2011. dec 02.

A Ferrari és a Red Bull nyilatkozata a FOTA-ból való kilépés után

írta: FormaNet
A Ferrari és a Red Bull nyilatkozata a FOTA-ból való kilépés után

Pénteken két top csapat is benyújtotta kilépési szándékát a Formula-1-es csapatok szövetségének, a FOTA-nak, mituán hosszú hetek óta tartó nézeteltérések továbbra sem tisztázódtak a költségek korlátozására vonatkozó egyezmény, az RRA kapcsán. A Red Bull Racing és a Ferrari is hivatalos közleményben erősítette meg elhatározását. 
 
A Ferrari hivatalos közleményben azzal magyarázta döntését, hogy a szervezeten belül patt helyzet alakult ki bizonyos kulcsfontosságú kérdésekben:
 
"Ez egy nehéz döntés volt, és sok gondolkodás előzte meg. Vonakodva hoztuk meg a döntést, miután elemeztük a jelenlegi helyzetet, és ezt a patt helyzetet, ami néhány probléma miatt kialakult. A Ferrari és Luca di Montezemolo elnök annak idején fő kezdeményezője és támogatója volt az ötletnek, nem véletlen egészen 2009 végéig a FOTA elnöki posztját is betöltötte. Ezekben az években érte el legnagyobb eredményeit a szövetség, például a költségcsökkentést, ami a kis- és nagy csapatok számára egyaránt előnyös volt. A Ferrari elsősorban ezen a területen még a FOTA születése előtt is tett lépéseket, és továbbra is ezen az úton szeretnénk haladni annak érdekében, hogy biztosítsuk a sport hosszú távú jövőjét.
Most azonban találnunk kell valamit, amiből lendületet meríthetünk, mert a FOTA jelenlegi formájában nem képes tovább fejlődni, annak ellenére sem, hogy az elnök, Martin Whitmarsh mindent megtesz azért, hogy valamilyen megoldás szülessen, ami mindenki számára elfogadható.”
 
"A Ferrari továbbra is együttműködik a többi csapattal azon, hogy az RRA eredményesebb és hatékonyabb legyen. Módosítani és szigorítani kíván néhány kulcsfontosságú területet, mint az aerodinamika, és néhány olyan dologgal bővíteni, melyek jelenleg nem részei az egyezménynek, mint például a tesztek és a motorok. A Formula-1 a világ többi részéhez hasonlóan egy igen kényes időszakon megy keresztül. A Ferrari célja, hogy a sport továbbra is a technológia csúcsát képviselje a motorsportokban. Vissza kell térnünk azokhoz az időkhöz, amikor a Formula-1 valóban a technológiai kutatások színtere volt, annak érdekében, hogy ezeket az eredményeket hasznosítani tudjuk az utcai autóknál.”
 
"Mindemellett nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a sportnak felhasználóbarátnak kell lennie, és könnyebben elérhetővé kell tenni a nagyközönség számára. Nem válhatunk úgy professzionális sporttá, hogy közben gyakorlatilag lehetetlen az edzés. Növelnünk kell a tesztnapok számát különösen a fiatal versenyzők miatt, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek, illetve a nézők is megismerjék őket, mert ezáltal könnyebben szerezhetnek támogatókat.”

 
A Red Bull Racing már nem vette ennyire hosszúra a magyarázatot, hivatalos közleményben gyakorlatilag csak megerősítette a kilépést.
 
"A Red Bull Racing megerősíti, hogy jelezte a FOTA-ból történő kilépési szándékát. A csapat továbbra is elkötelezett abban az irányban, hogy megoldást találjon a költségcsökkentési lehetőségekre a Formula-1-ben."
 
 
FormaNet, Varga Viktória

  

Szólj hozzá

ferrari f1 formula 1 red bull fota