2011. dec 03.

Petrov jövője még bizonytalan, de reméli, hogy Räikkönen csapattársaként indulhat jövőre

írta: FormaNet
Petrov jövője még bizonytalan, de reméli, hogy Räikkönen csapattársaként indulhat jövőre

Kimi Räikkönen érkezése a Renault-hoz, önmagában is kissé felkavarta a pilótapiacot, annak ellenére, hogy számítani lehetett rá (bár a legtöbben sokáig a Williamshez várták). Robert Kubica egészségi állapota pedig elsősorban a jövőre már Lotusként induló Renault-nál tette bizonytalanná a pilóták helyzetét, hiszen egy ülésre pályázik a jelenlegi versenyzők közül Vitalij Petrov, és az év közben Nick Heidfeld helyére beugró Bruno Senna, illetve a csapatfőnök pártfogoltja, a GP2 idei bajnoka, Romain Grosjean is.

Petrov helyzete sokáig biztosnak látszott, ám a finn klasszis érkezése, és az a tény, hogy az istálló továbbra is szeretné Kubicát felépülése után a házon belül tudni, kissé bizonytalanná tette az orosz pilóta helyzetét.
 
Vitalij komoly orosz támogatókat tudhat a háta mögött, ami jelentős gazdasági érv lehet a marasztalására, mint ahogy az F1-nek is fontos, hogy az orosz pilóta jövője biztosítva legyen a király-kategóriában, már csak a 2014-es, Szocsiban megrendezésre kerülő első Orosz Nagydíj miatt is.
 
Az enstone-i alakulat tehát látszólag a bőség zavarával küzd, de ettől még nincs könnyű helyzetben, hiszen ahhoz, hogy Kubica számára nyitott maradjon a lehetőség a visszatérésre, először is a lengyel pilótával, és menedzserével kellene megállapodni a folytatásról. A napokban a csapatfőnök, Eric Boullier egyértelművé tette, hogy csak akkor támogatják a lengyel pilóta felkészülését a visszatérésre, ha sikerül középtávú megegyezést kötni. Ez reagálás volt azokra a találgatásokra, melyek szerint Kubica 2013-tól Massa helyére a Ferrarihoz szerződne, és amely pletykákat a maranellói csapat vezetője Stefano Domenicali a napokban megcáfolt.
 
Amennyiben sikerül a lengyellel megállapodni, így az újabb kérdést vet fel, mivel ez azt is jelentené, hogy Robert akár már év közben is visszaülhet autójába. Ez pedig azt feltételezi, hogy Kimi Räikkönen csapattársa, akár év közben is elveszítheti versenyzői státuszát, és önként dalolva kellene átadnia a helyét a most még lábadozó Kubicának.
 
Amennyiben nem sikerül a középtávú megegyezés Robert Kubicával, úgy némiképp leegyszerűsödik a dolog, de ha megszületik a megállapodás, az nem csak Senna és Grosjean, de Petrov F1-es jövőképét is teljesen megváltoztatja. A csapatfőnök november végén december 10-ig adott határidőt Petrovnak, hogy döntse el, akar-e jövőre az alakulatnál versenyezni. Az orosznak elvileg 2012-ig szerződése van, ám minden bizonnyal a szerződés lehetőséget ad az istállónak arra, hogy akár év közben is lecseréljék a pilótát.
 
Petrov egyértelművé tette, hogy szeretne az alakulatnál maradni, annak ellenére, hogy a bizonytalanság miatt más csapatokkal is felvették a kapcsolatot. Az orosz pilóta határozottan örülne, ha Kimi Räikkönen csapattársaként versenyezhetne, ám elismeri, hogy az idei igencsak rapszodikus, és nem túl sikeres szereplésében, az autó hibái mellett neki is jelentős része volt.
 
„Azt hiszem, a csapat komoly építkezésbe fogott, sok dolog megváltozott az alakulaton belül és a pilótáknál is, és biztosak akarnak lenni abban, hogy együtt képesek vagyunk ezt folytatni. Tudom, hogy az idei évben nem mutattam jó példát, amit sajnálok, de még mindig újonc vagyok. Mindössze két éve csinálom az F1-et, még mindig sokat tanulok, így a harmadik évadot sokkal, sokkal jobban meg tudom majd csinálni.
2010-ben követtem el hibákat, amiket már nem követtem el 2011-ben, ami már komoly javulás. 2010-ben látható volt, hogy milyen nehéz harcolni Robert Kubicával, aki egy top pilóta, de 2011-re egész sokat javultam.
Képes vagyok megcsinálni. Még mindig követek el hibákat, de az F1 nem a legkönnyebb sport. El tudja valaki is képzelni, mire lehetek képes 2012-ben? Újabb lépéseket tehetek, és Kimivel egy csapatban ez nagyon jó dolog lenne.
Ő nagyon tapasztalt, és én szeretnék részese lenni ennek a csapatnak. Remélem a csapat jó döntést hoz, amire még várnunk kell néhány napot. Remélem, ugyanennél az alakulatnál maradhatok, mert nagyon megszerettem őket.
Szeretem az embereket, a munkát, a mérnököket, olyan ez, mint egy nagy család. Lehetőséget adtak számomra, hogy vezethessek. Nem szeretnék csapatot váltani, így keresztbe teszem az ujjaimat és várom a válaszukat.”
 
Petrov szerin a kissé zavaros 2011-es szezon, és a nehézségek tanulságosak voltak mind számára, mind a csapat számára, és valószerűtlennek tartja, hogy ismét átéljék ezeket a tapasztalatokat.
 
„Ezzel én semmit sem veszítettem. Sokat tanultam a 2011-es szezonban. Nagyon sokat tanultam, - de soha sem tanulhatok eleget a jövőben sem - mert problémák mindig vannak és lesznek. A vezetésemmel az autóhoz kell alkalmazkodnom, és új ötletekkel kell fejleszteni a kocsit. Fejben nagyot léptem előre, és érzem a javulást.
Kimivel együtt versenyeznék, aki egy világbajnok, és aki nagyon motivált, és boldog. Nagyon sok videót néztem róla, az előző évekből, ráadásul egymáshoz nagyon közeli nemzetek tagjai vagyunk, ezért is remélem, hogy együtt tudok maradni vele az elkövetkező évben.”
 
 
Petrov tehát annak ellenére, hogy igen rövid határidőt kapott a Renault-tól, és annak ellenére, hogy már csapatokkal is felvette a kapcsolatot, hamarabb adta meg a válasz, mint a megszabott időpont. Most már a csapatnak kell mérlegelnie, milyen érvek szólnak egyik, vagy másik pilótájuk mellett, választék van bőven, a döntést ígéretük szerint, egy héten belül meghozzák.
 
Szöveg: FormaNet
    

 

 

Szólj hozzá

f1 forma1 robert kubica kimi raikkönen formula1 eric boullier vitalij petrov lotus renault