2011. nov 26.

A szezon utolsó kvalifikációján is Vettelé a pole, mellé egy újabb rekord

írta: FormaNet
A szezon utolsó kvalifikációján is Vettelé a pole, mellé egy újabb rekord

Sebastian Vettel idei 15. pole pozíciójával nem csak az interlagosi rajtrács legelőkelőbb helyét foglalja majd el az évadzáró futamon, de az egy szezonon belüli rajtelsőségek rekordja is bekerül gyűjteményébe.
Mark Webber a második leggyorsabb kört futotta, így stílusosan zárja az évet a világbajnok csapat, míg a McLarenek a második sort bérelték ki Button és Hamilton sorrendben.
 
 
Q1
Az időmérő első 20 percének elején nem sokat vacilált a mezőny, mivel a pályától néhány kilométerre már esett az eső, amit nyilván az élmenők sem akartak megvárni. Az esőfelhők azonban másfelé vették az irányt, és egészen a leintésig szárazpályán zajlott a küzdelem.
Az első percekben Lewis Hamiltoné volt a legjobb idő, csapattársa, Jenson Button pedig két tizeddel mögötte sorakozott fel a második helyre. Az érkező Sebastian Vettel mindkét McLarent átugrotta 1:13,687-tel átvette a vezetést. Az idei bajnok már nem érezte szükségét, hogy javítson, a wokingiak pilótái azonban még kihajtottak, végül Button 1:13.281 másodperces köridővel zárt az élen, valamint Hamilton, Webber valamint Adrian Sutil is beférkőzött Vettel elé. A Q1 második felében a nagy csapatokon kívül mindenki lágy gumikkal harcolt a továbbjutásért, ez végül a három kiscsapat mellett Pastro Maldonadónak nem sikerült.
Kiesők sorrendje: Maldonado, Heikki Kovalainen, Jarno Trulli, Vitantonio Liuzzi, Daniel Ricciardo, Jerome d’ Ambrosio, Timo Glock
 
Q2
A középső etapban Sutil adta meg az alaphangot, de 1:13-as időnél itt már bőven jobbra kellett számítani, ezt a Red Bull kétszeres bajnoka csakhamar meg is mutatta, és 1:12.446-tal kezdett. Első nekifutásra Vettel mögé Rosberg, Webber, Hamilton, Alonso, Sutil, Massa, Senna és Di Resta sorakozott fel továbbjutóként, végül ez a sorrend nem sokban változott. A top10 első fele már nem volt veszélyben, de hátrébb is csak a legutolsó helyen történt változás. Miközben Rosberg mindössze egy tizeddel maradt el Vettel gyorskörétől, addig csapattársa, Michael Schumacher éppen csak befért a legjobb tízbe, ehhez pedig Di Restának kellett búcsúznia. A Force Indiák mindhárom szabadedzésen a legjobb öt csapat között végeztek, most azonban hazai pályán versenyző Bruno Senna előhúzott valamit a kalapból, és Felipe Massával együtt két brazil pilóta jutott tovább a hajrába.
Kiesők sorrendje: Paul di Resta, Rubens Barrichello, Jaime Alguersuari, Sebastien Buemi, Vitalij Petrov, Kobajasi Kamui.
 
Q3
Nico Rosberg és Lewis Hamilton hajtott ki elsőként az interlagosi pályára, de mindketten gyengécske idővel kezdtek, Vettel azonban elsőre megfutotta a hétvége legjobb idejét. A következő körben a mercedeses és a mclarenes is tovább javított, ettől függetlenül Webber, Button és Alonso is átugrotta őket. Felipe Massa csak a hajrában örvendeztette meg hazai rajongótáborát, és miközben a brazil csak a hetedik helyre kvalifikálta magát, Vettel második nekifutásra tovább javított saját idején, és egyedüliként a mezőnyből szakította át az 1.12-es határt, 1:11.918 másodperces körével megszerezte idei 15. rajtelsőségét, ezzel pedig megdöntötte Nigel Mansell 1992-es rekordját.  
Ausztrál csapattársa a második helyre hozta be Red Bullját, őket követte a Mclaren duója, Button és hamilton sorrendben.
Alonso és Rosberg a harmadik sorból kezdheti meg a vasárnapi futamot, míg a következő sort Massa és Sutil foglalhatja majd el. 
Michael Schumacher a közepes Pirelliken ugyan kihajtott a pályára, de mért kört nem futott, így a hétszeres bajnok Senna mellől, a 10. helyről vághat neki a 71 körös szezonzáró Brazil Nagydíjnak.

 

Az időmérő végeredménye:

FormaNet, Varga Viktória

 

Szólj hozzá

f1 rekord formula 1 brazil nagydíj időmérő interlagos sebastian vettel