2011. dec 01.

Hétvégén Race of Champions! Résztvevők, program, csoportok

írta: FormaNet
Hétvégén Race of Champions! Résztvevők, program, csoportok

A Brazil Nagydíjjal véget ért a 2011-es Formula-1- es szezon, ám néhány versenyzőre, köztük az idei világbajnokra, Sebastian Vettelre, mclarenes riválisára, Jenson Buttonra, vagy éppen a hétszeres bajnokra, Michael Schumacherre hétvégén Düsseldorfban vár még egy megmérettetés, a 24. Race of Championson.
 
 
December 3-4-én (a tavalyi évhez hasonlóan) a düsseldorfi Esprit arénában kerül megrendezésre a már komoly hagyományoknak örvendő jótékonysági viadal, a Race of Champions, mely az auto-motorsportok különböző kategóriáiból összehozza a világ legjobb versenyzőit, akik egyforma kocsikkal, egy speciálisan kialakított ikerpályán, kieséses rendszerben mérhetik össze tudásukat.
 
Az 1988-ban életre keltett jótékonysági eseményen az 1986-os Korzika Ralin balesetben elhunyt Henri Toivonen emlékére alapított trófeáért zajlik a versengés. A 2009 óta két naposra bővülő rendezvény első napján (szombat) a Nemzetek Kupájáért, majd vasárnap az egyéni versenyen, a Bajnokok Bajnoka címért zajlik a küzdelem.
 
A király-kategóriából a RoC résztevője volt már Fernando Alonso, Felipe Massa, David Coulthard, Heikki Kovalainen, Jean Alesi, Jaime Alguersuari, Sébastien Bourdais, Jenson Button, Alain Prost, és a már évek óta nyerő párost alkotó Michael Schumacher és Sebastian Vettel.
Közülük egyéniben még csak Heikki Kovalainennek sikerült elhódítania a trófeát 2004-ben. Michael Schumacher kétszer is (2007, 2009) a döntőben vérzett el a kétszeres DTM bajnok, Mattias Ekström ellen, míg David Coulthard 2008-ban Sebastien Loeb elleni döntőben maradt alul.
 
Tavaly Németország először adott otthont a ROC-nak, így az F1 újdonsült bajnoka, valamint a széria hétszeres világbajnoka a hazai szurkolótábor előtt zsinórban negyedjére hódította el a National Cup trófeáját. A vasárnapi Bajnokok Tornáján már nem ünnepelhetett ilyen eredményt a német közönség, hiszen Schumit éppen honfitársa, Vettel ejtette ki a negyeddöntőben, majd a következő körben egy újoncnak, Filipe Albuquerque-nek köszönhetően Seb is búcsúzott, sőt a portugál egy rendkívül izgalmas végjátékban legyőzte a már háromszoros Bajnokok Tornája kupagyőztes rali legendát, Sebastien Loeb-öt is.
 
Többek között a WSR3.5-ből és az A1GP-ből ismert Albuquergue hétvégén ismét ott lesz a versenyzők között, a király-kategóriából pedig Button, Vettel és Schumi mellett idén Vitalij Petrov, Timo Glock, David Coulthard valamint a GP2 idei bajnoka, Romain Grosjean érkezik.
 
További résztvevők:
 
A háromszoros ROC bajnok, Mattias Ekström tavaly nem tudott részt venni a rendezvényen, így Düsseldorfban még nem szerzett trófeát, idén azonban visszatér, bár szombaton egyéb kötelezettségei miatt nem vesz részt a nemzetek között zajló küzdelemben.
 
A skandináv csapatot az IRC tavalyi bajnoka, Juho Hänninen, és a nyolcszoros LeMans24 órás győztes, Tom Kristensen alkotja majd. Kristensen már zsinórban 11. alkalommal vesz részt a Race of Championson.
 
A cseh származású Jan Kopecky szintén az IRC világából érkezik, és Petrovval együtt, az első szláv csapatként debütál a rendezvényen.
 
Az újonnan megkoronázott DTM bajnok, Martin Tomczyk szintén újonc lesz a ROC mezőnyében, de a Nemzetek Kupáján nem vesz részt, csak vasárnap egyéniben indul.
 
Németországot idén két csapat is képviseli: a Schumi-Vettel duó mellett Timo Glock csapattársaként a kétszeres DTM bajnok, Timo Scheider is ott lesz a mezőnyben. Glock és Scheider SAT1 csapatként küzd majd a Nemzetek Kupáján.
 
A WRC-ből ismert Sébastian Ogier először kapott meghívást a két napos eseményre, és Romain Grosjeannal együtt a Franciaország színeiben indul.
 
A háromszoros túraautó világbajnok, Andy Priaulx már hagyományosan „törzsvendégnek” számít nem csak a RoC-on, de azon belül a Nemzetek Kupájának döntőjében is, hiszen tavaly és tavalyelőtt is Nagy-Britannia színeiben mérkőzött meg a német párossal, 2009-ben Jenson Button, 2010-ben pedig Jason Plato társaságában. Idén Buttonnal együtt újra nagy esélyesként vágnak neki a küzdelemnek.
 
Az X-Games világából két amerikai szupersztár, Brian Deegan és Travis Pastrana érkezik,  közülük a tízszeres X-Game aranyérmes (most éppen a NASCAR-t próbálgató) Pastrana már nem idegen a ROC közönségének, hiszen évek óta állandó résztvevője a rendezvénynek.  

 
Nemzetek Kupája csoportbeosztás:
 
A csoport:
Francia csapat - Sébastien Ogier és Romain Grosjean
Skandináv csapat - Tom Kristensen és Juho Hänninen
USA csapat - Travis Pastrana és Brian Deegan
SAT1 csapat Németország 2. - Timo Glock és Timo Scheider
 
B csoport
Német csapat – Michael Schumacher és Sebastian Vettel
Szláv csapat – Vitalij Petrov, Jan Kopecky
Brit csapat – Jenson Button és Andy Priaulx
All Stars csapat – David Coulthard és Filipe Albuquerque
 
Bajnokok Tornája csoportbeosztás:

A csoport
Filipe Albuquerque
Andy Priaulx
David Coulthard
Travis Pastrana

B csoport
Mattias Ekström
Martin Tomczyk
Jan Kopecky
Sébastien Ogier

C csoport
Michael Schumacher
Jenson Button
Brian Deegan
Juho Hänninen

D csoport
Sebastian Vettel
Tom Kristensen
Vitalij Petrov
Romain Grosjean

 
Program:
Dec 3. szombat: Nemzetek Kupája – 19.00-22.00
Dec 4. vasárnap: Bajnokok Tornája – 14.00-17.00
 
Élő közvetítés: TV: SAT1 és MotorsTV
net: www.freecaster.tv
       www.raceofchampions.com
 
Magyar közvetítés: A Nemzetek Kupáját szombaton éjszaka (ill.már vasárnap) felvételről a Sport2 - 0:15-től-, vasárnap a Bajnokok Tornáját a Sport1 - 14.30-tól közvetíti.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A FormaNet magazin a helyszínen követi végig az eseményeket, jövőhéten exkluzív élménybeszámolóval jelentkezünk! 
 
 
FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

düsseldorf race of champions roc 2011