipe Massa használta ki teljes szélességében az első kanyarnál, miután Ferrarijának hátulja „elszabadult”. A brazil el is fogyasztotta idő előtt a rendelkezésére álló abroncsokat, és az utolsó percekben már csak rajtgyakorlatokat végzett.
 
Délelőtt a közepes keverékek mellett a Pirelli egy kísérleti lágy gumit is teszteltetett a csapatokkal, aminek állaga az olasz márka információi szerint valahol a mostani lágy és szuperlágy keverékek között van.
 
A köridőket végül a két McLarennek és a két Red Bullnak sikerült 1:40-re leszorítania, közülük is a legjobb idő Jenson Button neve mellé került. Csapattársa, Lewis Hamilton sokáig a második helyen állt, az utolsó percekben azonban Mark Webber befurakodott a wokingiak pilótái közé. Webber és Hamilton bő egy tizedmásodperces hátrányban követte a 2009-es bajnokot, míg a negyedik helyen záró Sebastian Vettel már közel fél másodpercet kapott.
A Ferrari párosának Alonso vezetésével az ötödik-hatodik hely jutott, a top csapatok után pedig a force indiás Adrian Sutil volt a mezőny legjobbja, igaz a német már egy másodperccel elmaradt Button köridejétől. 
 
A legjobb tízbe még Nico Rosberg, Paul di Resta és Jaime Alguersuari férkőzött be, de Sebastien Buemi autójában ülő Jean-Eric Vergne is remekelt, hiszen mindössze bő két tizeddel maradt el tapasztaltabb spanyol kollégájától, és Alguersuari mögött a 11. helyen végzett. 

 
Első szabadedzés eredménye:
 
 
FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 formula 1 jenson button első szabadedzés abu dzabi nagydíj