2011. dec 02.

Szakadás a FOTA-ban - Két top csapat már kilépett a szövetségből

írta: FormaNet
Szakadás a FOTA-ban - Két top csapat már kilépett a szövetségből

A Ferrari és a Red Bull Racing úgy határozott, hogy kilép a Formula-1- csapatok szövetségéből (FOTA), miután az RRA egyezmény kapcsán továbbra sem sikerült dűlőre jutni.
 
 
Az elmúlt hónapok egyik legnagyobb vitája volt a csapatok között az önként vállalt pénzügyi és egyéb erőforrások korlátozásáról szóló egyezmény (RRA) betartása, avagy be nem tartása. A Ferrari több csapatot is a megállapodás megszegésével vádolt, mondván, többet költenek az egyezményben meghatározottnál.
 
Az elmúlt időszakban a csapatok egymás iránti bizalma jelentősen megingott, ami elővetítette, hogy az RRA-n kívül a FOTA jövője is új irányt vehet. Dél-Koreában a Ferrari csapatfőnökében, Stefano Domenicaliban már felmerült a kérdés, hogy egyáltalán mire való a csapatok szövetsége, ha ezen belül ekkora a bizalmatlanág.
 
"Ha a bizalmatlanság megmarad a FOTA tevékenységében, akkor felmerül az a kérdés, hogy az egész FOTA valójában minek is kell? Tudjuk nagyon jól miért is jött létre a FOTA, és jelenleg fontos lenne megtudnunk, hogy még mindig szükség van rá és azt, hogy mik a jövőbeli céljai, ha egyáltalán lesz a jövőben még FOTA. A kérdéshez nagyon konstruktívan, és nyitottan kell hozzáállni. Ez lesz az a megbeszélés az elkövetkező hetekben, amin úgy hiszem, hogy fontos megoldást találnunk. Abu Dzabiban vagy születik megoldás, vagy majd meglátjuk.”
 
A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szintén elég sötéten látta a lehetséges jövőt: "Úgy gondolom a FOTA egy útkereszteződéshez érkezett, ahol vagy foglalkozni kell néhány kulcskérdéssel, vagy meg kell állnunk. Ez ennyire egyszerű. A legfőbb kérdés, és irány nyilvánvalóan a Concorde egyezmény és nyilvánvalóan az RRA. Ha a szövetségen belül nem sikerül megegyezni, akkor a kérdés az, mi lehet a FOTA szándéka.”
 
A problémák átbeszélésére, és egy kompromisszumos megoldás érdekében először Abu Dzabiban ültek volna egy asztalhoz a csapatok képviselői, ám néhányan logisztikai problémákra hivatkozva lemondták a részvételt. Ezt követően Brazíliában került sor az egyeztetésre, aminek nyilvánvalóan nem lett mindenki számára megnyugtató eredménye.
 
Pénteken a  FOTA megerősítette, hogy a két csapattól megérkezett a kilépésről szóló tájékoztatás.
"A FOTA megerősíti, hogy két csapat lemondását megkapta. Céljaink megvalósulása érdekében a FOTA továbbra is folytatja munkáját a tagjai nevében”- állt a hivatalos tájékoztatásban, ami konkrét csapatot nem említett, ám azóta már a Ferrari és a Red Bull is megerősítette döntését.

 
A FOTA szabályai kimondják, hogy egy alakulat csak két hónap felmondási időt követően léphet ki a szervezetből, ami azt is jelenti, hogy a Red Bull és a Ferrari hivatalosan a következő év februárjáig még tag marad.
 

Bizonyos források tudni vélik, hogy a négy topcsapat (Red Bull, McLaren, Ferrari és Mercedes) az elkövetkező két hétben valamikor egy külön megbeszélést tart, és megpróbálnak valamiféle megoldást találni az RRA-ra.  

 

FormaNet, Varga Viktória

 

Szólj hozzá

ferrari red bull fota