2011. nov 14.

Újabb F1-es szappanopera - USA Nagydíj, Austin

írta: FormaNet
Újabb F1-es szappanopera - USA Nagydíj, Austin

Az USA száguldó cirkuszba való jövő évi visszatérése lassan egy újabb szappanoperához kezd hasonlítani, csakúgy, mint az idei év Bahreini Nagydíja, amikor szinte hetente történtek ellentmondásos nyilatkozatok arról, hogy sikerül-e a futamrendezés, avagy sem.

Az Indiai Nagydíj hétvégéjén - New Jersey azon bejelentése után, hogy 2013-ban a város egy utcai pályával csatlakozik a száguldó cirkuszhoz - maga Bernie Ecclestone is elismerte, hogy kétségei vannak afelől, hogy jövőre lesz-e Austinban USA Nagydíj.
Sir Jackie Stewart is hasonlóan nyilatkozott, mondván, túlzottan nagy a csönd a pálya körül.
A kétkedés legfőbb oka a késlekedő finanszírozási ütem volt, és az a tény, hogy egyes képviselők nem szeretnék az adófizetők pénzét ilyen beruházásokra és rendezvényekre költeni.
 
Pár nappal az F1 mogul szkeptikus kijelentése után, a pálya tervezője Hermann Tilke azonban elmondta, a beruházás a megfelelő ütemben halad, és csupán az hátráltatta a munkálatokat, hogy a hatóságok késlekedtek a megfelelő engedélyek kiadásával, de miután a probléma megoldódott, a kivitelezők újra gőzerővel dolgoznak.
 
Ecclestone-t azonban a jelek szerint kedvenc (és az elmúlt években egyetlen) pályatervezőjének optimista hozzáállása sem nyugtatta meg. A fehér lovag az ügyről a napokban így vélekedett:
 
"Austin? Nem tennék rá nagy összeget, hogy meglesz tartva. Remélem, hogy igen, és mindent megteszünk a siker érdekében, de nem mondanám biztosra, hogy igen. Az történt, hogy van egy srác, aki a terület tulajdonosa, és elkezdett építkezni, és ott van egy másik srác, aki a cég tulajdonosa, és ezek ketten szerződést kötöttek. Csak elfelejtettek egymással beszélni. Az igazság az, hogy lehet, hogy az emberek miután letették a pénzt, egy kicsit dühösek lettek egymásra, de azt nem mondogathatják a nyilvánosság előtt, hogy egyik szerint meg van a pénz, a másik szerint meg nincs. Ezt közösen kell megpróbálniuk megszerezni. Mondtam nekik, hogy srácok, elmúlt a szerelem. Házasodjatok össze.”
 
 
A szervezők azonnal reagáltak Ecclestone kijelentésére, és határozottan állítják, hogy a pálya kész lesz határidőre.
 
Steve Sexton, a Circuit of the Americas elnöke Hermann Tilke szavait erősítette meg, és nem érti Ecclestone kijelentéseit, hiszen meggyőződése, hogy az építkezés a megfelelő ütemben halad.
 
"A finanszírozés biztosított, és az építkezés és a menetrend szerint halad, ezért nem értjük Ecclestone úr észrevételeit.”
 
Tavo Hellmund, aki a verseny promóter cégének, a Full Throttle Productions-nak a tulajdonosa, kijelentette, hogy a kivitelező cégnek kötelessége a beruházást befejezni, mielőtt Ecclestone el nem veszíti a türelmét.
 
"Mr. Ecclestone hihetetlenül türelmes az austini vitákkal kapcsolatban. A Full Throttle Productions fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy elhozza a Formula-1-es USA Nagydíjat Austinba. Ez jelenleg nagy felelőssége a  Circuit of the Americas-nak, hogy a kivitelezés megtörténjen még azelőtt, mielőtt Mr. Ecclestone türelme el nem fogy.”
 
 
Hogy végül kinek lesz igaza, az rövidesen kiderül, mindenesetre az USA Nagydíj része a jövő évi, húsz futamos versenynaptárnak, mégpedig november 18-án, az utolsó előtti állomás, a szezonzáró Brazil Nagydíj előtt.
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
Szólj hozzá

f1 forma1 austin ecclestone usa nagydíj tavo hellmund hermann tilka full throttle productions