2011. nov 13.

Vettel még Paul McCartney kérésére sem lesz engedékeny brit riválisaival szemben

írta: FormaNet
Vettel még Paul McCartney kérésére sem lesz engedékeny brit riválisaival szemben

Sebastian Vettel számára eddig mindkét Abu Dzabi Nagydíj különlegesre sikeredett, hiszen tavaly nagy meglepetésre a világbajnoki tabella harmadik helyéről nyerte meg a legfényesebb trófeát, míg egy évvel azelőtt a legelső Abu Dzabi Nagydíjon is a dobogó legtetején pezsgőzhetett. A sikersorozat szombaton is folytatódott, hiszen idei 14. rajtelsőségével Vettel beérte az egy szezonon belüli pole-ok rekorderét, az 1992-es világbajnokot, Nigel Mansellt. A legifjabb kétszeres bajnok természetesen tovább írná "tündérországi" meséjét, és az újabb dobogó mellett vasárnap egy közös fotót is beszerezne Paul McCartney-val, annak ellenére, hogy a legendás Beatles tag a brit riválisoknak szurkol. 
 
 
Beérted Nigel Mansell rekordját az egy szezonon belüli pole pozíciók számával. Milyen érzés?
 
Sebastian Vettel: Tudom, hogy a mai egy különleges délután volt. De nem az én világom a rekordokat nézegetni. Az biztos, hogy egy jó időmérő volt.
 
A szabadedzéseken Lewis Hamilton majdnem fél másodperccel volt jobb nálad, de amikor számított, akkor sikerült megszerezned a pole-t. Hogy csináltad?
 
SV: Hogy őszinte legyek, fogalmam sincs. Nincs egy varázsdoboz a kocsimban, amit kinyitok, és ilyen eredmény pottyan ki belőle. Igaz, hogy a harmadik szabadedzés nem úgy ment, mint ahogy azt vártuk, és a második szektorban elmaradtunk a McLarenektől. A hosszú egyenesben és a visszafordítónál sok időt lehet nyerni, illetve veszíteni is. Az edzéseken veszítettünk, de a kvalifikáción sikerült itt időt nyernünk. Amikor lement a Nap, és a pályaviszonyok megváltoztak, a kocsi sokkal jobban érezte magát. A gumik is sokkal jobban működtek, de így volt ez egész hétvégén. Úgy éreztem, hogy sokkal többet ki tudnék hozni az autóból, de ez csak az időmérő utolsó pillanataiban sikerült. Pont akkor, amikor igazán számított.
 
Sir Paul McCartney is itt volt a paddockban délután, te pedig hatalmas Beatles rajongó vagy…
 
SV: Hallottam, hogy itt van. Még nem láttam személyesen, de szerintem vasárnap is itt lesz, így remélem készíthetünk majd egy közös képet.
 
Úgy is szeretnél közös fotót, hogy azt mondta, hagynod kellene a brit pilótákat nyerni?
 
SV: A népszerűségi listámon most egyértelműen zuhant néhány helyet! (Nevet!) Persze az természetes, hogy mindenki a saját honfitársainak szurkol, ezt abszolút megértem. Ettől még remélem, készül egy közös fotó!
 
Mennyire különleges számodra ez a pole pozíció? Tavaly itt szerezted meg a világbajnoki címet, 2009-ben pedig megnyerted a debütáló versenyt.
 
SV: Sok fantasztikus emlékem van erről a pályáról. Egy új pályán nyerni mindig különleges érzés, és az, hogy tavaly is megnyertem a versenyt, ezzel együtt a bajnokságot is, sosem fogom elfelejteni. Ez a pálya nagyon kedves nekem. Ha körbenézek a létesítményen, az egész olyan, mint egy tündérország, és nagy megtiszteltetés számunkra, hogy itt lehetünk. Mindemellett a pálya nagyon nehéz, hiszen a körülmények gyorsan változnak, vagyis minden adott egy fantasztikus versenyhez.
 
Ki lehet most a kihívód a futamgyőzelemért folytatott csatában?
 
SV: Nos, láttuk, hogy a McLaren is nagyon erős volt eddig, és azt hiszem, így lesz ez a versenyen. De, ha az autó ugyanolyan jó lesz a futamon is, mint időmérőn volt, akkor meggyőződésem, hogy nagyon jó esélyem van felállni a pódiumra.
 
Hogyan kezeled a változó fényviszonyokkat, mint például a naplementét? Itt nem használhattok napszemüveget…
 
SV: Természetesen ez nem lehetséges. Szóval egyszerűen csak kancsalítok a szememmel. (Nevet!) De viccet félretéve, csak egy kis rész van a pályán, ahol a háttérben lemenő Nap problémás, de ez is elég hamar elmúlik, így nem igazán zavaró.
  

 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 rekord formula 1 red bull időmérő abu dzabi sebastian vettel nigel mansell